ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Δουλέμποροι εγκατέλειψαν στη Γιούρα 23 μετανάστες

δουλέμποροι-εγκατέλειψαν-στη-γιούρα-23-401444

Γενναίες οι προσπάθειες των λιμενικών για να βρουν τους μετανάστες

Νέα υπόθεση εγκατάλειψης μεταναστών στη βραχονησίδα Γιούρα απασχόλησε χθες το Λιμενικό Σταθμό Αλοννήσου. Πρόκειται για 23 παράνομους αλλοδαπούς από τη Σομαλία και την Ερυθραία, οι οποίοι εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν εκεί με ιστιοπλοϊκό σκάφος μήκους έως 8 μέτρων από τους ίδιους δουλεμπόρους, πιθανότατα Ουκρανούς ή Ρώσους που αποβίβασαν στο νησάκι και τους 50 λαθρομετανάστες στις 23 Ιουνίου.

Μετά από ειδοποίηση αλιέα στις 6 το πρωί ότι υπήρχαν στη βραχονησίδα λαθρομετανάστες, το λιμενικό της Αλοννήσου σε συνεργασία με λιμενικούς από τη Σκιάθο κατέβαλε γενναίες προσπάθειες για να εντοπίσει τους ανθρώπους το συντομότερο δυνατό, καθώς υπήρχαν φόβοι ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούσαν κινδύνευε η ζωή τους.

Στο νησάκι εντοπίστηκαν κατευθείαν οι 15 μετανάστες, όμως οι υπόλοιποι 8 είχαν ανεβεί στα βουνά. Τελικά στις 4 το απόγευμα κατέστη δυνατόν και οι λιμενικοί βρήκαν και τους υπόλοιπους μετανάστες και τους κατέβασαν στην ακτή, ακόμη κι αν χρειάστηκε να κουβαλήσουν στην πλάτη τις γυναίκες, καθώς η περιοχή είναι απόκρυμνη και βραχώδη.

Συνολικά επρόκειτο για δέκα άνδρες υπηκόους Ερυθραίας, πέντε γυναίκες επίσης υπηκόους Ερυθραίας, δύο άνδρες υπηκόους Σομαλίας και έξι γυναίκες επίσης υπηκόους Σομαλίας. Ανάμεσά τους είναι και δύο παιδιά ηλικίας περίπου 5 ετών.

Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με τα ταχύπλοα σκάφη στο Γέρακα και με μέριμνα του δήμου στο Πατητήρι, όπου φιλοξενήθηκαν το βράδυ σε δημοτικό κτίριο.

Το λιμενικό μερίμνησε για τη σίτισή τους με προσφορές από καταστήματα της περιοχής που έδειξαν ενδιαφέρον να βοηθήσουν.

Οι μετανάστες αναμένεται να οδηγηθούν σήμερα στο Βόλο. Στο μεταξύ, ο Λιμενικός Σταθμός Αλοννήσου συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι οι μετανάστες μεταφέρθηκαν από την Κωνσταντινούπολη στην Αλόννησο από το ίδιο κύκλωμα που έδρασε στις 23 Ιουνίου. Εδωσαν έκαστος 1.000 ευρώ στους δουλεμπόρους για τους οποίους δεν δίνουν καμία περαιτέρω πληροφορία στους λιμενικούς, καθώς είναι τρομοκρατημένοι.

Πρόκειται πάντως για υπηκόους Ρωσίας ή Ουκρανίας, οι οποίοι χρησιμοποίησαν πιθανότατα και το ίδιο μεταφορικό σκάφος με εκείνο που είχαν μεταφέρει τους 50 λαθρομετανάστες.

Οπως και τότε έτσι και την Κυριακή το βράδυ οι δουλέμποροι εγκατέλειψαν τους μετανάστες στη βραχονησίδα και έπλευσαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Το Λιμεναρχείο Αλοννήσου συνεχίζει την προανάκριση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου