ΤΟΠΙΚΑ

«Τρέχουν» οι φορολογικές υποχρεώσεις παρά το πάγωμα των τελευταίων ημερών

τρέχουν-οι-φορολογικές-υποχρεώσει-439735

Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, Ε9, ρυθμίσεις

Σειρά φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες παραμένουν παγωμένες την τελευταία εβδομάδα λόγω των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων, προβλέπει ο Ιούλιος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με τον κόσμο των οικονομολόγων να υποχρεώνεται σε αναμονή.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Σύλλογο Φοροτεχνικών Μαγνησίας, μέχρι τις 27 Ιουλίου όλα τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να έχουν υποβάλλει της δηλώσεις εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, ενώ έως σήμερα η διαδικασία προχωρά με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν και λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από πλευράς φορολογουμένων.

Η Α’ δόση του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να έχει καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου με δυνατότητα έκπτωσης 2% αν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ μέσα στην προθεσμία της πρώτης δόσης.

Οσον αφορά στα νομικά πρόσωπα, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αρχικών εμπρόθεσμων δηλώσεων είναι έως την 20η Ιουλίου 2015 με καταβολή του φόρου σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις και έκπτωση 2% αν ο φόρος καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία υποβολής της δήλωσης.

Να επισημανθεί ότι ενσωματώθηκαν στο TAXIS οι τροποποιήσεις για τους περιστασιακά απασχολούμενους, τα τεκμήρια κάτω των 9.500 ευρώ και τους κατοίκους εξωτερικού, και όσοι έχουν υποβάλλει τη δήλωση μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση Φ.Ε.Φ.Π., καθώς άνοιξε και η εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Πάντως, με δεδομένο τον αργό ρυθμό με τον οποίο υποβάλλονται οι φορολογικές δηλώσεις, θεωρείται ως δεδομένο ότι θα ζητηθεί και θα δοθεί και νέα παράταση στην υποβολή μετά την τελευταία.

Ο δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (Ε9) σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, υποβάλλονται επίσης μέχρι τις 27 Ιουλίου για τις μεταβολές που έγιναν στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Απριλίου του 2015.

Στην ίδια ημερομηνία θα πρέπει να έχει γίνει η υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας, η υποβολή δήλωσης απόδοσης παρακρατούμενων φόρων από μερίσματα – τόκους – δικαιώματα, ενώ μέχρι τις 31 Ιουλίου λήγει η υποβολή δήλωσης και απόδοσης ΦΠΑ Μαΐου καθώς και των ΑΠΔ.

Ληξιπρόθεσμες

Τρέχει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Σύμφωνα με τη νέα παράταση που δόθηκε, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αιτηθούν ένταξη μέχρι και τις 15 Ιουλίου για χρέη στην Εφορία Βόλου και έως τις 31 Ιουλίου για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Η κίνηση στον ΟΑΕΕ και την Εφορία εκτιμάται ότι θα αυξηθεί δυσανάλογα όσο θα πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία. Για την καταβολή της δόσης του Ιουνίου όπως είναι γνωστό δόθηκε παράταση μετά την τραπεζική αργία.

Υποχρέωση υποβολής οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

Η καταχώρηση στο ΓΕΜΗ των οικονομικών καταστάσεων (ισολογισμός, αποτελέσματα χρήσεως, πίνακας διαθέσεως αποτελεσμάτων και της έκθεσης ελέγχου) πραγματοποιείται 20 τουλάχιστον ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της τακτικής Συνέλευσης της εταιρείας και σε περίπτωση τροποποίησής τους μέσα σε 20 ημέρες μετά από αυτή, σύμφωνα με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του αρθρ. 8 του Ν.3190/1955 και τα άρθρα 7β και 43β του Κ.Ν. 2190/1920.
Επομένως οι προθεσμίες για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων εφόσον ψηφιστεί η ανωτέρω σχετική τροπολογία και φυσικά οριστεί ως ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής συνέλευσης η 20η Αυγούστου 2015. Ωστόσο, τα νομικά πρόσωπα που έχουν ήδη αποφασίσει να συγκαλέσουν την Γενική τους συνέλευση σε άλλη ημερομηνία πχ. 30-6-15 δεν μπορούν να επωφεληθούν από την εν λόγω τροπολογία.

Διευκρινήσεις για τέλη επιτηδεύματος

Στο μεταξύ, με αφορμή ερωτήματα σχετικά με την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος, η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαϊδου, με απόφασή της διευκρινίζει ότι σε περίπτωση λειτουργίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων για ορισμένους μήνες μέσα στη χρήση, λόγω έναρξης εργασιών εντός αυτής, το τέλος επιτηδεύματος επιβάλλεται περιοριζόμενο στους εντός της χρήσης μήνες λειτουργίας των πιο πάνω προσώπων, κατ’ ανάλογη εφαρμογή όσων ισχύουν σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας των υπόχρεων σε καταβολή τέλους επιτηδεύματος μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή άσκησης επαγγέλματος, εφόσον έχει υποβληθεί ήδη δήλωση διακοπής της δραστηριότητας.

Επισημαίνεται ότι χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δεκαπέντε ημερών λογίζεται ως μήνας και ότι κάθε μήνας θεωρείται ότι έχει τριάντα ημέρες.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου