ΤΟΠΙΚΑ

Δεν δέχονταν προεξοφλήσεις δανείων

δεν-δέχονταν-προεξοφλήσεις-δανείων-430826

Διφορούμενη η ερμηνεία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

Αιφνιδιασμό και έκπληξη αισθάνθηκαν χθες αρκετοί Βολιώτες που απευθύνθηκαν σε υποκαταστήματα Τραπεζών για να προεξοφλήσουν δάνειά τους, ίσως φοβούμενοι ότι στο ενδεχόμενο πτώχευσης οι οφειλές τους θα πολλαπλασιαστούν.

Ωστόσο, η κατάθεση μετρητών ακόμη και ποσών της τάξεως των 5.000 ευρώ ή και μεγαλύτερων δεν γίνονταν δεκτά από ορισμένες Τράπεζες, που επικαλούνταν τις οδηγίες που έδωσε η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία παρέτεινε την αργία έως τη Δευτέρα, 13 Ιουλίου.

Υπεύθυνος υποκαταστήματος Τράπεζας ανέφερε ότι με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν επιτρέπεται η προεξόφληση δανείων είτε με μετρητά είτε με χρεωστικούς λογαριασμούς.

Επίσης, είπε ότι απαγορεύεται και η πληρωμή πιστωτικών καρτών με μετρητά.

Ωστόσο, άλλο υποκατάστημα Τράπεζας διέψευσε την πληροφορία, τονίζοντας ότι αυτό που δεν είναι επιτρεπτό στους υπαλλήλους να διεκπεραιώσουν είναι να χρεώσουν λογαριασμό.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να σηκώσουν άλλα χρήματα από τα 120 ευρώ που επιτρέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και έτσι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν αποπληρωμή με κινήσεις κεφαλαίων για λόγους μηχανογράφησης.

Ωστόσο, μετρητά δέχονται, καθώς, όπως ισχυρίστηκαν, από πουθενά από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν προκύπτει ότι απαγορεύεται η κατάθεση ποσών.

Στο μεταξύ, λόγω του μεγάλου όγκου των αιτημάτων για έκδοση πιστωτικών καρτών τις προηγούμενες μέρες, αρκετά υποκαταστήματα Τραπεζών ξέμειναν από πλαστικό.

Οπως επισημάνθηκε, το προηγούμενο διάστημα, ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε η κάθε Τράπεζα, οι συναλλασσόμενοι μπορούσαν να αιτηθούν την έκδοση κάρτας και να την παραλάβουν αμέσως μετά το αίτημά τους ή σε αναμονή ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Επειδή λοιπόν τα αιτήματα ήταν εκατοντάδες, υποκαταστήματα που παρέδιδαν επί τόπου τις κάρτες δεν διαθέτουν άλλες και περιμένουν να εφοδιαστούν με νέες.

Σε άλλες πάντως περιπτώσεις οι συνταξιούχοι ενημερώθηκαν ότι για να παραλάβουν την πιστωτική τους κάρτα θα έπρεπε να περιμένουν να τους σταλεί στο σπίτι σε διάστημα μερικών έως και δέκα ημερών.

Αρκετοί λοιπόν χθες απευθύνθηκαν εκ νέου στις Τράπεζες για την πληρωμή της νέας δόσης των 120 ευρώ, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε αν και αιτήθηκαν την έκδοση κάρτας, εξακολουθούν να διαθέτουν μόνο λογαριασμό.

Κ. Μ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου