ΤΟΠΙΚΑ

Κρυολουσία για την κάλυψη των επιταγών

κρυολουσία-για-την-κάλυψη-των-επιταγώ-407119

Αγωνιώδεις παρεμβάσεις ΟΕΒΕΜ – Δεκάδες παράπονα από επιχειρήσεις

Αντίστροφα μετρούν οι μέρες για την πληρωμή ή …σφράγιση των επιταγών τη Δευτέρα και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Μαγνησίας δέχεται πλήθος παραπόνων. Οι επαγγελματίες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο οικονομικό αδιέξοδο που προκάλεσε η τραπεζική αργία και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές αν και ο χρόνος πιέζει πλέον ασφυκτικά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, είπε ότι η Διοίκηση βρισκόταν χθες σε συνεχείς επαφές με τον πρόεδρο της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργο Καββαθά, προκειμένου να βρεθεί λύση.

«Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο στις επιταγές που εκδόθηκαν τον Ιούνιο αλλά και σε αυτές του Ιουλίου. Υπάρχει μείζον θέμα. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι επαγγελματίες δεν τζιράρισαν λόγω της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης, που προκάλεσε η τραπεζική αργία και πλέον απειλούνται να καταχωρηθούν στον Τειρεσία» είπε ο ίδιος.

Ο κ. Πλαστάρας τόνισε ότι εάν δεν ληφθεί άμεσα κάποια απόφαση θα δημιουργηθεί πρόβλημα μη αναστρέψιμο στην αγορά. «Ζητήσαμε από τον κ. Καββαθά να κάνει παρεμβάσεις προς τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να δοθεί παράταση. Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Ηδη στον 5ο χρόνο της οικονομικής κρίσης ένα μεγάλο ποσοστό των επιχειρήσεων είναι καταχωρημένο στον Τειρεσία» πρόσθεσε.

Παράλληλα, δεν προχωράει και η έκδοση εγγυητικών επιστολών καλής συμμετοχής ή καλής εκτέλεσης. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ είπε ότι οι Τράπεζες δεν προχωρούν τη διαδικασία έκδοσης ίσως επειδή δεν προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να οδηγούνται υποχρεωτικά στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να καταβάλλουν το αντίτιμο για να μπορούν να λάβουν μέρος στους διαγωνισμούς.

«Ζητήσαμε να υπάρξει παρέμβαση. Από τη στιγμή που έκλεισαν οι τράπεζες και μέχρι σήμερα τα υποκαταστήματα δεν εκδίδουν εγγυητικές, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να χρειάζεται να επιβαρύνονται και αυτό το κομμάτι από το μικρό τζίρο που κάνουν» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ΟΕΒΕΜ έθεσε στη ΓΣΕΒΕΕ και το ζήτημα των εισαγωγών πρώτων υλών και εμπορευμάτων. Ο κ. Πλαστάρας είπε ότι τα αιτήματα έχουν φρακάρει στην Επιτροπή Αξιολόγησης στην Αθήνα και πλέον χρειάζεται διάστημα 20 ημερών για την προμήθεια, με αποτέλεσμα εποχικές επιχειρήσεις ή τροφίμων να κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. «Η εισαγωγή πρώτων υλών και εμπορευμάτων πλέον θεωρείται χαμένη υπόθεση ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις. Τα εμπορεύματα είναι εγκλωβισμένα. Η διαδικασία για τις εισαγωγές είναι πέρα ως πέρα εκτός από τη λειτουργία της αγοράς» κατέληξε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου