ΤΟΠΙΚΑ

Υπό το φόβο του Τειρεσία ~ Έληξαν οι επιταγές, χωρίς να γίνονται πληρωμές

υπό-το-φόβο-του-τειρεσία-έληξαν-οι-επι-436191

Διάχυτη ανησυχία στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Με το ένα πόδι στα μαύρα κατάστιχα του Τειρεσία βρίσκονται πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς οι τελευταίες 10 μέρες κάθε μήνα, που συνηθίζεται να λήγουν οι επιταγές, συνέπεσαν με την τραπεζική αργία και δεν μπορούν ούτε να εισπράξουν χρήματα ούτε και να τζιράρουν με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με σφράγιση επιταγών.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ, Τρύφωνας Πλαστάρας, έκρουσε χθες καμπανάκι κινδύνου για τη δυσμενή οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι οι Τράπεζες θα έπρεπε να έχουν εντάξει σε ένα άλλο καθεστώς τις ΜΜΕ από αυτό των φυσικών προσώπων.

«Η εβδομάδα που πέρασε ήταν δύσκολη για τους επαγγελματοβιοτέχνες. Επιχειρήσεις έμειναν χωρίς προμήθειες σε πρώτες ύλες, ημικατεργασμένα προϊόντα και τελικά προϊόντα. Στην όλη κατάσταση που δημιουργήθηκε θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ή άλλως να αποφασιστεί τώρα ώστε οι Τράπεζες να συμπεριφέρονται διαφορετικά στους επαγγελματοβιοτέχνες απ’ ότι στα φυσικά πρόσωπα» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα μπορούσε με την προσκόμιση παραστατικών να γίνονται πληρωμές με μεγαλύτερο πιστωτικό όριο συναλλαγών και ειδικά αυτές που γίνονται μέσω e-banking καθώς πολλές ΜΜΕ είτε δεν έχουν e-banking είτε αν έχουν, ωστόσο δεν έχουν κεφάλαιο.

«Εμείς σαν ΟΕΒΕΜ θα εισηγηθούμε το θέμα στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας, καθώς θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα και με τις επιταγές και τις προμήθειες αλλά και τις μισθοδοσίες του προσωπικού» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ τόνισε ότι η τραπεζική αργία δημιούργησε προβλήματα στην αγορά αλλά συνέπεσε και με την πληρωμή των εισφορών σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και των οφειλών στην Εφορία. «Το διάστημα της τραπεζικής αργίας οι επιχειρήσεις είναι τυπικά ανοιχτές, καθώς δεν υπάρχει κίνηση. Αρα, αν ανοίξουν οι Τράπεζες, θα εμφανιστεί σειρά υποχρεώσεων».

«Θα επιδιώξουμε μέσω της ΓΣΕΒΕΕ να αναζητηθούν λύσεις. Μέχρι σήμερα ένας επαγγελματίας που είχε να λαμβάνει από στρατό, υπουργεία κ.τ.λ. μπορούσε να συμψηφίσει τα χρήματα αυτά με τις υποχρεώσεις του στην Εφορία. Αυτό το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και με τους δήμους, καθώς στην αγορά υπάρχει κλίμα οικονομικής ασφυξίας και στις 30 Ιουλίου οι υποχρεώσεις των επαγγελματιών θα έχουν αυξηθεί εκρηκτικά» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου