ΣΠΟΡΑΔΕΣ

Εγκατέλειψαν 50 μετανάστες στα Γιούρα Αλοννήσου

εγκατέλειψαν-50-μετανάστες-στα-γιούρα-α-457051

ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΩΡΕΣ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ 6 ΜΕΤΡΩΝ

Ταξίδευαν επί 30 ώρες με ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος έκτασης μόλις έξι μέτρων. Πενήντα μετανάστες υπήκοοι Αφγανιστάν, Ερυθραίας, Συρίας και Ιράκ, οι οποίοι αναζητούνταν από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλοννήσου από προχθές, μετά από την εκπομπή σήματος κινδύνου μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 112, εντοπίστηκαν τελικά χθες στις 10 το πρωί στο νησί Γιούρα, όπου τους εγκατέλειψαν οι δουλέμποροι.

Οι λιμενικοί βρήκαν τους μετανάστες σε διάφορα σημεία στο νησάκι εμφανώς ταλαιπωρημένους και διψασμένους. Συνολικά πρόκειται για 26 Αφγανούς, 2 υπηκόους Ερυθραίας, 8 Σύριους και 14 Ιρακινούς εκ των οποίων οι 38 είναι άνδρες και οι δώδεκα γυναίκες. Ανάμεσά τους είναι και εννέα παιδιά μερικά από τα οποία είναι ακόμη και ηλικίας 2-3 χρονών.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλοννήσου μερίμνησε άμεσα ώστε οι αλλοδαποί να προμηθευτούν νερό και φαγητό και να μεταφερθούν στις 7.30 το απόγευμα στο Πατητήρι με το τουριστικό πλοίο Γοργόνα.

Ευτυχώς, οι μετανάστες είναι όλοι καλά στην υγεία τους με εξαίρεση έναν πάσχοντα χρόνιας ασθένειας, ο οποίος πάντως εξετάστηκε για προληπτικούς λόγους από το Περιφερειακό Ιατρείο Αλοννήσου.

Στο μεταξύ, η προανάκριση συνεχίζεται. Καθώς υπάρχουν μετανάστες που γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα, οι λιμενικοί διευκολύνονται στην επικοινωνία. Από τις μέχρι στιγμής καταθέσεις, προκύπτει ότι δύο άτομα άγνωστης υπηκοότητας είναι οι δράστες που ανέλαβαν να τους μεταφέρουν στην Ελλάδα.

Οι αλλοδαποί έφτασαν με λεωφορείο στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε άγνωστο σημείο στα παράλια απ’ όπου παρελήφθησαν από τους δουλεμπόρους, οι οποίο προφανώς τους υποσχέθηκαν μία καλύτερη ζωή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Αφγανοί κατέβαλαν 3.200 ευρώ έκαστος, αλλά τελικά οι δουλέμποροι τους εγκατέλειψαν στα Γιούρα.

Οι δράστες απέπλευσαν με το ίδιο ιστιοπλοϊκό σκάφος προς άγνωστη κατεύθυνση αφού αποβίβασαν τους μετανάστες. Και δυστυχώς επειδή συμπληρώθηκαν 12 ώρες από τη στιγμή που οι αλλοδαποί κάλεσαν σε βοήθεια μέχρι και τον εντοπισμό τους από τους λιμενικούς, οι έρευνες για τη σύλληψη των δουλεμπόρων σταμάτησαν καθώς είχαν ήδη απομακρυνθεί αρκετά.

Οι αλλοδαποί καλούσαν από τις 3 προχθές το μεσημέρι στη γραμμή 112 για βοήθεια κάθε μισή ώρα. Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλοννήσου ξεκίνησε άμεσα τις έρευνες αλλά μέχρι και τις 10 το βράδυ δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσει τους αλλοδαπούς και οι έρευνες σταμάτησαν και συνεχίστηκαν χθες το πρωί.

Οι μετανάστες σιτίστηκαν χθες με μέριμνα του δήμου Αλοννήσου, ενώ το βράδυ φιλοξενήθηκαν στην αίθουσα επιβίβασης στο λιμάνι. Αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα στο Βόλο με το Express Skiathos. Η προανάκριση συνεχίζεται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου