ΤΟΠΙΚΑ

Σταθεροί οι μισθοί στον ΟΛΒ

σταθεροί-οι-μισθοί-στον-ολβ-402460

Εγκρίθηκε με κατά πλειοψηφία απόφαση του διοικητικού συμβουλίου η σύναψη ΕΣΣΕ για το 2015

Με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις με αυτούς του 2013 θα εργαστεί το προσωπικό του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και το 2015. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού ενέκρινε κατά πλειοψηφία τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, με το σκεπτικό ότι αυτή συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία, όπως αυτή διαμορφώθηκε λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.

Εξάλλου ο υπουργός Ναυτιλίας δεν ενέκρινε το αίτημα για ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας σε όλα τα λιμάνια και τα περιφερειακά και τα κεντρικά, καθώς δεν έχουν τον ίδιο αριθμό εισηγμένων μετοχών στο χρηματιστήριο, γεγονός το οποίο προκάλεσε διάχυτη δυσαρέσκεια με εργαζόμενους να κάνουν λόγο για λιμάνια δύο ταχυτήτων.

Οι εργαζόμενοι του ΟΛΒ αποδέχονται οριακά την υπογραφή της σύμβασης λόγω της οικονομικής κρίσης και των τελευταίων πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην τοποθέτησή του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΒ Νικόλαος Σακελλαρίου, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση, είπε ότι το σχέδιο ΕΣΣΕ αποτελεί προϊόν και απόρροια των Νόμων που διέπουν λόγω των δυσμενών για τη χώρα οικονομικών συγκυριών, τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην ΟΛΒ και των ερμηνειών που ακολούθησαν.

«Το σύνολο αυτών των διατάξεων ενέχουν αδικίες και δημιουργεί σημαντικά προβλήματα τόσο στους εργαζόμενους (δραματική μείωση των μισθών) όσο και στην επιχείρηση (δυσλειτουργίες και απώλεια ανταγωνιστικότητας) κινούμενο εντός των ορίων του δυσμενούς γενικότερου οικονομικού πλαισίου και στο πνεύμα αυτού. Θεωρώ συνεπώς ότι υπό το κράτος αυτών των συνθηκών είναι μία οριακά αποδεκτή λύση από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν είναι ικανοποιημένοι από τη σύναψή της, αλλά την αποδέχονται υπό το κράτος των ανωτέρω συνθηκών και με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός τους», συμπλήρωσε. Στην ψήφιση του θέματος μειοψήφησε ο αντιπρόεδρος του ΟΛΒ Σωκράτης Αναγνώστου, ο οποίος εξέφρασε τις έντονες αντιρρήσεις του στην έγκριση της νέας Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς: «δε λαμβάνει υπόψη την τρέχουσα δεινή οικονομική συγκυρία, ιδίως των τελευταίων μηνών, αντιθέτως απηχεί οικονομικά δεδομένα και καταστάσεις προ τριών ετών, αφού στην ουσία επαναλαμβάνει το ίδιο ακριβώς κείμενο της μέχρι σήμερα Επιχειρησιακής Σύμβασης ως να μην άλλαξε τίποτα. Επίσης, είναι καταδικαστέα κατά την άποψή μου η παρέμβαση του Υπουργού που μας καλεί να υπογράψουμε την παραπάνω σύμβαση και θέλω να ερωτηθεί το ΤΑΙΠΕΔ εάν η παραπάνω σύμβαση είναι εν γνώσει της Κυβέρνησης και των θεσμών, και αυτοί συμφωνούν», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου