ΤΟΠΙΚΑ

Απογοήτευση για τα νέα μέτρα ~ Προς κινητοποιήσεις το συνδικαλιστικό κίνημα

απογοήτευση-για-τα-νέα-μέτρα-προς-κινη-455679

Συνιστούν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, απώλειες θέσεων εργασίας, εκποίηση ιδιωτικής περιουσίας, χτύπημα του τουρισμού

«Θερμό» Σεπτέμβρη προμηνύουν για το εργατικό κίνημα τα επώδυνα μέτρα για το πακέτο των 8 δισ. ευρώ που προβλέπονται ως βάση για την υπό συζήτηση συμφωνία, ενώ για τους επαγγελματοβιοτέχνες περαιτέρω συρρίκνωση του επιχειρηματικού κόσμου και απώλεια νέων θέσεων εργασίας και για τους επαγγελματίες του τουρισμού «χτύπημα» του κλάδου στο ζενίθ της θερινής σεζόν.

Οι μισθοί, όπως υπολογίζεται, θα μειωθούν κατά 1,5% και οι συντάξεις κατά 6% εξαιτίας της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό προκύπτει από: Αύξηση εισφορών για βασικές συντάξεις κατά 3,9% ΙΚΑ. Αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (βασική σύνταξη). Αύξηση των εισφορών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (επικουρικές). Αύξηση εισφορών για επικουρικές συντάξεις από 3% στο 3,5%.

Καμία συζήτηση για συλλογικές – ανεργία

Σχολιάζοντας τα μέτρα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου Θανάσης Παπαδημόπουλος, είπε ότι αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και το προεκλογικό της πρόγραμμα. «Η κατεύθυνση είναι η ίδια με αυτή των προηγούμενων κυβερνήσεων. Τα μέτρα θα επιβαρύνουν την εργατική τάξη, τους συνταξιούχους και τους άνεργους για άλλη μία φορά, όπως συμβαίνει από το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος είπε, ότι δεν διαφαίνεται να υπάρχει καμία πρόσθεση για να επαναφέρουν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς αν και η κυβέρνηση δεσμεύτηκε προεκλογικά, ωστόσο συνεχίζει την πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας. «Αν ήθελαν, οι ίδιοι θα είχαν ψηφίσει την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και των μισθών στην προ του μνημονίου εποχή» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΕΚΒ σημείωσε ότι «περιμένουμε να κλείσει η συμφωνία γιατί είναι σημαντικό αυτό για εμάς, ώστε να δούμε ποιοι θα είναι τελικά οι όροι, αν όντως συναφθεί καινούργια συμφωνία. «Την επόμενη μέρα το συνδικαλιστικό κίνημα θα είναι έτοιμο να αντιδράσει για οποιεσδήποτε συνέπειες υποστεί. Για την ανάπτυξη δεν γίνεται καμία συζήτηση αλλά ούτε και για το μεγάλο ποσοστό της ανεργίας. Πως θα καταπολεμηθεί αυτή;» αναρωτήθηκε και προειδοποίησε ότι ο Σεπτέμβριος μήνας θα είναι …θερμός.

Εκποιούν την ιδιωτική περιουσία

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Μαγνησίας, Τρύφωνας Πλαστάρας εκτίμησε ότι στο στόχαστρο της φοροεπιδρομής βρίσκονται οι επαγγελματίες, οι βιοτέχνες και οι έμποροι.

«Αν καταλήξουμε σε συμφωνία, που πιστεύουμε ότι θα φτάσουμε εκεί, τα μέτρα αυτά θα προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερη ασφυξία στην αγορά από τη σημερινή και θα οδηγήσουν σίγουρα σε πιο πολλά λουκέτα, ενώ θα αυξήσουν περαιτέρω την ανεργία και θα εκποιήσουν την ιδιωτική περιουσία όσων επιχειρηματιών έχουν ακόμη αυτή τη δυνατότητα για να ζήσουν» είπε ο ίδιος.

Προς επίρρωση, επικαλέστηκε τα πρόσφατα στοιχεία από την Ε.Ε., τα οποία δείχνουν ότι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο 4.650 εργαζόμενοι χάνουν καθημερινά τη δουλειά τους. «Αυτό είναι ένα εξόχως αρνητικό σημάδι, το οποίο θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη ως προς τις τελικές προτάσεις και από την πλευρά των δανειστών και από την πλευρά της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

Ο κ. Πλαστάρας εκτίμησε ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν στην πράξη. Ειδικά για τους επαγγελματοβιοτέχνες είπε ότι προδιαγράφουν πορεία μοναχική, δύσκολη και δύσβατη.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος».

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Λεβέντης, είπε ότι το νέο πακέτο μέτρων θα μπορούσε να εφαρμοστεί το 2014. Εντούτοις, εξήγησε, η προηγούμενη κυβέρνηση δεν προχωρούσε σε λήψη μέτρων για δικό της όφελος, ενώ η σημερινή κυβέρνηση καθυστέρησε χαρακτηριστικά να συνειδητοποιήσει ότι το προεκλογικό της πρόγραμμα δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Σήμερα, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν υπάρχουν πλέον εισοδήματα για να ληφθούν τέτοια μέτρα.

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αναγκαίοι πόροι, ενώ η επιχειρηματικότητα διαλύεται και ο τουρισμός, ο οποίος το Δεκέμβρη ξεκίνησε με ελπιδοφόρα μηνύματα για αύξηση ύψους 20%, κινδυνεύει να έχει τελικά μονοψήφια πτώση. Εκτός των ανωτέρω, είναι απαράδεκτο ένα σύγχρονο κράτος να αλλάζει συντελεστές και ΦΠΑ στο ζενίθ της τουριστικής κίνησης. Αν και ο τουρισμός είναι ο μοναδικός κλάδος ο οποίος άντεξε στην κρίση, δυστυχώς η παρούσα κυβέρνηση δεν το πρόσεξε αυτό», κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου