ΤΟΠΙΚΑ

Παραλογίζεται ο αυξημένος ΦΠΑ ~ Ερωτήματα για τον τρόπο εφαρμογής

παραλογίζεται-ο-αυξημένος-φπα-ερωτήμ-413692

Εν αναμονή διευκρινιστικής εγκυκλίου από το υπουργείο

«Βροχή» τα τηλέφωνα στα λογιστικά γραφεία για την εφαρμογή του ΦΠΑ στο 23%. Η επιβολή του μέτρου σε προϊόντα με προσμίξεις και τυποποιημένα προκαλεί προβληματισμό για τον τρόπο υπολογισμού τους τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους καταναλωτές.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, που ρωτήθηκε είπε ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμη η αναλυτική εγκύκλιος οπότε υπάρχουν σημεία που μένει να απαντηθούν.

Εκτίμησε ότι τα αρτοποιήματα που έχουν προσμίξεις θα έχουν ΦΠΑ 23% σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα γνωστά, ενώ αυξημένο φόρο προστιθέμενης αξίας θα έχουν και τα τυποποιημένα είδη που έχουν τα κρεοπωλεία.

Ειδικά για τα αρτοποιία είπε ότι το ψωμί παραμένει στο 13% αλλά όχι τα υπόλοιπα είδη όπως βουτήματα κτλ. Το κουλουράκι της Θεσσαλονίκης, ωστόσο, εκτίμησε ότι θα παραμείνει στο ίδιο ΦΠΑ.

Για τα κρεοπωλεία είπε ότι για τα τυποποιημένα προϊόντα θα κόβονται αποδείξεις ανάλογα με τα γραμμάρια του κάθε είδους. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στον κιμά, τονίζοντας ότι η απόδειξη θα πρέπει να υπολογίζει τα γραμμάρια του χοιρινού κρέατος με ΦΠΑ 13% και του μοσχαρίσιου κρέατος αντίστοιχα με ΦΠΑ 23%. Το ίδιο σημείωσε ότι «ισχύει και για παρασκευάσματα κρέατος, τα λουκάνικα και το ρολό κοτόπουλο. Ολα τα υπόλοιπα είδη πέρα από αυτά που κατονομάζει θα παραμένουν στο 13%» πρόσθεσε.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε κάποια είδη δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος και πρόσθεσε ενδεικτικά ότι υπάρχουν ερωτήματα για τον κιμά και το φρέσκο νερό στην εστίαση.

«Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από πελάτες. Παραγωγοί ρώτησαν αν το ελαιόλαδο όταν έχει ένα κομμάτι ρίγανης θεωρείται ότι έχει πρόσμιξη και θα πάει στο 23% ή θα παραμείνει στο 13%; Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν κατηγοριοποιήσεις» πρόσθεσε.

Πάντως ειδικά για το ψωμί ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών, Δημήτρης Γκίκας, εκτίμησε ότι «το κόστος της αύξησης του ΦΠΑ θα επιβαρυνθεί το ίδιο το αρτοποιείο και δεν θα μετακυληθεί στον καταναλωτή. Τουλάχιστον όσα αρτοποιεία αντέχουν εκτιμώ ότι δεν θα επιβαρύνουν το κόστος πώλησης αν και αντιλαμβάνομαι ότι οι καιροί είναι δύσκολοι. Σίγουρα ο αυξημένος ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από βιομηχανίες και αλυσίδες, όμως είναι άδικο να αγοράζει ένα παιδάκι μία τυρόπιτα με ΦΠΑ 23%» συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Περιπτερούχων, Βασίλης Τόπας, είπε ότι οι αυξήσεις θα έχουν φοβερό αντίκτυπο στη λιανική πώληση για τα μικρά καταστήματα καθώς οι καταναλωτές κάνουν ήδη περιορισμένες αγορές. Ωστόσο, πρόσθεσε, οι εταιρείες έστειλαν τους καινούργιους καταλόγους. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στα παγωτά τα οποία όσα κοστίζουν δύο ευρώ και άνω επιβαρύνονται με 20 λεπτά και όσα κοστίζουν 1 ευρώ και άνω με δέκα λεπτά. Τα ίδια είπε ότι ισχύουν και για τα παπατάκια και τα ζαχαροειδή, ενώ πρόσθεσε ότι το κόστος στο φρέσκο γάλα παραμένει ως έχει σε αντίθεση με το σοκολατούχο που αυξάνεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου