ΤΟΠΙΚΑ

Παρόντες όπου υπάρχει ανάγκη

παρόντες-όπου-υπάρχει-ανάγκη-443609

Οι εθελοντές της Λέσχης, οι άνθρωποί μας…

Δεκατέσσερα χρόνια δράσης συμπλήρωσε το 2015 η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας. Δεκατέσσερα χρόνια πολύτιμης προσφοράς, ανεκτίμητης βοήθειας. Οι εθελοντές της Λέσχης αριθμούν πλέον 300 και είναι εκπαιδευμένοι για κάθε δράση. Οι άνθρωποί της βρίσκονται παντού όπου υπάρχει ανάγκη για βοήθεια, στη φωτιά, στον απεγκλωβισμό, στη θάλασσα, στο βουνό, στο φαράγγι. Το πέρασμα του χρόνου δεν έφθειρε τη διάθεση για προσφορά των εθελοντών της αντιθέτως την ενίσχυσε σε δυναμική, εμπειρία και γνώση. Ούτε η οικονομική κρίση μείωσε τα αντικείμενα παρέμβασης, αντίθετα τα αύξησε. Οι εθελοντές της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων βρέθηκαν παντού το χειμώνα όπου υπήρχε ανάγκη για ξύλα, τρόφιμα, φιλοξενία.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

«Αυτά που μας κρατούν, είναι αυτά που έχουμε ζήσει», λέει ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, Βασίλης Ηλιόπουλος. Οι εμπειρίες μέσω της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στη δράση των εθελοντών. Ο ίδιος λέει ότι δεν θα ξεχάσει ποτέ το 2007 όταν οι εθελοντές κλήθηκαν στο Λούσιο Φαράγγι στην Πελοπόννησο για να βοηθήσουν στις έρευνες για την ανεύρεση των ατόμων που είχαν πνιγεί και σε δεύτερη φάση στον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου. Ούτε την ίδια χρονιά τις φωτιές σε χωριά της Πελοποννήσου, όπου οι εθελοντές πήγαν για να βοηθήσουν τους κατοίκους. Δεν θα ξεχάσει όμως και την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 2015. Οι εθελοντές μετέφεραν 20-30 νεφροπαθείς στο Νοσοκομείο Βόλου για αιμοκάθαρση.

Ηθική ικανοποίηση

Οι εθελοντές εισπράττουν μεγάλη ηθική ικανοποίηση από τη δράση τους. Μπορεί να ανασύρουν έναν πνιγμένο από το βυθό, όμως θα παραδώσουν τη σορό στην οικογένειά του, που εκλιπαρεί. Μπορεί να μεταφέρουν ξύλα, όμως θα τα προμηθεύσουν στο άνεργο ζευγάρι, που δεν έχει άλλο μέσο από το τζάκι για να θερμανθεί και θα εκφράσει την ευχαρίστησή του γι’ αυτό. Μπορεί να ενισχύσουν να μείνει ανοικτή μία κοινωνική δομή, όμως θα μαλακώσουν την ψυχή των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν και θα αισθανθούν τη ζεστασιά της ψυχής τους.

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης, Βασίλης Ηλιόπουλος, αναφέρει χαρακτηριστικά, ότι ακόμη και στην περίπτωση των πνιγμών είναι μεγάλο θέμα να παραδίδεις τη σορό στην οικογένεια παρά ο νεκρός να θεωρείται αγνοούμενος για μία ζωή.

Η οικονομική κρίση άλλαξε τη δράση

Η οικονομική κρίση γέννησε προβλήματα και στη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Ο κ. Ηλιόπουλος είπε ότι από το 2008 και μετά δεν υπάρχουν ενισχύσεις με υλικά, τα οποία οι εθελοντές χρειάζονται. «Μέχρι τότε μας αγόραζαν ένα φορείο, πέντε σχοινιά. Σήμερα όλα πιστώνονται από την τσέπη μας, ακόμη και τα καύσιμα για μετακινήσεις είτε αυτές αφορούν περίπολα είτε διασώσεις. Βοηθάει και ο δήμος Βόλου όσο μπορεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, διεύρυνε το χαρακτήρα των δράσεων των εθελοντών. Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων λέει ότι λόγω των χιονοπτώσεων και του παγετού το χειμώνα οι εθελοντές κράτησαν ανοιχτό το Κέντρο Νεότητας στην οδό Μπότσαρη 30 μέρες σε συνεργασία πάντα με την πρόεδρο του ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ Νατάσσα Μορφογιάννη. Οι άστεγοι μεταφέρθηκαν εκεί με τη βοήθεια των εθελοντών είτε μόνοι τους για να μην παγώσουν στο δρόμο. Οι εθελοντές βοήθησαν και ανήμπορα άτομα είτε με τρόφιμα είτε με ξύλα. Οι δράσεις αυτές αυξήθηκαν. Οι εθελοντές αντιμετώπιζαν καθημερινά τον ανθρώπινο πόνο που προκαλεί η οικονομική κρίση.

Πολύτιμη βοήθεια

Ωστόσο, κατά καιρούς υπήρξαν άτομα που βοήθησαν πάρα πολύ τη Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων. Ο κ. Ηλιόπουλος λέει ότι «δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τα περισσότερα απ’ όσα κάνουμε αν δεν υπήρχαν τα δύο αυτοκίνητα που έχουμε». Προς επίρρωση επικαλείται τη δωρεά αυτοκινήτου από τον Χαράλαμπο Τσιμά. Οπως λέει, εδώ και πέντε χρόνια αυτό το αυτοκίνητο μας έχει λύσει τα χέρια. «Με αυτό τρέχαμε και βγάζαμε τον κόσμο στα χιόνια, με αυτό συνδράμαμε στις φωτιές. Είναι ένα αγροτικό φορτηγάκι πέντε θέσεων και πίσω έχει καρότσα. Με αυτό μεταφέραμε το χειμώνα ξύλα, τρόφιμα, κάνει τη δουλειά μας απόλυτα» πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ επισήμανε ότι η Λέσχη έχει και το όχημα που δώρισε πέρυσι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βόλου. «Εχουμε δύο αυτοκίνητα. Το χειμώνα κουβαλούν ξύλα, οτιδήποτε, το καλοκαίρι γίνονται πυροσβεστικά, μεταφέρουν δεξαμενές νερού, κάνουν περίπολα» πρόσθεσε.

Το στεγαστικό

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας αυτή τη στιγμή προσπαθεί να στεγάσει τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της στο κτίριο που της παραχώρησε ο δήμος Βόλου στη Γορίτσα. Η Λέσχη κάνει προσπάθειες να συνδέσει το νταμάρι με νερό και ρεύμα αλλά και να διαμορφώσει το οικόπεδο ώστε να είναι προσβάσιμο για τα αυτοκίνητά της. Θα μεταφέρει εκεί τη βάση της όταν επιλυθούν τα προβλήματα και θα φτιάξει το κέντρο εκπαίδευσης των εθελοντών της.

Η Λέσχη

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας ιδρύθηκε το 2001 από άτομα που είχαν υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις Στρατού είτε σαν στελέχη και έφεδροι οπλίτες είτε σαν αξιωματικοί ή υπαξιωματικοί. Με στόχο να βοηθήσει το κοινωνικό σύνολο και την πολιτική προστασία κατάφερε ήδη από το 2003 να πιστοποιηθεί από το κράτος σαν εθελοντική ομάδα. Στα χρόνια που ακολούθησαν γνώρισε μεγάλη ανταπόκριση εθελοντών, καθώς αντιλήφθηκε γρήγορα το ενδιαφέρον που υπήρχε για προσφορά και άνοιξε τις πόρτες της σε κάθε ενδιαφερόμενο. Σήμερα, έφτασε να μετρά 300 μέλη με πάνω από 100-120 ενεργούς εθελοντές, ενώ ξεκίνησε τη δράση της με μόλις 20-21 εγγεγραμμένα μέλη και περίπου πέντε – έξι ενεργούς εθελοντές.

Οι εθελοντές έχουν άριστη συνεργασία με όλες τις υπηρεσίες που έχουν συνεργαστεί και συνεχίζουν να συνεργάζονται, όπως η Αστυνομία, το Λιμεναρχείο, η Πολιτική Προστασία κ.α. Η ενημέρωση που έχουν δεν είναι τυπική, αλλά ουσιαστική, καθώς παρέχουν εξειδικευμένη βοήθεια.

Ο κ. Ηλιόπουλος ανέφερε ενδεικτικά ότι υπάρχουν άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στη δασοπροστασία, τη δασοπυρόσβεση ή την πυρκαγιά, ενώ άλλα έχουν γνώσεις για τα φαράγγια, τα χιόνα, τις πλημμύρες, τη θάλασσα. Καταρχήν όλα τα μέλη μαθαίνουν να παρέχουν πρώτες βοήθειες, ενώ γίνονται σχολεία με πρωτοβουλία της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, αλλά και άλλων Υπηρεσιών. Είναι ενδεικτικό, ότι πέρυσι η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκπαίδευσε τους εθελοντές 52 ώρες στην πυρόσβεση, ενώ τον περασμένο μήνα 35 εθελοντές παρακολουθήσαν στο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης μαθήματα διάρκειας 25 ωρών για διαχείριση κρίσεων και πρώτες βοήθειες. Από κει και πέρα, η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων πραγματοποιεί ασκήσεις για τη διαχείριση κρίσεων σε επείγουσες καταστάσεις.

Ωστόσο, η προσφορά του εθελοντή δεν είναι μόνο να μπει στη φωτιά ή να βουτήξει στη θάλασσα. Ο κ. Ηλιόπουλος εξηγεί ότι πολλές φορές ουσιαστική βοήθεια μπορεί να είναι ο εθελοντής να δώσει ένα μπουκάλι νερό στον πυροσβέστη ή κάτι άλλο που χρειάζεται.

Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων εκπαιδεύεται από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Ο αντιπρόεδρος της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων Μαγνησίας Βασίλης Ηλιόπουλος

Από την κοπή και διανομή ξύλων που έκαναν οι εθελοντές το χειμώνα

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου