ΤΟΠΙΚΑ

Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε 47χρονο συνδικαλιστή

ο-άρειος-πάγος-δικαίωσε-47χρονο-συνδικα-462658

Παραμένουν «άθλιες» οι συνθήκες εργασίας σε πολυκαταστήματα

Δικαιώθηκε από τον Αρειο Πάγο 47χρονος Βολιώτης, πρώην εργαζόμενος στο κατάστημα της Praktiker στο Βόλο, ο οποίος το 2012 κατέφυγε στα Δικαστήρια για βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του λόγω συνδικαλιστικής δράσης, χρηματική αποζημίωση απολύσεως και χρηματική ικανοποίηση ηθικής βλάβης.

Ο Αρειος Πάγος επικύρωσε την απόφαση του Εφετείου Λάρισας, το οποίο έκανε δεκτά τα αιτήματα του πρώην εργαζόμενου καθώς δεν τα έκρινε αβάσιμα και αόριστα, όπως συνέβη σε πρώτο βαθμό από το Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου.

Στον εργαζόμενο επιδικάστηκε ποσό ύψους 5.000 ευρώ ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη και 3.794 ευρώ ως αποζημίωση λόγω απόλυσης. Ωστόσο, ο εργοδότης κατέφυγε στον Αρειο Πάγο όπου κατέθεσε αίτηση ακύρωσης.

Ο Αρειος Πάγος σύμφωνα με την 700/15 απόφασή του κάνει δεκτές τις παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Βόλου, της Επιθεώρησης Εργασίας και του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Βόλου και επί της ουσίας υιοθετεί τους ισχυρισμούς του πρώην εργαζόμενου ότι η εργοδότρια, με σκοπό να παρακωλύσει τη συνδικαλιστική του δράση εξαπέλυσε διά του προϊσταμένου του συκοφαντική και καταφρονετική συμπεριφορά με αποκορύφωμα εργατικό ατύχημα.

«Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά νίκη για εμάς», είπε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων Γιάννης Κάϊρας, διευκρινίζοντας ότι παράλληλα υπάρχουν και άλλες υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ενώ οι συνθήκες εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και ειδικότερα στα πολυκαταστήματα συνεχίζουν να είναι άθλιες.

«Δυστυχώς υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι ανασφάλιστοι, που δουλεύουν περισσότερες ώρες από αυτές που πληρώνονται, συνθήκες εργασίας κατωτάτου επιπέδου» είπε ο ίδιος, ενώ επισήμανε και το «καθεστώς τρομοκρατίας για τα ρεπό, τις άδειες, τις υπερωρίες».

«Ζητάμε από τον υπουργό Εργασίας Πάνο Σκουρλέτη να φέρει το νομοσχέδιο που έχει υποσχεθεί για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό. Μπορεί η κυβέρνηση να άλλαξε, αλλά η κατάσταση συνεχίζει να είναι ίδια» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Αναφορά έκανε και στην κυριακάτικη αργία, τονίζοντας ότι ο Σύνδεσμος περιμένει και από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη να τηρήσει την κεντρική προεκλογική του δέσμευση για κατάργηση της εργασίας τις Κυριακές.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου