ΤΟΠΙΚΑ

Καταναλωτές ζητούν έκπτωση αντί απόδειξης

καταναλωτές-ζητούν-έκπτωση-αντί-απόδ-405772

Μικρό ενδιαφέρον για τη συλλογή παραστατικών

Την ίδια ώρα που οι οικονομικές Υπηρεσίες έχουν επιδοθεί σε σαφάρι ελέγχων για την έκδοση αποδείξεων με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι ζητούν έκπτωση των προϊόντων και όχι παραστατικά… Τα κίνητρα του Νόμου για τη συλλογή αποδείξεων δεν κρίνονται ουσιαστικά ώστε να οδηγούν στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι και το ζητούμενο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, οι αποδείξεις που έχουν πρακτική εφαρμογή για τους φορολογούμενους αφορούν στα φάρμακα, τους γιατρούς καθώς και σε είδη ένδυσης υπόδησης, αγορές από σούπερ μάρκετ και αυτές όμως για να κερδίσει κανείς το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ και όχι για να έχει επιστροφή χρημάτων.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, που ρωτήθηκε είπε ότι «θα ήταν καλύτερο να υπάρχουν περισσότερο ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια απ’ ό,τι τα σημερινά».

Οπως εξήγησε, χρειάζεται να υπάρχει μία άμεση έκδοση στο ΦΠΑ και προς επίρρωση παρέπεμψε στις αγορές στα μάρκετ, τα οποία δίνουν έκπτωση στα προϊόντα όταν οι αγορές ξεπερνούν ένα ποσό.

«Κάτι αντίστοιχο πρέπει να κάνει και το υπουργείο Οικονομικών ώστε να κινητοποιούνται οι φορολογούμενοι και να ζητούν αποδείξεις και όχι εκπτώσεις στα προϊόντα που αγοράζουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το εάν οι φορολογούμενοι προσκομίζουν αποδείξεις στο λογιστή είπε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως τουλάχιστον συνέβαινε σε αλλοτινές εποχές.

Οπως είπε, το ποσοστό για να συγκεντρώσει κανείς αποδείξεις για τα φάρμακα είναι πολύ μικρό και το τηρούν όλοι. Από κει και πέρα ο Νόμος δεν προσφέρει κάτι στο κομμάτι της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Αναλυτικά εξήγησε ότι οι μόνες αποδείξεις με πρακτική εφαρμογή είναι αυτές των φαρμάκων και των γιατρών υπό την προϋπόθεση ότι είναι πάνω από 5% του εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος οπότε γλιτώνει το 10% της δαπάνης.

Στη δεύτερη κατηγορία με τις δαπάνες για είδη ένδυσης – υπόδησης και τις αγορές στα μάρκετ το κίνητρο είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ που αφορά στο 10% του εισοδήματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου