ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση

αντιδράσεις-στην-ιδιωτική-εκπαίδευσ-380964

Αναστάτωση προκαλεί στη Μαγνησία η επιβολή συντελεστή ΦΠΑ 23% στις δομές της ιδιωτικής εκπαίδευσης, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί παρακολουθούν με μεγάλο προβληματισμό το θέμα, καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ οι γονείς των παιδιών καταθορυβημένοι τηλεφωνούν για να ενημερωθούν τι μέλλει γενέσθαι με τα δίδακτρα. Εάν όντως πραγματοποιηθεί η επιβολή του ΦΠΑ, τότε η επιβάρυνση για κάθε παιδί σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 600-750 ευρώ σε μία χρονική στιγμή που υπάρχει οικονομική εξαθλίωση και ανέχεια. Ωστόσο, το κάθε εκπαιδευτήριο θα ακολουθήσει τη δική του τιμολογιακή πολιτική. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του «Προμηθέα» που μέσω του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ ανακοίνωσε ότι θα υπάρξουν μηδενικές αυξήσεις.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Αντίθετη με την οδηγία της ευρωπαϊκής κοινότητας είναι η απόφαση για την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, λέει η εκπαιδευτικός – παιδαγωγός υπεύθυνη του ιδιωτικού νηπιαγωγείου και δημοτικού «Αξιον Εστί» και του ιδιωτικού νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού «Σύγχρονου Σχολείου» Γλυκερία Τζιουμάκη. Οπως εξήγησε, η ευρωπαϊκή κοινότητα προέβλεψε η εκπαίδευση να μην υπόκειται σε ΦΠΑ. «Είναι ένα μέτρο, το οποίο το μόνο που θα δημιουργήσει είναι αύξηση του κόστους και γι’ αυτό θα λειτουργήσει αποτρεπτικά σε κάποιες οικογένειες να οδηγήσουν τα παιδιά τους στο ιδιωτικό σχολείο.

Ωστόσο, το σύνολο των παροχών του ιδιωτικού σχολείου είναι πολλαπλάσιο από τα δίδακτρα που καταβάλλουν οι οικογένειες. Τα ιδιωτικά σχολεία παρέχουν πιστοποιημένη εκπαίδευση σε ξένες γλώσσες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αθλητικές δραστηριότητες. Πραγματοποιούν καινοτόμες δράσεις, όπως ρομποτική και αστρονομία, παρέχουν εξειδικευμένη μελέτη όπου απαιτείται και όταν το παιδί επιστρέφει στο σπίτι του ο γονιός έχει να μοιραστεί μαζί του μόνο ιστορίες αγάπης» είπε η ίδια.

Αυτές οι δεξιότητες ζωής, επισημαίνει η κ. Τζιουμάκη, πρέπει να πληρωθούν για τη δημόσια εκπαίδευση. Οπως υπογραμμίζει, αν κανείς αναλογιστεί το κόστος εκπαίδευσης για κάθε φορολογούμενο, συν το κόστος του γονιού για τις δεξιότητες ζωής συν το χρόνο που αφιερώνει θα οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι το ιδιωτικό σχολείο είναι περισσότερο φθηνό απ’ ό,τι το δημόσιο.

«Ομως αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το αποτέλεσμα που θα υπάρχει με την επιβολή του ΦΠΑ, καθώς αν και θα υπάρξει αύξηση του κόστους των διδάκτρων ωστόσο και πάλι αυτό θα είναι χαμηλότερο στο ιδιωτικό σχολείο απ’ ότι στο δημόσιο» πρόσθεσε η ίδια.

Η ιδιωτική εκπαίδευση αντιδρά αν και ακόμη δεν γνωρίζει πως θα λειτουργήσει αυτό το μέτρο. Η κ. Τζιουμάκη εξήγησε ότι «αυτό θα φανεί από 1ης Σεπτεμβρίου. Σίγουρα αυτοί που έχουν οριακά τη δυνατότητα να φέρουν το παιδί τους στο ιδιωτικό σχολείο μπορεί εν βρασμώ ψυχής να οδηγηθούν στο δημόσιο χωρίς ωστόσο να εξετάσουν ποια είναι τα μεγαλύτερα οφέλη που έχουν.

Η Πολιτεία, πάντως, θα μπορούσε κάλλιστα να δώσει το δικαίωμα επιλογής σχολείου και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με την παροχή voucher. Η αυτοδιαχειριζόμενη εκπαίδευση στην υπόλοιπη Ευρώπη έχει αποδείξει την αποδοτικότητά της για τα παιδιά αλλά και για την αξιολόγηση του ίδιου του εκπαιδευτικού συστήματος» κατέληξε.

Δυσκολεύουν την ιδιωτική εκπαίδευση

Από την πλευρά της η υπεύθυνη στην ελληνογαλλική σχολή «Αγιος Ιωσήφ» Αδελφή Αικατερίνη Περρή είπε ότι η επιβολή του ΦΠΑ αφορά στο ένα τέταρτο των διδάκτρων. «Πρόκειται για ένα υπερβολικό ποσό, το οποίο θα δυσκολέψει την ιδιωτική εκπαίδευση πάρα πολύ. Περιμένουμε τις αντιδράσεις και των άλλων σχολείων από την Αθήνα για να ξέρουμε κι εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Η ιδιωτική εκπαίδευση είναι ένα κοινό αγαθό. Δεν μπορεί να απαγορεύεται στους γονείς να επιλέγουν την εκπαίδευση στο ιδιωτικό σχολείο» σημείωσε.

Η ίδια εξέφρασε το διάχυτο προβληματισμό της, καθώς ορισμένοι γονείς θα οδηγηθούν στην αλλαγή σχολείου αφού ήδη δυσκολεύονται με όλες τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. «Φοβόμαστε ότι δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Αν είναι μεγάλη η αποχή από τους γονείς μοιραία θα μειωθεί το προσωπικό. Ωστόσο προς στιγμήν είμαστε εν αναμονή εξελίξεων. Τέλη Αυγούστου θα έχουμε περισσότερη ενημέρωση τι θα κάνουμε από κοινού και με τα άλλα σχολεία» συμπλήρωσε.

Δεν επηρεάζονται οι τιμές του «Προμηθέα»

Αντίθετη με την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% δήλωσε και η υπεύθυνη των εκπαιδευτηρίων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης «Προμηθέας» Χριστίνα Μορφωνιού.

«Εμείς είμαστε μέλος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων, ο οποίος αριθμεί μαζί με τα νηπιαγωγεία γύρω στα 1.800 σχολεία πανελλαδικά και 10.000-12.000 εκπαιδευτικούς σε όλες τις βαθμίδες. Ο Σύνδεσμος είναι αρνητικός στην εξέλιξη αυτή και σαν μέλος του Συνδέσμου τασσόμαστε ανεπιφύλακτα κατά της ισχύος του ΦΠΑ.

Πρόκειται για ένα αιφνιδιαστικό μέτρο, με καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος – προετοιμασία, ενώ αντιβαίνει την κοινοτική οδηγία, η οποία βρίσκεται εν ισχύ από το 1977.

Παρόλα ταύτα, εμείς οφείλουμε να τονίσουμε ότι η εταιρεία μας, το σχολείο «Προμηθέας», έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και πρόθεσή μας είναι να μην επέλθει οποιαδήποτε αύξηση ή τροποποίηση στα ήδη προκαθορισμένα δίδακτρα. Οι γονείς των παιδιών μπορούν να μείνουν ήσυχοι γι’ αυτό.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενδιαφερόμαστε για το γενικό σύνολο. Μία από τις συνέπειες που ακούγονται είναι ότι αν συρρικνωθούν οι μαθητές σε αριθμό, τότε αυτόματα θα συρρικνωθούν και οι θέσεις εργασίες σε μία χώρα που το 2/4 του πληθυσμού πλήττεται από ανεργία. Ευχόμαστε να πρυτανεύσει η λογική» κατέληξε.

Αντιδράσεις

Οι αντιδράσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών λειτουργών είναι μεγάλες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας Μιχάλης Κουρουτός έκανε λόγο για «μεγάλη προχειρότητα» και «δραματικές επιπτώσεις στα μεσαία και μικρά ιδιωτικά σχολεία».

«Από το Σεπτέμβριο ο χώρος μας θα έχει εκατοντάδες ανέργους. Πολλοί ιδιοκτήτες σχολείων μιλούν για λουκέτο. Η εκπαίδευση θα είναι ταξική γιατί ευνοούνται τα μεγάλα ιδιωτικά σχολεία, ενώ από την αύξηση έχουν εξαιρεθεί τα σχολεία των ξένων πρεσβειών μετά από πιέσεις που άσκησαν» υποστηρίζει ο κ. Κουρουτός. Οπως σημειώνει, «ο νέος ΦΠΑ θα προκαλέσει αυξήσεις στα δίδακτρα από 1.200-3.000 ευρώ με αποτέλεσμα πολλοί γονείς να μην μπορέσουν να ανταποκριθούν στα αυξημένα έξοδα. Τι θα κάνουν; Πού θα πάνε τα παιδιά τους, τη στιγμή μάλιστα που τα δημόσια σχολεία δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των οικογενειών».

Ο κ. Κουρουτός αναφέρει ότι η Ομοσπονδία σε πρώτη φάση πρόκειται να στείλει επιστολές διαμαρτυρίας στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, ενώ μετά την ψήφιση της συμφωνίας θα αποφασίσει την περαιτέρω στάση της..

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου