ΤΟΠΙΚΑ

Αυξήσεις στα κόμιστρα των ταξί λόγω αύξησης ΦΠΑ

αυξήσεις-στα-κόμιστρα-των-ταξί-λόγω-αύ-417119

Στο 80% οι απώλειες του κλάδου κατά την τραπεζική αργία

Ανατιμήσεις στα κόμιστρα των ταξί, επέρχονται από μεθαύριο Δευτέρα 20 Ιουλίου, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ. Η ελάχιστη διαδρομή θα ανέλθει στα 3,69 ευρώ από 3,39 ευρώ που ήταν, ενώ θα υπάρξει αύξηση της τάξεως των 5 λεπτών για τη ραδιοκλήση με το κόστος να ανέρχεται στα 0,65 λεπτά.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Βόλου και Νέας Ιωνίας «Αγιος Χριστόφορος» και του Συνεταιρισμού Eurotaxi Volos Δημήτρης Φιλίππου είπε ότι στο Βόλο ισχύει ό,τι και στην Αθήνα ή άλλες πόλεις, με το κόμιστρο δηλαδή διαμορφώνεται στο 23% από 13%, που ήταν.

«Ενώ είχαμε δεσμεύσεις ότι δεν θα είμαστε μέσα στην αύξηση του ΦΠΑ, τελικά περιλαμβανόμαστε κανονικά. Και δυστυχώς δεν μπορούμε να απορροφήσουμε εμείς την αύξηση, καθώς τα έξοδα έχουν μεγαλώσει δραματικά και το ταξί έχει μετατραπεί φορολογικά σε μαγαζί με λογιστή κάθε μήνα και όλα τα υπόλοιπα έξοδα συν τη συντήρηση και την αντικατάσταση του αυτοκινήτου» σημείωσε ο ίδιος.

Οι ιδιοκτήτες ταξί, είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου, δυστυχώς αναγκάζονται να γίνουν φοροεισπράκτορες του κράτους. Η πτώση στον τζίρο το διάστημα της τραπεζικής αργίας έφτασε στο 80% σε μία χρονική στιγμή που ο κλάδος μετρούμε απώλειες ύψους 50% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ταξί να είναι χρεωμένοι σε ΤΕΒΕ, Εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία.

«Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία του κόσμου αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά. Όμως, οι πολίτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το τιμολόγιο βγαίνει από το υπουργείο Μεταφορών σε συνάρτηση με το υπουργείο Οικονομικών γι’ αυτό και υπάρχει ελάχιστη αποζημίωση για κάθε διαδρομή.

Στο Σύνδεσμο έφτασε ήδη η σχετική οδηγία από την Ομοσπονδία. «Είμαστε σε συνεννόηση με τους υπευθύνους να ξεκινήσουμε από τη Δευτέρα τις αλλαγές στα ταξίμετρα, ώστε να υπάρχει εύρυθμη λειτουργία στον κλάδο όσον αφορά στο ΦΠΑ» είπε ο κ. Φιλίππου.

Αναλυτικά το νέο τιμολόγιο έχει ως εξής:

Πτώση Σημαίας από 1,29 ευρώ. Τιμολόγιο 1 0,74 ευρώ. Τιμολόγιο 2 1,29 ευρώ.

Χρονοχρέωση ανά ώρα 11,81 ευρώ.

Απλή κλήση ή ραντεβού 0,00 έως 6,15 ευρώ. Από & Προς αεροδρόμιο Αθήνας 4,18 ευρώ.

Από & προς αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης 3,44 ευρώ.

Από & προς αεροδρόμια Περιφέρειας 2,83 ευρώ.

Από Λιμάνια Σ.Σ. Σταθμοί Λεωφορείων 1,17 ευρώ.

Νυχτερινό τιμολόγιο 1,29 ευρώ. Για κάθε αποσκευή άνω των 10kg 0,43 ευρώ.

Ελάχιστη αποζημίωση Αθήνα-Θεσσαλονίκη 3,44 ευρώ.

Ελάχιστη αποζημίωση Περιφέρεια 3,69 ευρώ. Ραδιοκλήξη Eurotaxi Βόλος 0,65 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου