ΤΟΠΙΚΑ

Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις Τράπεζες

διαχειρίσιμη-η-κατάσταση-στις-τράπεζ-413635

Απρόσκοπτη η προσέλευση των πολιτών ~ Αποδίδει η δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης χρημάτων

Εκατοντάδες πολίτες απευθύνθηκαν χθες στις Τράπεζες καθώς έληξε η αργία και ξεμπλοκάρισε σειρά από διαδικασίες. Ο κύριος όγκος αφορούσε σε συνταξιούχους και επιχειρηματίες και σε δεύτερο βαθμό σε πολίτες που πλήρωναν τους λογαριασμούς τους σε ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία, άλλες υποχρεώσεις.

Οι τραπεζικοί υπάλληλοι βρήκαν κόσμο έξω από τις Τράπεζες πλην όμως αισθητά μικρότερο από άλλες φορές, καθώς φαίνεται ότι αρκετοί πολίτες θα προτιμήσουν να κάνουν σωρευτική ανάληψη των χρημάτων και να αποφύγουν την ταλαιπωρία.

Η είσοδος στα υποκαταστήματα γινόταν απρόσκοπτα χωρίς καθυστέρηση, ενώ ο μέσος όρος αναμονής εξυπηρέτησης των συναλλασσομένων σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, ήταν περί τα 30 λεπτά της ώρας.

Πάντως, αρκετοί συνταξιούχοι που περίμεναν να έχουν προτεραιότητα και να εξυπηρετηθούν από το ταμείο καθώς δεν είχαν κάρτα, φάνηκε ότι δεν γνώριζαν ότι το ανώτατο όριο ανάληψης ήταν 60 ευρώ και αιφνιδιάστηκαν όταν οι υπάλληλοι τους εξηγούσαν ότι δε γίνεται να πληρωθούν 120 ευρώ.

Πολλοί ήταν και οι επιχειρηματίες που επισκέφθηκαν υποκαταστήματα Τραπεζών για να διεκπεραιώσουν υποχρεώσεις όπως πληρωμή πιστωτικών καρτών αλλά και πληρωμή λογαριασμών.

Σε γενικές γραμμές η κατάσταση χθες στις Τράπεζες ήταν διαχειρίσιμη, ενώ με τη δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης χρημάτων φαίνεται ότι μειώθηκαν και οι ουρές έξω από τα Αυτόματα Μηχανήματα Ανάληψης, όπως σχολίασαν τραπεζικοί κύκλοι.

Υπενθυμίζεται ότι με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν επιτρέπονται οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από κατάστημα ή από Αυτόματες Ταμειολογιστικές Μηχανές (ΑΤΜ) που υπερβαίνουν το ποσό των εξήντα (60) ευρώ ανά καταθέτη (CustomerID), ανά πιστωτικό ίδρυμα, ανά ημέρα, από τα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Μετρητά που δεν αναλήφθηκαν κάποια ημέρα ή ημέρες μπορούν να αναληφθούν σωρευτικά έως του ποσού των τετρακοσίων είκοσι ευρώ (420) ανά εβδομάδα. Η μεταφορά κεφαλαίων ή μετρητών στο εξωτερικό, με κάθε τρόπο, απαγορεύεται, ενώ η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στο εξωτερικό για αγορές αγαθών ή υπηρεσιών χωρίς μετρητά έως το ανώτατο όριο που ορίζεται ανά πιστωτικό ίδρυμα με απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών επιτρέπεται.

Απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι λογαριασμοί όψεως ή καταθετικοί, να προστίθενται συνδικαιούχοι στους ήδη υφιστάμενους και να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί. Επίσης επιτρέπεται η πληρωμή μισθοδοσίας προσωπικού, η πληρωμή υποχρεώσεων του καταθέτη προς το ίδιο πιστωτικό ίδρυμα, που προκύπτουν από συμβάσεις που είχαν καταρτισθεί προ της 28ης Ιουνίου 2015, η καταβολή νέων συντάξεων και νέων προνοιακών επιδομάτων, η εκκαθάριση συναλλαγών καρτών από νέες συμβάσεις αποδοχής (acquiring) κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου