ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση στην κατανάλωση αμόλυβδης κατά 20 – 30%

αύξηση-στην-κατανάλωση-αμόλυβδης-κατ-398585

Μείωση των τιμών της βενζίνης χθες για τρίτη συνεχόμενη μέρα

Αύξηση ύψους 20 – 30% παρουσιάζει η κατανάλωση στα πρατήρια υγρών καυσίμων την τελευταία εβδομάδα, γεγονός που αποδίδεται στη χαλάρωση των capital controls, αλλά και στην έλευση τουριστών και τις τρέχουσες άδειες.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βενζινοπωλών Μαγνησίας, Αποστόλης Βολιώτης είπε ότι αν και η κίνηση είναι σε σχέση με πέρυσι μειωμένη, ωστόσο το τελευταίο διάστημα οι μετακινήσεις έχουν αυξηθεί.

«Περιμένουμε αυτόν το μήνα τουλάχιστον να δουλέψουν τα μαγαζιά. Στη Μαγνησία υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πολλοί ξένοι, οι οποίοι μετακινούνται αλλά και πολλοί Βολιώτες, οι οποίοι πήραν άδειες και εκδράμουν έστω και στα κοντινά παραθαλάσσια θέρετρα» είπε ο ίδιος.

Οι περισσότεροι από τους καταναλωτές, Έλληνες και ξένοι, πληρώνουν τη βενζίνη με χρεωστικές, για τη χρήση των οποίων το 90% των βενζινάδικων είναι εφοδιασμένα με τα αντίστοιχα μηχανήματα.

«Περιμένουμε το υπόλοιπο του καλοκαιριού να δουλέψουμε, καθώς με την τραπεζική αργία οι εισπράξεις κατέγραψαν κατακόρυφη πτώση. Μετά το καλοκαίρι θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, η τιμή της αμόλυβδης, ακολουθώντας τις τιμές του αργού πετρελαίου, οι οποίες έπεσαν από τα 60 δολάρια/βαρέλι στα 47 δολάρια/βαρέλι, διαμορφώνουν τις τελευταίες μέρες πτωτικές τιμές.

Ο κ. Βολιώτης λέει ότι η αμόλυβδη μειώθηκε στο 1,52 ευρώ έως και 1,60 ευρώ το λίτρο, ενώ επί μήνες η τιμής της ήταν σταθεροποιημένη στο 1,62 ευρώ το λίτρο.

Πάντως, σε άλλες τουριστικές περιοχές στην Ελλάδα η τιμή της αμόλυβδης παρά την πτώση κατά 20% μέσα σε τρεις ημέρες της τιμής του αργού πετρελαίου εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Στη Ζάκυνθο χαρακτηριστικά ανέβηκε από το 1,601 στο 1,618, στις Κυκλάδες από το 1,698 στο 1,708, στη Λέσβο από το 1,609 στο 1,611.

Οι προσδοκίες των πρατηρίων

Οι βενζινοπώλες της Μαγνησίας αναμένουν τώρα η κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της για τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης για το χειμώνα, το οποίο είναι αυτό που κρατά όρθια τα πρατήρια τους χειμερινούς μήνες εν μέσω κρίσης.

Επιπλέον περιμένουν τις αποζημιώσεις για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών καυσίμων, οι οποίες ανέρχονται στο ποσό από 5.000 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με την επένδυση που έκανε ο κάθε επαγγελματίες.

Η δέσμευση που δόθηκε στην Ομοσπονδία από το υπουργείο είναι ότι τα χρήματα θα καταβληθούν όταν ξεκινήσει να τρέχει το ΕΣΠΑ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου