ΤΟΠΙΚΑ

Παράταση έως 27 Ιουλίου στις φορολογικές δηλώσεις

παράταση-έως-27-ιουλίου-στις-φορολογικέ-452283

Δυσαρέσκεια στους φοροτεχνικούς που ζητούν έως τέλη Σεπτεμβρίου

Με διάχυτη απογοήτευση συνοδεύτηκε από τον κόσμο των φοροτεχνικών η παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 27 Ιουλίου -από 30 Ιουνίου που είναι σήμερα- και όχι μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου όπως είχε ζητήσει ο κλάδος.

Η τρίμηνη καθυστέρηση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, τα τεχνικά προβλήματα του Taxis, η συνεχής έκδοση διευκρινιστικών αποφάσεων σε συνδυασμό με το μικρό προς στιγμήν ενδιαφέρον των φορολογουμένων να διεκπεραιώσουν τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 οδηγούν τους φοροτεχνικούς στο συμπέρασμα ότι η υποβολή δεν θα ολοκληρωθεί εντός της παράτασης που δόθηκε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Μαγνησίας, Νίκος Μπουρμπούλιας, είπε ότι «περιμέναμε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να επιδείξει κατανόηση στα προβλήματα του κλάδου σύμφωνα με τις περσινές τους δηλώσεις. Ωστόσο, υπήρξαν πολλά προβλήματα, ενώ με την τροποποίηση του Νόμου προκύπτει ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να δώσει και νέα παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αν και στο τέλος θα υποχρεωθεί να το πράξει».

Ο ίδιος είπε ότι «ήταν θετικό που εξαιρέθηκαν από τη φορολογία ακραίες περιπτώσεις που δεν είχαν ίση μεταχείριση όπως αυτές των άνεργων, πολιτών με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, κατοίκων εξωτερικού. Ωστόσο, η ψήφιση του νομοσχεδίου απέδειξε πρακτικά ότι για αυτές τις περιπτώσεις δεν ήταν δυνατόν να γίνει υποβολή στο διάστημα που μεσολάβησε».

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών είπε ότι πρέπει να γίνουν και άλλες διορθώσεις, όπως στην ιδιοχρησιμοποίηση αγροτεμαχίων, καθώς οι ιδιοκτήτες που δεν είναι αγρότες και τα παραχωρούν δωρεάν σε αγρότες συνεχίζουν να φορολογούνται κανονικά.

«Δεν θα προλάβουμε να ολοκληρώσουμε την υποβολή. Ο Ιούλιος μήνας έχει και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες θα τρέχουν παράλληλα με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος με κυριότερη αυτή που αφορά στο ΦΠΑ» είπε ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι τα προβλήματα με το Taxis συνεχίζονται και χθες το απόγευμα έβγαζε εκτός συστήματος όλους τους χρήστες.

Ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας πρότεινε αλλά δεν έγινε δεκτό η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων να συνεχιστεί μέχρι 31 Ιουλίου για όσες είναι χρεωστικές καθώς έτσι δεν θα υπήρχε δημοσιονομικός αντίκτυπος, και μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για όσες είναι πιστωτικές ή να παραταθεί η προθεσμία για όλες τις δηλώσεις μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Να επισημανθεί ότι η παράταση έως τις 27 Ιουλίου προκύπτει από δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου