ΤΟΠΙΚΑ

Φύσηξε φοιτητικός αέρας

φύσηξε-φοιτητικός-αέρας-367621

Ανοίγουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες του Πανεπιστημίου

Φοιτητικός αέρας φύσηξε στο Βόλο και τη Θεσσαλία. Ενόψει της έναρξης της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς 2015-2016 και την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής εντείνεται το ενδιαφέρον για ενοικίαση διαμερισμάτων αλλά και εξοπλισμό στέγης. Η φοιτητική στέγη κινεί την κτηματαγορά, ενώ δίνει ώθηση και στα τοπικά καταστήματα της πόλης με αγορές για την κάλυψη των αναγκών της.

Η στέγη και οι ανάγκες της κοστίζει στο Βόλο γύρω στα 1.000 -1.200 ευρώ. Ως φιλόξενη πόλη ο Βόλος διατηρεί τις ίδιες τιμές με τις περσινές για την ενοικίαση διαμερισμάτων παρά τις ελλείψεις που υπάρχουν σε αυτά, οι οποίες είναι δυσανάλογα περισσότερες από τη ζήτηση με το κόστος ενοικίασης να φτάνει μάξιμουμ τα 300 ευρώ και τον εξοπλισμό τα 600 ευρώ.

Το κόστος αφορά στην ενοικίαση διαμερισμάτων με μικρότερο τα 200 ευρώ και τον εξοπλισμό με επίσης μικρότερο κόστος τα 500 ευρώ αν και από αυτή την εβδομάδα θα διαμορφωθούν τα νέα φοιτητικά πακέτα προσφορών.

Οι οικογένειες των φοιτητών θα χρειαστούν οπωσδήποτε το προαναφερόμενο ποσό για να ενοικιάσουν σπίτι και να προκαταβάλλουν έστω το ένα ενοίκιο ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών αλλά και για τον εξοπλισμό του σπιτιού αν τα διαμερίσματα, δεν διαθέτουν.

Το Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει έως 60-80 φοιτητές ωστόσο το υπουργείο Παιδείας επιδοτεί με 1.000 ευρώ το χρόνο περί τους 3.000 φοιτητές αν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος ενημέρωσε αντίστοιχα ότι η δωρεάν σίτιση αφορά τους 2.500 φοιτητές σύμφωνα με τα εισοδηματικά κριτήρια και τις ειδικές κατηγορίες. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ήδη ολοκληρώσει το διαγωνισμό ώστε να είναι έτοιμο για τη νέα εκπαιδευτική χρονιά 2015-2016. Είναι προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ και διάρκειας 1,5 χρόνου.

Γιώργος Πετράκος, πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, «Θα διεκδικήσουμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση»

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει συνολικά 12.000 φοιτητές προπτυχιακούς σε όλους τους τομείς της Θεσσαλίας και άλλες 3.000 μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς. Από το σύνολο των 15.000 οι 10.000-12.000 βρίσκονται στο Βόλο.

Ο αριθμός των εισακτέων είτε είναι σταθερός τα τελευταία χρόνια είτε αυξάνεται με τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Στο Βόλο πέρυσι με τις μετεγγραφές ανήλθαν στους 2.000.

Ενας μεγάλος αριθμός αυτών είναι από τη Θεσσαλία με τα τελευταία χρόνια να καταγράφουν αυξητική τάση σε σχέση με το σύνολο των εισακτέων. Οπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά αν παλαιότερα οι φοιτητές από τη Θεσσαλία ήταν πέντε με δέκα σε σύνολο 100 φοιτητών ανά τάξη πέρυσι ήταν 30 με 40.

Φθίνουσα η χρηματοδότηση

Σταθερά φθίνουσα πορεία καταγράφει ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2010 και μετά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο προϋπολογισμός του εκπαιδευτικού έτους 2014 -2015 ήταν 5.900.000 ευρώ, ενώ το 2010-2011 ήταν 11 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, από το προϋπολογισμό της περσινής χρονιάς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει απορροφήσει ένα πολύ μικρό μέρος των χρημάτων, με αποτέλεσμα να κινείται με τα ταμειακά του διαθέσιμα. Τη νέα εκπαιδευτική χρονιά, πάντως, πρόκειται να διεκδικήσει σθεναρά μεγαλύτερη χρηματοδότηση.

Εξάλλου, από τις αρχές Αυγούστου οι περισσότερες υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας λόγω ακριβώς των δυσμενών οικονομικών αλλά και των αδειών έκλεισαν για να εξοικονομήσουν ενέργεια και θα λειτουργήσουν κανονικά από αύριο Δευτέρα.

Τα διαμερίσματα

Από το ποσό των 200 ευρώ έως και των 300 ευρώ κινούνται τα μισθώματα για φοιτητική στέγη στη Μαγνησία. Αν και η κτηματαγορά κλυδωνίστηκε το τελευταίο διάστημα με την τραπεζική αργία και τον έλεγχο των κεφαλαίων ωστόσο οι τιμές παραμένουν στα ίδια σχεδόν επίπεδα με πέρυσι.

Κύριος λόγος που καθηλώνει τις τιμές σύμφωνα με την κ. Χαλκιά είναι η μικρή προσφορά σε σχέση με τη ζήτηση αλλά και η κατανόηση που επιδεικνύουν οι ιδιοκτήτες για τη δυσμενή συγκυρία για τα οικονομικά των νοικοκυριών.

Σοφία Χαλκιά, κτηματομεσίτρια  «Στα ίδια επίπεδα οι τιμές διαμερισμάτων παρά τις ελλείψεις»

Οπως είπε η κ. Χαλκιά, οι τιμές για τις γκαρσονιέρες φτάνουν τα 200 ευρώ, ενώ τα δυάρια τα 250 ευρώ και τα τριάρια τα 300 ευρώ.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε διαμερίσματα με αυτόνομη θέρμανση κυρίως νεόδμητα ή ανακαινισμένα και στο κέντρο της πόλης. Οι φοιτητές ζητούν ευρύχωρα διαμερίσματα με μπαλκόνι.

«Οι τιμές διάθεσης είναι σχεδόν ίδιες σε σχέση με πέρυσι, καθώς αφενός μεν υπάρχει έλλειψη προσφοράς, αφετέρου οι ιδιοκτήτες δείχνουν κατανόηση στη δυσμενή οικονομική συγκυρία.

Σίγουρα πάντως όταν εργάζονται και οι δύο γονείς αυτό αποτελεί μία διασφάλιση» είπε η ίδια.

Οι συμφωνίες κλείνονται με ένα ενοίκιο μπροστά ανάλογα με τη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη. Οι ενοικιάσεις έχουν ξεκινήσει ήδη από μέσα Αυγούστου. Από την ερχόμενη εβδομάδα με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής το ενδιαφέρον αναμένεται να ενταθεί.

Τα φοιτητικά πακέτα

Ελκυστικά πακέτα για την κάλυψη της φοιτητικής στέγης πρόκειται να διαμορφωθούν από την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει των ανακοινώσεων των βάσεων εισαγωγής. Καταστήματα με ηλεκτρικά είδη θα ανακοινώσουν τις τιμές. Πάντως, μέχρι την περασμένη εβδομάδα γίνονταν ήδη καλύτερες τιμές, καθώς η τοπική αγορά στηρίζεται στο φοιτητή και γι’ αυτό στηρίζει τις ανάγκες του για τη στέγη.

Ο συνεργάτης του Elecronet – Παπαβασιλείου, Χρήστος Παπαβασιλείου ενημέρωσε ότι ο φοιτητής μπορεί να βρει κουζίνα, ψυγείο και τηλεόραση με ένα ποσό που δεν ξεπερνάει τα 500-600 ευρώ.

Χρήστος Παπαβασιλείου, συνεργάτης Electronet - Παπαβασιλείου A.E.  «Στηρίζουμε τις ανάγκες του φοιτητή»

«Οι επιλογές είναι άπειρες. Πλέον υπάρχουν κουζινάκια τα οποία ξεκινούν από 100 ευρώ, 15άρι ψυγειάκι με κόστος από 110-120 ευρώ και 22άρες τηλεοράσεις με τιμές που ξεκινούν από 150 ευρώ.

Από αυτήν την εβδομάδα θα υπάρχουν πιο ολοκληρωμένες λύσεις και καλύτερες προσφορές στους καταναλωτές, καθώς οι καταστηματάρχες στηρίζονται σε αυτά τα πακέτα και στα ηλεκτρικά και τα έπιπλα και στηρίζουν το φοιτητή» κατέληξε ο ίδιος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου