ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις πολύτεκνων για τις μετεγγραφές

αντιδράσεις-πολύτεκνων-για-τις-μετεγ-468822

Με προσθήκη στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο του ΥΠΠΘ

Φύσει αδύνατο είναι για τις πολύτεκνες οικογένειες να σπουδάζουν τα παιδιά τους και να μην έχουν τη δυνατότητα να τα εγγράψουν σε Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ στο κοντινότερο τόπο κατοικίας, όπως προβλέπει το νέο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, που θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή καθώς αναγνωρίζει στους αιτούντες πολύτεκνους σπουδαστές μόνο 2 Μόρια.

Η πρόεδρος της Ενωσης Πολυτέκνων Μαγνησίας, Τάνια Πράπα, είπε ότι στον έκτο χρόνο της οικονομικής κρίσης οι πολύτεκνες οικογένειες έχουν γονατίσει.

«Αν και το Σύνταγμα προβλέπει την προστασία της πολύτεκνης οικογένειας, ωστόσο τα πολυτεκνικά επιδόματα κόπηκαν και έγιναν ενιαία οικογενειακά επιδόματα, ενώ παύτηκε η ισόβια σύνταξη που παρεχόταν τιμητικά στις πολύτεκνες μητέρες και χάθηκαν τα παρεμβατικά προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς μπήκε το πλαφόν των 3.000 ευρώ.

Σήμερα, δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι μπορεί να ισχύει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου και να μην έχουμε τη δυνατότητα να μετεγγράψουμε τα παιδιά μας στον πλησιέστερο τόπο ή τον ίδιο με τα αδέρφια τους» συμπλήρωσε η ίδια.

Η Ενωση Πολυτέκνων ταυτίζεται με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, που προτείνει στο Σχέδιο Νόμου για τις ρυθμίσεις για την ανώτατη εκπαίδευση την έρευνα και άλλες διατάξεις» να προστεθεί στο άρθρο 12 παρ. 8 η γ’ περίπτωση, σύμφωνα με την οποία: «Πολύτεκνοι και τέκνα πολυτέκνων, που επέτυχαν ή φοιτούν σε Σχολές ή Τμήματα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, μεταγράφονται στην αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα ΑΕΙ ή ΤΕΙ, που είναι πλησιέστερη στον τόπο κατοικίας τους ή εκεί όπου φοιτά ο (η) αδελφός (η) τους και στο αντίστοιχο έτος, η δε πολυτεκνική ιδιότητά τους αποδεικνύεται με βάση την παρ. 9 του άρθρου 67 του Ν.4316/2014».

Επιπλέον, ζητάει η πολυτεκνική ιδιότητα να αναγνωρίζεται κατόπιν έκδοσης πιστοποιητικών από την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος συνοδευόμενων από πιστοποιητικά από τους κατά τόπους δήμους.

Οπως ισχυρίζεται η κ. Πράπα, τα στοιχεία που επικαλέστηκε το υπουργείο για τις μετεγγραφές παιδιών πολύτεκνων οικογενειών είναι μαϊμού. «Δεν μπορεί μία οικογένεια να παίρνει αυτήν την ιδιότητα χωρίς να έχει την επιμέλεια ισάριθμων παιδιών με αυτά που δηλώνει» κατέληξε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου