ΤΟΠΙΚΑ

Τριπλασιάστηκε η δουλειά των λογιστών, αλλά μειώθηκαν αντί να αυξηθούν οι αμοιβές

τριπλασιάστηκε-η-δουλειά-των-λογιστώ-366653

Τριπλασιάστηκε ο όγκος δουλειάς τους, όμως οι αμοιβές τους μειώθηκαν στο 30-40% του τζίρου, οι λογιστές περνούν ένα εφιαλτικό καλοκαίρι χωρίς άδειες λόγω των συνεχών αλλαγών στη φορολογική νομοθεσία και με εντατική εργασία και εξαιρετικό άγχος, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων τρέχει και είναι άγνωστο αν θα διεκπεραιωθεί στις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Οπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς, το 2015 οι λογιστές είχαν να κάνουν με ένα καινούργιο νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολογική νομοθεσία που εκδόθηκε το 2013 και τέθηκε σε ισχύ για πρώτη φορά φέτος.

Ωστόσο, παρά το καινούργιο νομοθετικό σύστημα, όλες οι ερμηνευτικές εγκύκλιες εκδόθηκαν με δίμηνη καθυστέρηση το Μάϊο – Ιούνιο, ενώ το Taxis κατάφερε να τις υλοποιήσει τον Ιούλιο.

Ο ίδιος είπε ότι εκτός από τις καθυστερήσεις, οι λογιστές χρειάστηκαν και ένα διάστημα προσαρμογής, καθώς όλα αυτά για να ενσωματωθούν, κατανοηθούν και εμπεδωθούν χρειάζονταν περισσότερο χρόνο και εμπειρία δεν υπήρχε.

Επιπλέον, η γραφειοκρατία ανέβηκε σε υψηλά επίπεδα. Προς επίρρωση ο κ. Κεχαγιάς επικαλέστηκε τη φορολογική κατηγορία των αγροτών και τα έσοδά τους.

«Ο χρόνος απασχόλησης ανά δήλωση εξαιτίας των αλλαγών και της γραφειοκρατίας που προστέθηκε έχει αυξηθεί. Επιπλέον, αυξήθηκε και ο όγκος εργασίας λόγω των ρυθμίσεων.

Ο κόσμος των οικονομολόγων χρειάζεται συνεχή επιμόρφωση λόγω των συχνών αλλαγών στη φορολογία όπως με το ΦΠΑ. Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι το προηγούμενο εξάμηνο υπήρξαν λογιστές που παρακολούθησαν δύο σεμινάρια.

Ακόμη, οτιδήποτε χρειάζεται ο φορολογούμενος απευθύνεται στο λογιστή, για να ζητήσει ταυτότητα οφειλής, εκκαθαριστικό σημείο, δικαιολογητικά για την έκδοση καρτών στις Τράπεζες, είπε ο ίδιος.

«Στην ουσία είμαστε δωρεάν φορολογικά ΚΕΠ. Όλος ο κόσμος περνάει από εδώ. Και δυστυχώς ο τριπλασιασμός της εργασίας δεν συνοδεύτηκε με αύξηση των θέσεων απασχόλησης, καθώς το προσωπικό δεν προλαβαίνει να εκπαιδευτεί, επειδή βγαίνουν καινούργιοι νόμοι. Δεν συνοδεύτηκε ούτε και με αυξήσεις στις αμοιβές των λογιστών γραφείων.

«Το κράτος μας κατάντησε δωρεάν ιδιωτικά ΚΕΠ. Οι πολίτες μας επισκέπτονται και ζητούν εργασίες βερεσέ. Τα λογιστικά γραφεία έχουν οικονομικά ανοίγματα της τάξεως του 30 – 40% σε σχέση με τον ετήσιο τζίρο τους» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου