ΑΛΜΥΡΟΣ

Μετέβη στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα φυματίωσης

μετέβη-στο-κέντρο-υγείας-με-συμπτώματ-468161

Οι γιατροί αναζητούν 50χρονο, αλλά δεν τον βρίσκουν

Διάχυτη αναστάτωση υπάρχει στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού για περιστατικό 50χρονου Βούλγαρου, που εξετάστηκε με συμπτώματα φυματίωσης και εδώ και δέκα – είκοσι μέρες δεν απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου παραπέμφθηκε για να επιβεβαιωθεί εάν νόσησε από τη μεταδιδόμενη ασθένεια ή όχι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Κέντρο Υγείας απευθύνθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας προκειμένου να λάβει ενημέρωση εάν ο ασθενής νόσησε ή όχι από τη μεταδιδόμενη νόσο, όμως το Πανεπιστημιακό φέρεται να απάντησε ότι κανένας από τους εξετασθέντες το τελευταίο 20ημερο δεν είχε τα στοιχεία ταυτότητας που δόθηκαν.

Οι προσπάθειες του Κέντρου Υγείας να έρθει σε επαφή με τον 50χρονο πέφτουν στο κενό η μία μετά την άλλη στο διάστημα που μεσολάβησε, με αποτέλεσμα να πιστεύεται ότι ο υπήκοος Βουλγαρίας επέστρεψε στην πατρίδα του.

Η φυματίωση, όπως επισημάνθηκε, είναι μεταδιδόμενη νόσος και γι’ αυτό είναι σημαντικό να τεκμηριωθεί ιατρικά εάν ο 50χρονος διαγνώστηκε με τη νόσο ώστε να εξεταστεί και το συγγενικό περιβάλλον αν υπάρχει και κατοικεί στην Ελλάδα.

Ο Βούλγαρος απευθύνθηκε στο Κέντρο Υγείας με συμπτώματα πυρετού και αιμόπτυση και παραπέμφθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο χωρίς να έχει γίνει το τεστ μαντού που επιβεβαιώνει σε 24ωρες την ασθένεια.

Εξάλλου, το Κέντρο Υγείας δεν είχε το τεστ το οποίο τελικά προμηθεύτηκε από την Υγειονομική Περιφέρεια.

Η Διεύθυνση Υγείας, πάντως, της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αν και δεν συμπληρώθηκε Δελτίο Δήλωσης Λοιμωδών Νοσημάτων, όπως απαιτείται, και ως εκ τούτου δεν είχε καμία αρμοδιότητα να παρέμβει, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζήτησε τον αλλοδαπό και η γιατρός υγείας συνομίλησε μαζί του.

Ο Βούλγαρος φέρεται να δήλωσε ότι είναι καλά στην υγεία του και μάλιστα ακούστηκε αγανακτισμένος γιατί χρεώθηκε με τις εξετάσεις στο Πανεπιστημιακό 200 ευρώ.

Να επισημανθεί, ότι με συμπτώματα φυματίωσης τα οποία ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού 16χρονη, επίσης υπήκοος Βουλγαρίας, η οποία νοσηλεύτηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και πήρε εξιτήριο.

Η 16χρονη είχε εμφανίσει πυρετό όμως τελικά το σύμπτωμα αποδόθηκε σε άλλο αίτιο, καθώς σήμερα εκτιμάται ότι είναι καλά στην υγεία της.

Να επισημανθεί ότι η φυματίωση εκδηλώνεται με βήχα, διογκωμένους λεμφαδένες, πτύελα, αιμόπτυση, πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις.

Το γεγονός ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού δεν εμβολιάζεται κατά της ασθένειας έχει οδηγήσει την ιατρική κοινότητα να κρούει καμπανάκι κινδύνου για την επανεμφάνισή της.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου