Καμπανάκι κινδύνου από ΟΚΑΝΑ

Τελευταία ενημέρωση: 2015-07-19, 19:32:47
Καμπανάκι κινδύνου από ΟΚΑΝΑ

Σταμάτησαν οι νέες εισαγωγές - Δέσμιοι αποθεραπευμένοι 

Σε οριακό σημείο βρίσκονται τα οικονομικά της μονάδας του ΟΚΑΝΑ στο Βόλο. Η δίμηνη καθυστέρηση στην προμήθεια αντιδραστηρίων έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορεί να εκτελεστεί το πρόγραμμα απρόσκοπτα. Οι νέες εισαγωγές σταμάτησαν με τελευταία αυτή στις 20 Μαΐου, ενώ δέσμια της κατάστασης είναι 4-5 άτομα τα οποία, ενώ έχουν απεξαρτηθεί από την ηρωίνη, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να τεκμηριωθεί επιστημονικά λόγω των ελλείψεων. 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

 Η υφιστάμενη κατάσταση έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό ώστε η προμήθεια των αντιδραστηρίων να είναι επείγουσα. Η Μονάδα συνεχίζει να εκτελεί το πρόγραμμα για τα ενεργά μέλη τα οποία ανέρχονται στα 230. Η οικονομική στενότητα όμως στον ΟΚΑΝΑ είναι τεράστια.

Επείγουσα ανάγκη

 Οπως εξήγησε ο επιστημονικός υπεύθυνος της μονάδας στο Βόλο, Θεοδόσης Γιαμουστάρης - ψυχολόγος, «ο έλεγχος των τοξικομανών για την παράλληλη χρήση άλλων ουσιών γίνεται με τοξικολογική εξέταση ούρων με ειδικό μηχάνημα για ουροανάλυση, το οποίο λειτουργεί με χημικές ουσίες, τα λεγόμενα αντιδραστήρια.

 Η Μονάδα του Βόλου προμηθεύεται τα αντιδραστήρια από την Αθήνα και της είναι απολύτως απαραίτητα ώστε να ξέρει το αντικειμενικό προφίλ και του νέου χρήστη και την πορεία των ήδη ενεργών μελών του προγράμματος. Να είναι σε θέση να γνωρίζει επιστημονικά εάν σταμάτησαν τη χρήση, αν την περιόρισαν ή όχι.

 Χωρίς τα αντιδραστήρια δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε ούτε τα νέα μέλη ούτε και τους υπάρχοντες θεραπευόμενους του προγράμματος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στην εκτέλεση της δουλειάς αλλά και να σταματάμε τις νέες εισαγωγές».

 Η έλλειψη αντιδραστηρίων λόγω της οικονομικής στενότητας παρατηρείται στις περισσότερες μονάδες του ΟΚΑΝΑ κυρίως στην Αθήνα. Δυστυχώς, όμως το φαινόμενο παρατηρείται και στο Βόλο αν και η Μονάδα εδώ δεν είχε ποτέ αναμονή, τουλάχιστον μεγάλη.

 

Ιεράρχηση αναγκών

Η Μονάδα του Βόλου συνεχίζει να εξυπηρετεί θεραπευτικά. Αυτή τη στιγμή έχει ενεργή δύναμη 230 άτομα, τα οποία βρίσκονται σε διάφορες φάσεις της θεραπείας τους. Ομως σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο πρέπει να αναζητηθεί και εφαρμοστεί άμεσα λύση ώστε το πρόγραμμα να συνεχίσει να εκτελείται απρόσκοπτα.

 

Στο περίμενε

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τουλάχιστον 15-20 άτομα εξαρτημένοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία από ηρωίνη τα οποία περιμένουν να μπουν στο πρόγραμμα αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν λόγω των στενών οικονομικών. Επιπλέον άλλα 4-5 άτομα που παρακολούθησαν το πρόγραμμα, αποθεραπεύτηκαν και περιμένουν να πιστοποιηθεί επιστημονικά ότι απεξαρτήθηκαν ώστε να μπορέσουν να επανενταχθούν κοινωνικά. Και στις δύο περιπτώσεις είναι αδύνατο να βρεθεί λύση αν δεν γίνει η προμήθεια των αντιδραστηρίων, τα οποία πλέον καταγράφουν δίμηνη καθυστέρηση.

 

Αύξηση στα περιστατικά

Στο μεταξύ, κατά 15% έχει αυξηθεί η ροή των αιτημάτων για ένταξη στο πρόγραμμα τους τελευταίους τρεις μήνες σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στην οικονομική κρίση αλλά και τη μικρή αναμονή που έχει η Μονάδα του Βόλου με αποτέλεσμα να προσελκύει κόσμο από Λάρισα, Καρδίτσα και άλλες πόλεις. Οι ασθενείς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να υποστηρίξουν την εξάρτησή τους, ενώ και τα οικογενειακά τους περιβάλλοντα έχουν επιβαρυνθεί λόγω της συγκυρίας και δεν μπορούν να τους ενισχύουν. Αναγκάζονται λοιπόν και απευθύνονται στον ΟΚΑΝΑ όπου εφαρμόζεται πρόγραμμα με τη χρήση υποκατάστατου φαρμάκου.

 

Το παρήγορο

 Ο κ. Γιαμουστάρης λέει ότι το μόνο παρήγορο είναι ότι λόγω καλοκαιρινής περιόδου αρκετά μέλη του προγράμματος κατάφεραν και βρήκαν εργασία σε εποχικές δουλειές είτε στις Σποράδες είτε στη χερσαία Μαγνησία. Σε αυτά δίνεται η δυνατότητα να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δέσμευση που έχουν αναλάβει με τη χορήγηση φαρμάκου ώστε να μην χρειάζεται να επισκέπτονται συχνά τη μονάδα.

Επιπλέον, δεν υπάρχει αύξηση στα μολυσματικά νοσήματα, όπως το Aids. «Η επιδημία στην Αθήνα πριν από δύο χρόνια φαίνεται να μην έχει επηρεάσει το Βόλο ιδιαίτερα. Τα πράγματα έχουν σταθεροποιηθεί» προσθέτει.

 

Το προσωπικό

Σε εκκρεμότητα είναι αυτή τη στιγμή η αμοιβή της καθαρίστριας με εξωτερικό συνεργείο καθώς παραμένει απλήρωτη από το Φεβρουάριο - Μάρτιο.

 Στη Μονάδα στο Βόλο απασχολούνται συνολικά δύο γιατροί, τρεις νοσηλευτές, τρεις θεραπευτές και ένας διοικητικός.

 Για την επαρκή στελέχωση της Μονάδας χρειάζονται επειγόντως νοσηλευτής και ψυχοθεραπευτής ή κοινωνιολόγος ή κοινωνικός λειτουργός. Για να καλυφθούν οι ανάγκες το υφιστάμενο προσωπικό καταβάλλει γενναίες προσπάθειες ώστε να μη γίνεται καμία απολύτως έκπτωση στην υλοποίηση του προγράμματος.

 

Ο ΟΚΑΝΑ

Τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης, του ΟΚΑΝΑ παρέχουν ολοκληρωμένη θεραπεία σε άτομα εξαρτημένα από τα οπιοειδή, η οποία περιλαμβάνει την αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εξαρτημένων ατόμων αλλά και την κοινωνική τους ενσωμάτωση.

Αυτό που διαφοροποιεί τα Θεραπευτικά Προγράμματα Υποκατάστασης από τα υπόλοιπα θεραπευτικά προγράμματα (στεγνά), είναι η χορήγηση οπιοειδών ουσιών, όπως η μεθαδόνη και η βουπρενορφίνη.

Τα φάρμακα αυτά έχουν βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να ελέγξουν ή και να διακόψουν τη χρήση της ηρωίνης και των άλλων οπιοειδών (σιρόπια, παυσίπονα χάπια) και να βελτιώσουν την κατάσταση της υγείας τους. Με τη χορήγησή τους είναι δυνατό να διακόψει κάποιος τη χρήση της ηρωίνης, χωρίς να εμφανίσει στερητικό σύνδρομο και χωρίς να βασανίζεται από την ακατανίκητη επιθυμία να κάνει χρήση ηρωίνης. Η δράση τους διαρκεί πολλές ώρες (ή και μέρες) και εξαφανίζονται οι γρήγορες και απότομες μεταβολές διάθεσης που προκαλεί η ηρωίνη. Επίσης, δεν έχουν την ευφορική δράση της ηρωίνης, έχουν την ιδιότητα να εμποδίζουν την έξαρση της ψυχικής διάθεσης που αυτή προκαλεί και μειώνουν σημαντικά την επιθυμία για χρήση.

 Στα προγράμματα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ γίνονται δεκτά άτομα άνω των 20 ετών, που κάνουν μακροχρόνια χρήση ηρωίνης και έχουν προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης σε «στεγνό» θεραπευτικό πρόγραμμα. Μακροχρόνιοι ενδοφλέβιοι χρήστες ηρωίνης άνω των 35 ετών μπορεί να γίνουν δεκτοί, έστω κι αν δεν υπάρχει προηγούμενη προσπάθεια απεξάρτησης.

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
2
=