ΤΟΠΙΚΑ

Λιποθυμίες για τη σύνταξη έξω από τις τράπεζες

λιποθυμίες-για-τη-σύνταξη-έξω-από-τις-τ-443624

Στημένους έξω από τα υποκαταστήματα βρήκαν οι τραπεζικοί υπάλληλοι τους συνταξιούχους

Ουρές βρήκαν χθες στις 7.30 το πρωί έξω από τις Τράπεζες οι συνταξιούχοι, που επιχείρησαν να πιάσουν σειρά, μισή ώρα πριν το άνοιγμα των υποκαταστημάτων, στην προσπάθειά τους να πάρουν προτεραιότητα και να πληρωθούν το μικρό μέρος της σύνταξής τους.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η προσέλευση έξω από τις Τράπεζες ξεκίνησε χθες από τις πρώτες πρωινές ώρες και συνεχιζόταν και μετά τις 3 το μεσημέρι, στο εσωτερικό των Τραπεζών, αλλά και μπροστά από τα ΑΤΜ. Η πολύωρη ταλαιπωρία οδήγησε σε λιποθυμικά επεισόδια, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξε εκνευρισμός στις εισόδους των Τραπεζών, όπου security ή αστυνομικοί έλεγχαν την προσέλευση, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων.

Η εξυπηρέτηση των συνταξιούχων δεν έγινε με αλφαβητική σειρά, σε αρκετά υποκαταστήματα, όπως ανακοινώθηκε προχθές το βράδυ, καθώς δεν κατέστη δυνατόν να ενημερωθούν έγκαιρα. Ωστόσο, σε κεντρική Τράπεζα στην οποία τηρήθηκε, δεκάδες συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν γνώριζαν για την αλφαβητική σειρά υποχρεώθηκαν σε αποχώρηση κατά δεκάδες όταν ξεκίνησε η λειτουργία της.

Η πληρωμή των συντάξεων γινόταν ανάλογα με την πολιτική που ακολούθησε το κάθε υποκατάστημα, είτε με χαρτάκι προτεραιότητας, είτε ανάλογα με την προσέλευση με επί τόπου εξυπηρέτηση.

Κλήσεις στο ΕΚΑΒ

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε τρεις κλήσεις για παροχή πρώτων βοηθειών: μία στις 09.27 το πρωί, μία στις 11.36 και ακόμη μία στις 12.09. Και στις τρεις περιπτώσεις δεν έγινε διακομιδή στο Νοσοκομείο μετά από άρνηση ηλικιωμένων, αλλά επί τόπου παροχή πρώτων βοηθειών.

Ο όγκος των ασφαλισμένων έξω και μέσα στις Τράπεζες ήταν μεγάλος στη 1 το μεσημέρι, οπότε υποκατάστημα υποχρεώθηκε να ζητήσει από τους συνταξιούχους να μην περιμένουν να εξυπηρετηθούν και να προσέλθουν εκ νέου σήμερα στην Τράπεζα, γιατί δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετηθούν όλοι αφού ο αριθμός προτεραιότητας αριθμούσε πάνω από 373 άτομα.

Στο μεταξύ, η ασφάλεια των Τραπεζών είχε μετατραπεί σε δέκτη παραπόνων. Σε υποκαταστήματα ηλικιωμένοι ζητούσαν να συνομιλήσουν με τους υπεύθυνους των Τραπεζών, προκειμένου να ενημερωθούν θέματα που τους απασχολούσαν. Οι ηλικιωμένοι διατύπωναν ερωτήματα πότε θα ανοίξουν οι Τράπεζες, αν έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το βιβλιάριο, ενώ έκαναν ανάληψη με τα ΑΤΜ και τι γίνεται με τις άλλες καταθέσεις που μπορεί να έχουν.

Εργαζόμενοι security υποκαταστήματος ενημέρωσαν ότι οι Τράπεζες θα ανοίξουν μετά το δημοψήφισμα και πως οι συνταξιούχοι δεν μπορούσαν να κάνουν παράλληλη χρήση και των βιβλιαρίων και των καρτών ούτε και να διεκπεραιώσουν καμία άλλη ενέργεια, απάντηση που προκάλεσε δυσμενές σχόλιο ηλικιωμένου για το ποια είναι η αξιοπρέπεια του Eλληνα πολίτη.

Ενδεικτικό της έλλειψης ενημέρωσης που είχαν οι ηλικιωμένοι ήταν και το γεγονός ότι συνταξιούχοι που πληρώνονται τις συντάξεις του από τα ΕΛΤΑ απευθύνθηκαν σε Τράπεζες και τελικά αποχώρησαν και απευθύνθηκαν στο υποκατάστημα στο Βόλο.

Η πληρωμή των συντάξεων συνεχιζόταν και μετά τις 3 το μεσημέρι με τους ηλικιωμένους να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα γκισέ των Τραπεζών.

«Πηγαδάκια» για τις κρίσιμες ώρες

Στο μεταξύ, μεγάλη αναμονή και ταλαιπωρία υπήρχε και χθες για τρίτη συνεχόμενη μέρα μπροστά από τα ΑΤΜ. Ο κόσμος ανέμενε υπομονετικά στη σειρά του, χωρίς να λείπουν τα πηγαδάκια συζήτησης για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις.

Στις συζητήσεις τα σχόλια των ηλικιωμένων ήταν δυσμενή για το σημείο που οδηγήθηκε η χώρα σήμερα, τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο λαός, το ρόλο που έπαιξε το σύνολο των πολιτικών γι’ αυτό, την ευθύνη που φέρουν οι Ευρωπαίοι, το ΔΝΤ, αρνητικά σχόλια που εν έτη 2015 έχουμε συσσίτια.

Επικριτικοί χαρακτηρισμοί έγιναν και για τη μη πληρωμή των συντάξεων με ηλικιωμένους να λογοκρίνουν τη κυβέρνηση ότι έπρεπε να δώσει κανονικά τις συντάξεις, ώστε να πληρωθούν και όλοι οι φόροι απέναντι στο κράτος, για το ποιοι φταίνε διαχρονικά που η χώρα βρίσκεται στη σημερινή δεινή θέση και τις ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, για το τι γίνεται με τα λεφτά που βγήκαν στο εξωτερικό. Δεν έλειψε, πάντως, και το χιούμορ με πολίτες να προσπαθούν να ευθυμήσουν την ατμόσφαιρα.

Κανονικά η εξυπηρέτηση στα ΕΛΤΑ

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε χθες η πληρωμή των συντάξεων του ΙΚΑ από τα ΕΛΤΑ. Η πληρωμή των συντάξεων ΟΓΑ καταβάλλονταν αρχικώς με έναντι ποσά, στην πορεία όμως αποκαταστήθηκε η ταμειακή ρευστότητα και η πληρωμή στο γκισέ γινόταν κανονικά. Η πληρωμή των συνταξιούχων του ΟΓΑ στο σπίτι θα γίνει κανονικά σήμερα και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί κατά 80% μέχρι αύριο και ολοκληρωτικά έως τη Δευτέρα. Η Σκόπελος «πληρώθηκε» τις συντάξεις του ΝΑΤ, όπως και η Σκιάθος, ενώ στην Αλόννησο συνεχίζεται η πληρωμή και αναμένεται τις επόμενες μέρες να ολοκληρωθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου