ΤΟΠΙΚΑ

Στοχοποίηση της εστίασης στο Βόλο

στοχοποίηση-της-εστίασης-στο-βόλο-371962

Καταγγέλλει ο Σύλλογος ιδιοκτητών καφέ με αφορμή τους συνεχείς ελέγχους

«Εφοδο» κλιμακίων εκτός Βόλου από το ΙΚΑ, το ΣΔΟΕ και την Οικονομική Αστυνομία σε καταστήματα με φραστικούς προπηλακισμούς ακόμη και σπρωξίματα «αναστατώνουν» τις επιχειρήσεις της πόλης. Μάλιστα οι εκπρόσωποι των θεσμικών οργάνων έχουν γίνει αποδέκτες καταγγελιών από επαγγελματίες της εστίασης σε περιοχές όπως στη Νεάπολη και τη Νέα Ιωνία όπου ο έλεγχος των κλιμακίων συνοδεύτηκε από κανονική «έφοδο» και έλεγχο των πελατών.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών – Μπαρ και Εστίασης Μαγνησίας ουσιαστικά κάνει λόγο για στοχευμένους ελέγχους εις βάρος των επιχειρήσεων σε σχέση με άλλους κλάδους αλλά και την επίδειξη …υπερβάλλοντα ζήλου σε βάρος ιδιοκτητών καταστημάτων αλλά και στους θαμώνες τους.

Οπως τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γραμματέας του Συλλόγου Κώστας Μπίσδρας ο Σύλλογος δέχεται παράπονα – διαμαρτυρίες από μέλη του Συλλόγου για τον τρόπο με τον οποίο διενεργούνται οι έλεγχοι στα καταστήματα από τα ξένα κλιμάκια καθώς παίρνουν τη μορφή «εισβολής».

Ιδιαίτερα στη Νέα Ιωνία και τη Νεάπολη, είπε ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο. Οι υπάλληλοι των κλιμακίων δεν ενημερώνουν για το λόγο παρουσίας τους στις επιχειρήσεις αν και τους ζητείται. Συνοδεία αστυνομικών με πολιτικά μάλιστα ρούχα -όπως έχει καταγγελθεί- μπουκάρουν τρέχοντας στις κάβες και τις εγκαταστάσεις υγιεινής και όποιος κατευθυνθεί να τους ζητήσει εξηγήσεις αποτελεί εμπόδιο στο δρόμο τους.

«Ο Σύλλογος σε καμία περίπτωση δεν είναι υπέρ της παραβατικότητας, οι έλεγχοι όμως δεν μπορεί να γίνονται με αυτόν τον τρόπο λες και αφορούν εγκληματίες και μάλιστα εν ώρα δουλειάς με πολύ κόσμο μέσα στα μαγαζιά. Σε ορισμένες περιπτώσεις ελέγχονται ακόμη και οι ταυτότητες των θαμώνων λες και επρόκειτο για παραβάτες» τονίζεται επίσης χαρακτηριστικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει προφορικές καταγγελίες από τουλάχιστον έξι επαγγελματίες για διαφορετικές υποθέσεις ελέγχων όπου καταγγέλθηκαν ακόμη και φραστικοί προπηλακισμοί κατά των καταστηματαρχών.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών, Μπαρ και Εστίασης διερωτάται επιπλέον αν υπάρχει ισονομία και ισοπολιτεία στους ελέγχους.

Σύμφωνα με το Σύλλογο, οι συνεχείς και διαρκείς έλεγχοι έχουν στόχο να πλήξουν και τους τελευταίους καταστηματάρχες που παραμένουν όρθιοι μετά από τόσα χρόνια μεσούσης της οικονομικής κρίσης και ενώ ήδη ο κλάδος μετρά τα τελευταία δύο χρόνια 20 λουκέτα. Ο γραμματέας του Συλλόγου επισημαίνει ότι «οι φόροι άμεσοι και έμμεσοι φτάνουν το 70% του κόστος του πωληθέντος προϊόντος. Η κατανάλωση έχει μειωθεί την τελευταία τριετία κατά 70-80%, ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προσπαθούν να απορροφήσουν τις συνεχείς αυξήσεις σε προϊόντα και φόρους με τελευταία την αύξηση του συντελεστή του 23% στο ΦΠΑ.

«Στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης καταβάλλουμε γενναίες προσπάθειες ώστε να είμαστε σύννομοι και τακτοποιημένοι. Δυστυχώς, όμως, οι ιδιοκτήτες καφέ – μπαρ και εστιατορίων αντιμετωπίζονται λες και είναι απατεώνες ή εγκληματίες. Καταγγέλλουμε τους στοχευμένους ελέγχους αλλά και τις ακραίες συμπεριφορές κατά τη διάρκειά τους.

Ο κλάδος πανελλαδικά δίνει εργασία σε 400.000 άτομα αν και οι εισφορές έχουμε μείνει στα υψηλά επίπεδα του 2010» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου