ΤΟΠΙΚΑ

Στο εκτελεστικό απόσπασμα οι φούρνοι

στο-εκτελεστικό-απόσπασμα-οι-φούρνοι-380985

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους αρτοποιούς η πρόβλεψη για ελεύθερη πώληση ψωμιού από επιχειρήσεις που δεν είναι αμιγώς αρτοποιεία. Η ψήφιση του μέτρου εκτιμάται ότι θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στην επιβίωση του κλάδου, μετά και την ύστατη προσπάθεια που κατέβαλαν οι αρτοποιοί και απορρόφησαν το 23% του ΦΠΑ, που επιβλήθηκε στο 70% των προϊόντων που παράγουν, προκειμένου να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τον εξαθλιωμένο οικονομικά καταναλωτή.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Μαγνησίας, Δημήτρης Γκίκας, επισήμανε ότι «το επάγγελμα του αρτοποιού παρόλο που είναι απελευθερωμένο πλήρως από το 1992, ωστόσο βάλλεται κακόβουλα εδώ και 23 χρόνια. Σήμερα, με το μέτρο που θέλουν να περάσουν θα ενισχύσουν ή θα δημιουργήσουν φούρνους μαϊμού».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «φούρνος είναι το κατάστημα απ’ όπου ξεκινώντας από αλεύρι, νερό και αλάτι γίνεται το πατροπαράδοτο ψωμί με το οποίο μεγάλωσαν και συνεχίζουν να μεγαλώνουν γενιές και γενιές.

Ωστόσο, η βιομηχανία παραπλάνησης του καταναλωτή ξαναχτυπά και προσπαθεί να εξομοιώσει τα παραγόμενα προϊόντα του φούρνου της γειτονιάς με τα πάσης φύσεως κατεψυγμένα αγνώστου ταυτότητας και τα οποία σε ποσοστό πάνω από 85% είναι εισαγόμενα και μάλλον ακριβότερα. Φανταστείτε εάν περάσει αυτό το θρίλερ νομοσχέδιο πόσες χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Η απώλεια θέσεων εργασίας με την ελεύθερη πώληση του ψωμιού θεωρείται δεδομένη για τους αρτοποιούς. Ο κ. Γκίκας είπε χαρακτηριστικά ότι «στο βωμό των μνημονίων σίγουρα θα στερήσουν και άλλες θέσεις εργασίας και θα βάλουν ακόμη βαθύτερα το χέρι στην τσέπη του ήδη εξαθλιωμένου οικονομικά καταναλωτή».
Να επισημανθεί ότι εκτός από την απορρόφηση του ΦΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες οι αρτοποιοί είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται κατά 30-40% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα μετά το κλείσιμο των τραπεζών και τον έλεγχο των κεφαλαίων, ενώ από το 2009 μέχρι και σήμερα έχουν υποστεί μεγάλες πτωτικά διακυμάνσεις στα έσοδά τους.

Ο πρόεδρος των αρτοποιών προειδοποιεί ότι «οι φούρνοι βρίσκονται με το ένα πόδι στο λάκκο. Αν περάσει αυτό το μέτρο τότε η τάξη των αρτοποιών οδηγείται στο εκτελεστικό απόσπασμα» κατέληξε.
Να επισημανθεί ότι οι αντιδράσεις είναι ήδη μεγάλες σε πανελλαδικό επίπεδο. Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας Μιχάλης Μούσιος χαρακτήρισε απαράδεκτη τη διάταξη.

«Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που συμβαίνει. Κατάφεραν να επιτρέψουν την πώληση των ψωμιών ακόμη και στα κομμωτήρια και στα συνεργεία αυτοκινήτων. Αυτό αποδεικνύει πως οι 20 ώρες του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες και 17 ώρες διαπραγμάτευση στο Χίλτον ήταν ένα μεγάλο φιάσκο. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Καταστρέφουν τον κλάδο μας με αυτό το μέτρο και είναι απαράδεκτο. Είναι κάτι για το οποίο σκοπεύουμε να αντιδράσουμε».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου