Οδηγίες για τον καύσωνα

Τελευταία ενημέρωση: 2015-07-24, 09:32:43
Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο, πρόσληψη άφθονων υγρών, ολιγοθερμική δίαιτα συστήνει το Νοσοκομείο για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων από τον καύσωνα
Οδηγίες για τον καύσωνα

Σκαρφαλώνει από Κυριακή ο υδράργυρος - Σε επιφυλακή το Νοσοκομείο Βόλου - Μέτρα προφύλαξης για ομάδες υψηλού κινδύνου

Σε ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις υψηλές θερμοκρασίες βρίσκεται το Γενικό Νομαρχιακό Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις ο υδράργυρος σκαρφαλώνει σταδιακά από την Κυριακή και μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας. Συγκεκριμένα, την Κυριακή η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 36 βαθμούς Κελσίου, το ίδιο και τη Δευτέρα. Την Τρίτη ο υδράργυρος θα ανέβει στους 38 βαθμούς, ενώ θα χτυπήσει κόκκινο την Τετάρτη με τη μέγιστη θερμοκρασία στους 39 βαθμούς κελσίου.

Ηπιότερες θα είναι σήμερα και αύριο οι θερμοκρασίες στο Βόλο και τη Μαγνησία, με το θερμόμετρο να δείχνει έως 32 και έως 34 βαθμούς αντίστοιχα.

Το Νοσοκομείο Βόλου ενημερώνει τους πολίτες για τα μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων από υψηλές θερμοκρασίες λόγω καύσωνα.

Σύμφωνα και με το ΚΕΕΛΠΝΟ, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργεια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κλπ.) δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία. Το σύνδρομο της θερμοπληξίας εκδηλώνεται με αυξημένη θερμοκρασία του σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης. Μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου. Επακολουθεί κωματώδη κατάσταση και θάνατος.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά, θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, ντουζ με κρύο νερό.

 

Μέτρα πρόληψης

Για την αποφυγή εμφάνισης συμπτωμάτων κατά τον καύσωνα προτείνεται αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως, αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων, προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κ.λ.π).

Επιπλέον αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία καθώς και κάτω από τον ήλιο.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στη διατροφή όπως: Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως με περιορισμό λιπαρών. Συχνά λουτρά. Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάντες. Οταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα και υγρά όπως νερό κλπ.

 Περισσότερη προσοχή απαιτείται να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι: Ολα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ολα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα όπως καρδιοπάθειες, νεφροπαθείς, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κτλ.

Ολα τα άτομα που για καθαρά ιστορικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους όπως π.χ. διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα πρέπει να δίδεται όταν οι υψηλές θερμοκρασίες συνδυάζονται και με φαινόμενα αυξημένων επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ατομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνίσταται να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Επίσης, συνίσταται στα παραπάνω άτομα καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
4
+
6
=