Αύξηση 2,67% στις αγροτικές επιχειρήσεις την τελευταία τριετία

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-20, 15:15:34
Ενημερωτική ημερίδα στο Επιμελητήριο για την αγροτική παραγωγικότητα και επιχειρηματικότητα (φωτό: Ράνια Μανασή)
Αύξηση 2,67% στις αγροτικές επιχειρήσεις την τελευταία τριετία

Οι δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας επιβεβαιώνουν τη στροφή στον αγροτικό τομέα

Διέξοδο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους αποτελεί η πρωτογενής παραγωγή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, Αριστοτέλης Μπασδάνης, στη χθεσινή ημερίδα του Γεωπονικού Συλλόγου, με θέμα «Η επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα», η πορεία των επιχειρήσεων του αγροτικού τομέα και των γεωπονικών υπηρεσιών παρουσιάζει αύξηση την τελευταία τριετία 2,67%, παρά την παρατεταμένη ύφεση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Οπως αποτυπώνεται από το Μητρώο του Επιμελητηρίου από τις 103 επιχειρήσεις αγροτικού τομέα το 2012 ο αριθμός τους παρουσίασε αύξηση κατά 12 επιχειρήσεις (αύξηση κατά 2,67%) με αποτέλεσμα να ανέρχονται σε 115 έως σήμερα.

Παράλληλα, ανάλογη πορεία παρουσίασαν και οι δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής (γεωπόνοι, γεωργικών μελετών, ελέγχου ποιότητας κ.λπ.) όπου ο συνολικός αριθμός του από 20 το 2012 παρουσίασε αύξηση κατά 20% και ανήλθε σε 24 σήμερα.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε ότι το αξιοσημείωτο στοιχείο και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις είναι ότι δεν παρουσιάστηκαν διακοπές κατά την τελευταία τριετία, κάτι που μαρτυρά και τη δυναμική του κλάδου.

«Ο Αγροδιατροφικός τομέας σε πανελλαδικό επίπεδο αναμένεται να διαδραματίσει, μαζί με τον κλάδο του Τουρισμού, κυρίαρχο ρόλο στην προσπάθεια ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής επιχειρηματικότητας και της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Μπασδάνης.

«Σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης και υψηλής ανεργίας, η στροφή προς την πρωτογενή παραγωγή, αναμένεται να αποτελέσει διέξοδο για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Κατά τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, αποτελεί η επένδυση σε όρους εξειδίκευσης, έρευνας και καινοτομίας αλλά και εξωστρέφειας. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει συσπείρωση όλων των φορέων, ενώ πρότεινε, την ανάπτυξη δράσεων για την υλοποίηση Δημοπρατηρίου Θεσσαλικών Προϊόντων, τη δημιουργία δομής στήριξης εξωστρέφειας - εξαγωγών, την ύπαρξη κοινής ταυτότητας στα Θεσσαλικά προϊόντα με τη δημιουργία θεσσαλικού λογότυπου, την προβολή και διαφήμιση των προϊόντων με συμμετοχή σε εκθέσεις.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε ότι «ο πρωτογενής τομέας είναι έρεισμα για την οικονομία ειδικά σήμερα στις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες που βιώνουμε».  Μάλιστα επικαλούμενη τα στατιστικά στοιχεία από τις δράσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας είπε ότι αυτά αποτυπώνουν την τάση οι άνθρωποι να ξαναγυρίσουν στα αγροτικά δεδομένα.

«Είναι λύση ανάγκης, αλλά τελικά ίσως αποβεί και σωτήρια» είπε η ίδια και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι είναι εποικοδομητικό να στρέφουμε το ενδιαφέρον και να ενημερώνουμε τους ανθρώπους προς αυτή την κατεύθυνση καθώς και τους ήδη ενασχολούμενους με το αντικείμενο».

Η ίδια αναφέρθηκε στη συνδρομή της Περιφέρεια Θεσσαλίας τονίζοντας ότι με τις δράσεις που ενέταξε βοήθησε στην αγροτική παραγωγικότητα και επιχειρηματικότητα. «Αυτή τη στιγμή τρέχουν οι δράσεις του ΕΣΠΑ, ενώ ελπίζουμε ότι από τα Τομεακά Προγράμματα θα δημιουργηθούν νέοι τομείς, οι οποίοι θα ενεργοποιούν και δημιουργούν ερείσματα οικονομικά» συμπλήρωσε.

Στην ημερίδα αναπτύχθηκαν σημαντικές ομιλίες για το αγροτικό επιχειρείν από τον επίκουρο καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας Γεώργιο Βλόντζο και τον οργανωτικό γραμματέα του Γεωπονικού Συλλόγου Μαγνησίας Αθανάσιο Κούντρια.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
1
=