ΤΟΠΙΚΑ

Ζητούν μείωση στα μισθώματα των κυλικείων

ζητούν-μείωση-στα-μισθώματα-των-κυλικ-373616

Λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης ~ Η ανεργία αύξησε το ενδιαφέρον στους διαγωνισμούς

Μείωση κατά 20% στα μισθώματα κυλικείων την εκπαιδευτική χρονιά 2015 – 2016 θα ζητήσει από τη δημοτική αρχή Βόλου το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων Μαγνησίας.

Η πρόεδρος του Σωματείου, Δώρα Καναβίτσα, επισήμανε ότι «η οικονομική κατάσταση του κλάδου είναι δύσκολη. Η δημοτική αρχή δέχτηκε την προηγούμενη χρονιά τη μείωση που ζητήσαμε και την ευχαριστούμε γι’ αυτό. Ομως η κατάσταση επιδεινώθηκε. Φέτος έχουμε να αντιμετωπίσουμε και την επιβολή του συντελεστή του 23% του ΦΠΑ στα προϊόντα».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η τυρόπιτα και η κασερόπιτα θα πωλούνται 1,10 ευρώ από 1 ευρώ που ήταν, ενώ το σάντουιτς 1,30 ευρώ από 1,25 ευρώ.

Στο Βόλο λειτουργούν περί τα 50 κυλικεία. Με τη νέα σχολική χρονιά το Σωματείο θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση και στη συνέχεια θα απευθυνθεί στις σχολικές επιτροπές του δήμου.

Τα μισθώματα δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώνται από τις προσφορές, επί τον αριθμό των παιδιών διά 189 και το αποτέλεσμα πολλαπλασιάζεται με τις μέρες εργασίας.

Ωστόσο, η οικονομική κατάσταση του κλάδου είναι δυσμενής καθώς και οι ίδιες οι οικογένειες των παιδιών έχουν δει το εισόδημά τους να συρρικνώνεται με αποτέλεσμα πολλά παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με κολατσιό ενώ άλλα, αρκετά, δεν έχουν καν αυτή τη δυνατότητα.

Για τη μίσθωση υπάρχει ζήτηση, η οποία από το Σωματείο αποδίδεται στην υψηλή ανεργία αλλά και την άγνοια που υπάρχει για τα προβλήματα του κλάδου.

Εξάλλου με αφορμή τις πλειοδοσίες που τρέχουν, το Σωματείο Μισθωτών Κυλικείων ενημερώνει: «Κατανοούμε ότι η ανεργία είναι μεγάλη, όπως και η ελπίδα ότι κάτι θα βρεθεί και ότι δεν μπορεί να τη στερηθεί κανείς. Είναι υποχρέωσή μας όμως να σας ενημερώσουμε για πράγματα που αφορούν στο επάγγελμά μας, δεν θα σας τα πει κανείς για να μπορέσετε να ισοσταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και να κάνετε μία σωστή εκτίμηση πριν δώσετε την προσφορά σας.

Πρέπει να συνεκτιμήσετε τα παρακείμενα καταστήματα γύρω από τα σχολεία π.χ. μάρκετ, αναψυκτήρια, περίπτερα, φούρνοι, πρατήρια, ντελίβερι απ’ όλα τα μαγαζιά της πόλης κ.α. είναι οι ανταγωνιστές και αυτοί με τους οποίους θα μοιραζόσαστε την πελατεία σας. Θα ανακαλύψετε στην πορεία ότι οι πόρτες των σχολείων δεν μπορούν να κρατηθούν κλειστές. Ενα κυλικείο δουλεύει Γυμνάσιο, Λύκειο, 140 μέρες το χρόνο, Δημοτικό 155 μέρες περίπου. Πληρώνει ΤΕΒΕ για 365 μέρες, τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ ετησίως, όλα τα προϊόντα έχουν ΦΠΑ 23% από φέτος επίσης 28% Εφορία και προκαταβολή φόρου 100% για το επόμενο έτος. Θα συνυπολογίσετε στο ενοίκιο 3% χαρτόσημα ετησίως.

Ο λογιστής κοστίζει 600 ευρώ το χρόνο, θα πουλάτε σε διατιμημένες τιμές από το υπουργείο Ανάπτυξης π.χ. νερό 0,35 ευρώ, κουλούρι 0,40 ευρώ. Τα είδη τα οποία θα πουλάτε θα είναι περιορισμένα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα σας γίνετε έλεγχος από την Τουριστική Αστυνομία, Υγειονομικό, Τμήμα Εμπορίου, ΕΦΕΤ και τα πρόστιμα είναι τσουχτερά. Θα πρέπει να υπολογίσετε το συνολικό κόστος της επένδυσής σας.

Για να πάρετε μέρος στο διαγωνισμό 1.000 ευρώ για την είσοδο. Εάν πάρετε το κυλικείο χρειάζεστε εγγυητική επιστολή το 20% του ετήσιου ενοικίου. Τα έξοδα δημοσίευσης βαρύνουν εσάς, τα έξοδα για έκδοση άδειας επίσης π.χ. πιστοποιητικό πολιτικού μηχανικού, πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου, πυρασφάλεια. Καλό θα είναι να έχετε ελέγξει εάν το συγκεκριμένο κυλικείο μπορεί να εκδώσει άδεια. Αγορά ταμειακής μηχανής, έναρξη στην Εφορία. Αγορά εξοπλισμού και διαμόρφωση χώρου για να περάσετε από την έγκριση του Υγειονομικού αφού ο προηγούμενος ιδιοκτήτης θα έχει πάρει μαζί του τον εξοπλισμό φεύγοντας.

Επίσης σας γνωρίζουμε ότι βάσει της νομοθεσίας που διέπει τα σχολικά κυλικεία στο άρθρο 21 του σχετικού Νομού αναφέρεται: «Η παρουσία του εκμισθωτή στο κυλικείο τις ώρες λειτουργίας του είναι απαραίτητη. Δύναται να επικουρείται, από πρόσωπο που θα πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις εργασίας. Το αντίστοιχο πρόστιμο από το ΙΚΑ σε περίπτωση ανασφάλιστου εργαζόμενου είναι 10.500 ευρώ Τέλος σας ενημερώνουμε ότι από τη φετινή σχολική χρονιά η αναπληρώτρια υπουργός κα. Φωτίου του υπουργείου Εργασίας θα σιτίσει όλους τους μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων σε ημερήσια βάση» καταλήγει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η πρόεδρος του Σωματείου Μισθωτών Κυλικείων Δώρα Καναβίτσα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου