ΤΟΠΙΚΑ

Ματαιώθηκε η δεύτερη φάση για τα 96 ασθενοφόρα

ματαιώθηκε-η-δεύτερη-φάση-για-τα-96-ασθε-411460

Ανησυχία για το διαγωνισμό του ΕΚΑΒ – Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση παρά το ασφυκτικό πλαίσιο

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στο ΕΚΑΒ Βόλου η ματαίωση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού του ΕΚΑΒ για τα 96 ασθενοφόρα και Κινητές Μονάδες για τις έξι περιφέρειες της χώρας ανάμεσα στις οποίες και η 5η Υγειονομική Περιφέρεια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο διαγωνισμός για την αγορά ασθενοφόρων με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ξεκίνησε το 2007, όμως ακόμη δεν έχει οδηγήσει σε κατακύρωση καθώς μία από τις εταιρείες κατέθεσε αισθητά χαμηλή προσφορά. Η β’ φάση του διαγωνισμού περνάει σε εκ νέου διαπραγμάτευση και πλέον υπάρχει βάσιμος φόβος να χαθούν τα κονδύλια καθώς το ΕΣΠΑ λήγει το Δεκέμβριο του 2015.

Το ΕΚΑΒ Βόλου, όπως είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Μαγνησίας, Γιάννης Μαρούγκας, χρειάζεται τουλάχιστον άλλα πέντε – έξι ασθενοφόρα και Κινητή Μονάδα.

Αυτή τη στιγμή καλύπτει τις ανάγκες του με έξι ασθενοφόρα και τρεις Μονάδες, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νομού Μαγνησίας. Τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν συμπληρώσει δεκαετία χρήσης και έχουν διανύσει τουλάχιστον 450.000 χιλιόμετρα το καθένα, με αποτέλεσμα οι βλάβες να είναι καθημερινό φαινόμενο και τα ασθενοφόρα να χρειάζονται επισκευές πότε ηλεκτρολογικές και πότε μηχανολογικές.

«Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν αυξημένα περιστατικά – διακομιδές γιατί δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες σε όλα τα Κέντρα Υγείας» είπε ο κ. Μαρούγκας. Επιπλέον, σημείωσε ότι το ΕΚΑΒ έχει επιφορτισθεί όχι μόνο με τις επείγουσες μεταφορές αλλά και τις δευτερογενείς, όπως εξιτήρια, μετακινήσεις νεφροπαθών, εξετάσεις εκτός Νοσοκομείου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚΑΒ αποφάσισε ομόφωνα την περασμένη Πέμπτη τη ματαίωση του διαγωνισμού και τη διαπραγμάτευση της δεύτερης φάσης. Ο κ. Μαρούγκας είπε ότι το Σωματείο δεν έλαβε στα χέρια του την επίσημη ανακοίνωση και εκτίμησε ότι ίσως δοθεί μία παράταση από το ΕΣΠΑ.

Ο δεύτερος αυτός διαγωνισμός αφορά σε 6 Περιφέρειες της χώρας και η ματαίωση και διαπραγμάτευση κρίθηκε αναγκαία, καθώς μία εταιρεία από τις τρεις που συμμετέχουν στο διαγωνισμό είχε δώσει αισθητά χαμηλότερες τιμές. Ο υπουργός Υγείας, ήδη από την αρχή που ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Υγείας, είχε στείλει αυστηρή προειδοποίηση στις εταιρείες που συμμετέχουν στο διαγωνισμό να μην παίζουν με τις τιμές και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων των δύσκολων στιγμών που περνάμε. Ακόμη, είχε ζητήσει να τελειώνει το θέμα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, καθώς η χώρα και η δημόσια υγεία, όπως είχε πει, έχει ανάγκη από τα ασθενοφόρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου