ΤΟΠΙΚΑ

Οργή στον εμπορικό κόσμο για τη μη παράταση των ρυθμίσεων

οργή-στον-εμπορικό-κόσμο-για-τη-μη-παρά-394372

Παρά τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις λόγω capital controls

Αναστάτωση και εκνευρισμός επικρατούσε χθες στον Εμπορικό Σύλλογο Βόλου και Νέας Ιωνίας. Ενώ η προθεσμία για την πληρωμή των υποχρεώσεων σε ΙΚΑ, Εφορία, ΟΑΕΕ, δόσεις δανείων εξέπνεε και υπήρχε η ελπίδα έστω και την τελευταία στιγμή να δοθεί παράταση στην πληρωμή των ρυθμίσεων, το υπουργείο Οικονομικών τελικά δεν υποχώρησε και δεν έκανε δεκτό το αίτημα του εμπορικού κόσμου, παρά τις απώλειες που αυτός είχε λόγω των capital controls.

Η Διοίκηση του Συλλόγου δεχόταν συνεχώς τηλέφωνα από εμπόρους, οι οποίοι αναστατωμένοι ζητούσαν να ενημερωθούν εάν υπήρχε καμία νεότερη πληροφόρηση από την Ομοσπονδία. Πολλοί έμποροι δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούσαν οι υποχρεώσεις τους, καθώς τα καταστήματά τους άρχισαν να δουλεύουν μόλις το τελευταίο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο του Ιούλη και πάλι περιορισμένα.

«Ποδοπάτησαν και στράγγιξαν τον εμπορικό κόσμο. Είναι λίαν επιεικώς απαράδεκτοι. Δεν έδωσαν καμία παράταση», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου και Νέας Ιωνίας, Κώστας Τσέλιος. «Απέδειξαν με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν τους ενδιαφέρει ο ιδιωτικός τομέας. Είναι ό,τι πιο απαράδεκτο έχουμε δει μετά από την καταστροφή που έγινε με την τραπεζική αργία», πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι έμποροι ήθελαν να δοθεί παράταση, ώστε να πάρουν μία μικρή ανάσα και να καταφέρουν να βάλουν σε σειρά τις υποχρεώσεις τους. Δεν ευθύνονται οι ίδιοι για τους χαμηλούς τζίρους του Ιούλη, αλλά η εφαρμογή των capital controls. Η Διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου είχε απευθυνθεί στους βουλευτές και ζητούσε να βρεθεί λύση.

Τώρα σχεδιάζει να παρέμβει εκ νέου από την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να ζητήσει τουλάχιστον για όσους δεν κατάφεραν να πληρώσουν τις ρυθμίσεις, να μην υπάρξει καμία παράβαση σε βάρος τους και όταν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους, να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμοι.

«Θα ζητήσουμε να διασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί καμία ρύθμιση. Θα το θέσουμε εκ νέου, μήπως και δείξουν κατανόηση έστω και ετεροχρονισμένα», είπε ο κ. Τσέλιος. Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου είπε ότι: «είναι ντροπή που παρά την κινητοποίηση, δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου