ΤΟΠΙΚΑ

Αγώνας να μην αυξηθούν εξετάσεις ~ Κλινικές προσπαθούν να αποσβέσουν το ΦΠΑ

αγώνας-να-μην-αυξηθούν-εξετάσεις-κλιν-411474

Νέα εποχή για τα νοσήλια στις επιχειρήσεις παρά τα οξυμένα οικονομικά

Η προχθεσινή πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συντελεστή ΦΠΑ βρήκε αρκετές κλινικές της Μαγνησίας να κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να μη μετακυλήσουν το επιπλέον κόστος νοσηλείας ύψους 10% στους ασθενείς, τουλάχιστον εκεί που αυτό μπορούσε και ήταν δυνατό.

«Ο κάθε επιχειρηματίας κάνει απόσβεση της αύξησης του ΦΠΑ. Δεν μετακυλύει το κόστος της εξέτασης. Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε. Είναι μία νέα εποχή – καινούργια πολιτική» αναφέρθηκε από κλινικάρχη.

Η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% έχει επηρεάσει το σύνολο της λειτουργίας των Ιδιωτικών Κλινικών, τονίστηκε από άλλον ιδιοκτήτη. «Προσπαθούμε να προσαρμοστούμε. Είναι μεγάλη η αύξηση που γίνεται για τις εξετάσεις» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Η κίνηση στις Ιδιωτικές Κλινικές είναι περιορισμένη το τελευταίο χρονικό διάστημα. Οπως αναφέρθηκε από υπεύθυνο, «οι εισαγωγές έχουν μειωθεί από τότε που ξεκίνησε η συζήτηση για το ΦΠΑ. Δεν υπάρχει ρευστό. Οι πληρωμές των εξετάσεων σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται με κάρτες αν και μέχρι πρότινος ήταν διακοσμητικές» πρόσθεσε.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο υπεύθυνος είπε ότι «εμείς σαν Κλινική προσπαθούμε να απορροφήσουμε ένα μέρος του ΦΠΑ τουλάχιστον σε παλιούς ασθενείς. Στις υπόλοιπες όμως περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά, χρεώνονται κανονικά με τον καινούργιο συντελεστή» πρόσθεσε.

Η επιβολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% βρήκε τις Ιδιωτικές Κλινικές της Μαγνησίας σε εξαιρετικά δύσκολη οικονομική θέση. Ο ΕΟΠΥΥ πλήρωσε το μήνα Σεπτέμβριο του 2014 και μάλιστα το 82% της προκαταβολής, ενώ άφησε απλήρωτες τις κλινικές για τα νοσήλια τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο και Δεκέμβριο και πλήρωσε εκ νέου τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Μάλιστα, οι Ιδιωτικές Κλινικές έλαβαν τις προηγούμενες μέρες επίσημη ειδοποίηση ότι δεν θα πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ για τους υπόλοιπους μήνες του 2014, προφανώς λόγω clawback, σε μία χρονική στιγμή που η τραπεζική αργία είχε φοβερό αντίκτυπο στα οικονομικά των επιχειρήσεων.

Οπως επισημάνθηκε, η κίνηση των ασθενών μειώθηκε κατά 40% με αποτέλεσμα οι Ιδιωτικές Κλινικές να ακροβατούν σε τεντωμένο σχοινί καθώς για να ανταπεξέλθουν έπρεπε να κάνουν χρήση δανείων ή αποταμιεύσεων.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου