ΤΟΠΙΚΑ

Αδιαθεσίες και σπρωξίματα για την πληρωμή των 120 ευρώ

αδιαθεσίες-και-σπρωξίματα-για-την-πλη-442137

Φορτισμένη η ατμόσφαιρα χθες στις Τράπεζες

Λιποθυμικά επεισόδια στην αναμονή ακόμη για το άνοιγμα των Τραπεζών προκάλεσε χθες η πληρωμή των συντάξεων. Οι τραπεζικοί υπάλληλοι με το «καλημέρα» αντίκρισαν δεκάδες συνταξιούχους έξω από τα υποκαταστήματα, εξαντλημένους από την πολύωρη αναμονή και εμφανώς ταλαιπωρημένους. Η πολυήμερη καθυστέρηση στην πληρωμή είχε ως συνέπεια να υπάρχει φορτισμένο κλίμα και εκνευρισμός. Σε κεντρική Τράπεζα ηλικιωμένοι σπρώχνονταν για την προτεραιότητα και χωρίστηκαν από τους ψυχραιμότερους την τελευταία στιγμή προκειμένου να μην έρθουν στα χέρια.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Νέες κλήσεις έλαβε χθες το ΕΚΑΒ για αδιαθεσία ηλικιωμένων. Στις 7.20 το πρωί και στις 7.30 αντίστοιχα δύο συνταξιούχοι, ενώ περίμεναν να ανοίξουν οι Τράπεζες για να πληρωθούν, αισθάνθηκαν αδιαθεσία, ευτυχώς όμως δεν χρειάστηκε η διακομιδή τους στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλο.

Στις 8.30 το πρωί σε κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ηλικιωμένοι αντέδρασαν όταν ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος σε μία απέλπιδα προσπάθεια να υπάρξει προτεραιότητα έβαλε γαλάζια κορδέλα για να κρατήσει τους συνταξιούχους σε απόσταση από την είσοδο. Ακολούθησαν σκηνές πανικού. Οι ηλικιωμένοι έκοψαν την κορδέλα. Ενώ ο υπεύθυνος της Τράπεζας ζητούσε επίμονα να τηρηθεί η προτεραιότητα, δύο συνταξιούχοι σπρώχνονταν για το ποιος ήταν πρώτος στη σειρά με αποτέλεσμα να επικρατήσει πανικός.

Ευτυχώς, το επεισόδιο έληξε σε δευτερόλεπτα με την επέμβαση τρίτων που τους καλούσαν να επανέλθουν στην τάξη τονίζοντας ότι «θα σκοτωθούμε για 120 ευρώ».

Στις 10 το πρωί ο κύριος όγκος των συνταξιούχων είχε εξυπηρετηθεί αν και η προσέλευση συνεχιζόταν. Σε ορισμένα υποκαταστήματα, η προσέλευση γινόταν απρόσκοπτα και χωρίς αναμονή ωστόσο σε άλλα υπήρχαν ακόμη οι εικόνες ντροπής.

Σε κεντρική Τράπεζα αναφέρθηκε ότι ίσως χθες να υπήρχε και η μεγαλύτερη προσέλευση συνταξιούχων για πληρωμή. «Το κλίμα ήταν φορτισμένο και επικρατούσε εκνευρισμός. Καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο» ειπώθηκε. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη 1 το μεσημέρι σύμφωνα με το χαρτί προτεραιότητας είχαν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 600 συνταξιούχοι και συνεχιζόταν η προσέλευση.

Ωστόσο, ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε η κάθε τράπεζα στην προτεραιότητα υπήρχε μεγαλύτερη πρόοδος στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων ή όχι. Σε άλλα υποκαταστήματα την ίδια ώρα είχαν εξυπηρετηθεί 300 ηλικιωμένοι και συνεχιζόταν η προσέλευση, ενώ υπήρχαν και υποκαταστήματα που είχαν εξυπηρετήσει τον πολύ κόσμο.

Πάντως, για την πληρωμή των συνταξιούχων κάποιες Τράπεζες επέκτειναν το ωράριό τους μέχρι και τις 4 το μεσημέρι.

Ποιες Τράπεζες είναι ανοιχτές

Σύμφωνα με τον κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών ανά Τράπεζα από σήμερα το πρωί θα δέχονται συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτες, για να λάβουν από τα γκισέ το πλαφόν της σύνταξης στο ποσό των 120 ευρώ συνολικά μέχρι τέλος της εβδομάδας, τα παρακάτω υποκαταστήματα:

ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

Από σήμερα θα λειτουργούν για τους συνταξιούχους που δεν έχουν κάρτα, το κεντρικό κατάστημα Βόλου στην οδό Ιάσονος 50 με Π. Μελά, το υποκατάστημα Βόλου στην οδό Ιάσονος 91 με Τοπάλη, το Υποκατάστημα στον Αλμυρό στην οδό Αθηνών 12 καθώς και τα υποκαταστήματα στη Σκιάθο και τη Σκόπελο.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Από σήμερα θα λειτουργούν το υποκατάστημα στην οδό Ιάσονος 41 με τηλ. 2421316000 και το υποκατάστημα στον Αλμυρό με τηλ. 2422029360.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με στόχο την ομαλή εξυπηρέτηση των πελατών της και σε εφαρμογή των διατάξεων της από 28.06.2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 65, 28-06-2015, τ.Α’), ενημερώνει ότι 250 καταστήματα του Δικτύου της θα είναι στη διάθεση του κοινού για την εξυπηρέτηση των συντάξεων όλων των ταμείων από την 1η έως και την 6η Ιουλίου 2015.

Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν την αστυνομική τους ταυτότητα ή κάποιο άλλο αποδεκτό νομιμοποιητικό έγγραφο και θα μπορούν να πραγματοποιήσουν ανάληψη έως του ποσού που θα οριστεί από την Υπουργική Απόφαση. Την ανάληψη μπορούν να πραγματοποιήσουν και συνδικαιούχοι ή πληρεξούσιοι προσκομίζοντας επιπλέον των ανωτέρω νομιμοποιητικών εγγράφων και το σχετικό πληρεξούσιο ή εξουσιοδότηση του δικαιούχου της σύνταξης.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα.

Για νεότερες ανακοινώσεις και περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.piraeusbank.gr ή καλέστε στο 182838 (από σταθερό) ή 210 3288000 (από κινητό) όλο το 24ωρο.

EUROBANK

Ανοιχτά θα είναι σήμερα το κατάστημα της Τράπεζας στην οδό Ιάσονος 69, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στην οδό Δημητριάδος με Κουταρέλια και το υποκατάστημα της Eurobank στη Σκιάθο.

ALPHA BANK

Ανοιχτά σήμερα θα είναι το υποκατάστημα της τράπεζας στην 2ας Νοεμβρίου 47, στην οδό Ιάσονος 60, ενώεπίσης ανοιχτό θα είναι το υποκατάστημα στον Αλμυρό στην οδό Αθηνών 12 με Φιλελλήνων και το υποκατάστημα στη Σκόπελο.

Τέλος, η ATTICA BANK θα λειτουργήσει το κεντρικό της κατάστημα στην οδό Δημητριάδος 227 στο Βόλο και η Συνεταιριστική Τράπεζα Θεσσαλίας το κατάστημά της στο Βόλο στην οδό Ιωλκού 2 & Αργοναυτών.

ΕΛΤΑ

Κανονικά συνεχίστηκε χθες η πληρωμή των συντάξεων από τα ΕΛΤΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το 50% των συνταξιούχων του ΟΓΑ έλαβαν τις συντάξεις τους στο σπίτι, ενώ στο γκισέ των υποκαταστημάτων εξυπηρετήθηκε το σύνολο των ηλικιωμένων. Εκτιμάται ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχει καταβληθεί το σύνολο των συντάξεων. Η καταβολή των συντάξεων του ΙΚΑ όπως είναι γνωστό έχει ολοκληρωθεί, ενώ του ΟΑΕΕ συνεχίζεται. Για τα όποια προβλήματα με τις συντάξεις του ΝΑΤ στην Αλόννησο καταβάλλονται επίμονες προσπάθειες να ξεπεραστούν.

Πολύωρη ταλαιπωρία στους συνταξιούχους χθες για ακόμη μία μέρα

Φορτισμένη η ατμόσφαιρα χθες κατά την αναμονή για την πληρωμή των συντάξεων

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου