Έξωση για 78 οικογένειες στη Μαγνησία

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-15, 15:00:41
Εφιάλτης η έξωση στο Βόλο και τη Μαγνησία για δεκάδες οικογένειες σύμφωνα με τα Πολιτικά Δικαστήρια
Έξωση για 78 οικογένειες στη Μαγνησία

Πάνω από 200 οι εκχωρήσεις στο Δημόσιο για ανείσπρακτα ενοίκια το 2014

Με τον εφιάλτη της έξωσης ζουν δεκάδες οικογένειες στη Μαγνησία κάθε χρόνο. Παρά το γεγονός ότι οι αγωγές και οι διαταγές πληρωμής που εκδόθηκαν από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα από τα Πολιτικά Δικαστήρια είναι αισθητά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο το δρόμο της εξόδου από το σπίτι τους είδαν 78 οικογένειες.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Την ίδια στιγμή, πολλαπλάσιοι εκτιμάται ότι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν εισπράττουν ενοίκια, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία από την Εφορία Βόλου εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τους 200. Από την άλλη, η ανεξάρτητη ζωή στο ενοίκιο αποτελεί πλέον όνειρο θερινής νυκτός για πολλούς νέους, που λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της διόγκωσης της ανεργίας αναγκάζονται να μοιράζονται την ίδια στέγη με τους γονείς.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα στο Ειρηνοδικείο Βόλου έγιναν 34 αγωγές για έξωση. Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η καθυστέρηση στην καταβολή των ενοικίων ξεπερνά τους 5-6 μήνες, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες, που φορολογούνται με υψηλό συντελεστή, να αγανακτούν και ακολουθούν το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Στο ίδιο διάστημα εκδόθηκαν 44 διαταγές πληρωμής για απόδοση μισθίου και για καταβολή μισθωμάτων. Και στις αγωγές και στις διαταγές πληρωμής, οι ενοικιαστές βρίσκονται στην τραγική θέση να πρέπει να αποχωρήσουν από το ενοίκιο με όποιο αντίκτυπο έχει αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά τους.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η διαδικασία ματαιώθηκε καθώς βρέθηκε λύση. Σε άλλες πάλι, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία και έτσι οι υποθέσεις δεν έφτασαν στα ακροατήρια, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που οι ιδιοκτήτες ακινήτων κατανοούν και υπομένουν.

Δεκάδες οικογένειες απειλεί να ξεσπιτώσει κάθε χρόνο η οικονομική κρίση. Το 2014 συνολικά έγιναν 100 εξώσεις, το 2013 127, το 2012 126. Η εφιαλτική ανεργία ξεριζώνει συθέμελα οικογένειες και αλλάζει ριζικά τους όρους επιβίωσης.

 

Κοινωνικό πρόβλημα

Κοινωνικό πρόβλημα που θα διογκώνεται συνεχώς αν συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα είναι οι εξώσεις σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Λάζαρου Γαϊτάνη. Οπως εξήγησε, το θέμα των εξώσεων την εποχή αυτή είναι αποτέλεσμα της ύφεσης που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία από το 2008 και μετά.

«Μέχρι το 2008 ολοένα και περισσότεροι Ελληνες, κυρίως μισθωτοί, κατέφευγαν στη λύση του δανεισμού προκειμένου να αποκτήσουν κατοικία, βασιζόμενοι στο γεγονός ότι ο μισθός τους επαρκούσε για την ικανοποίηση των μηνιαίων δόσεων. Την εποχή εκείνη κάθε καταναλωτής σκέφτονταν ότι είτε πληρώνει ενοίκιο, είτε δόση δανείου είναι ένα και το αυτό. Η συνέχεια απέδειξε ότι οι δανειολήπτες λόγω των συνεχών μειώσεων των μισθών δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δόσεις του δανείου.

Ετσι, σήμερα, βρισκόμαστε μπροστά στο φαινόμενο λίγοι να νοικιάζουν σπίτια επειδή στο μεταξύ αγόρασαν δικό τους, με μόνη διαφορά ότι το σπίτι αυτό είναι υποθηκευμένο και οι δόσεις καθυστερούμενες. Από την άλλη πλευρά, αυτοί που επέλεξαν τη λύση να είναι ενοικιαστές λόγω της διόγκωσης της ανεργίας και λόγω της μείωσης των μισθών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των ενοικίων.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα αν και παρουσιάζουν μειωμένο αριθμό, οι εξώσεις να συνεχίζουν να είναι κοινωνικό πρόβλημα. Εάν οι δανειστές μας επιμείνουν σε υφεσιακά μέτρα, όπως είναι αυτά που σήμερα μας ζητούν, το συγκεκριμένο πρόβλημα θα συνεχίσει να διογκώνεται» συμπλήρωσε ο ίδιος.

 

Η διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση στον αριθμό των εξώσεων αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ελλάδα που ανέρχεται στο 90% - 95%. Ωστόσο, οι οικογένειες που αναγκάζονται να μένουν στο ενοίκιο δεν είναι λίγες και αρκετές όπως προκύπτει από τα στοιχεία, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Η αγωγή στο Ειρηνοδικείο Βόλου προσδιορίζεται να συζητηθεί σε 1,5 μήνα από την ημερομηνία κατάθεσής της, ενώ η έκδοση απόφασης γίνεται κατά μέσο όρο σε δύο μήνες από τη συζήτηση.

Οι ενοικιαστές έχουν έτσι χρονικό περιθώριο 3,5 μηνών για να καταφέρουν όσα δεν μπόρεσαν επί μήνες λόγω των τραγικών οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Δεν παρίστανται στη συζήτηση των υποθέσεων στα ακροατήρια και οι αποφάσεις εκδίδονται ερήμην τους.

Η έκδοση διαταγών πληρωμής για απόδοση μισθίου και καταβολή μισθώματος βγαίνει σε δύο μέρες, με αποτέλεσμα οι ενοικιαστές να έχουν περιθώριο μόλις λίγων εικοσιτετραώρων για να κινηθούν. Κάποιες από αυτές γίνονται προς εκφοβισμό και συμμόρφωση, όμως σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός τους είναι μικρός.

 

Θα ανέλθουν σε δεκάδες

Μία εβδομάδα έχει που τρέχει η υποβολή αιτήσεων στην Εφορία Βόλου για εκχώρηση στο Δημόσιο χωρίς αντάλλαγμα των μη εισπραχθέντων μισθωμάτων ακίνητης περιουσίας και ήδη έχει ξεκινήσει να εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

Ενόψει της κατάθεσης των φορολογικών δηλώσεων οι αιτήσεις αναμένεται να είναι δεκάδες όσο περνούν οι μέρες και φτάνει η προθεσμία λήξης της υποβολής, καθώς πέρυσι υποβλήθηκαν μόνο στην Εφορία Βόλου 220 αιτήσεις.

Η αγορά ακινήτων ως επένδυση για νέο εισόδημα, σύμφωνα με πληροφορίες από τον κόσμο ιδιοκτητών ακινήτων, αποτελεί νέο εισόδημα που δεν ευνοείται στις μέρες μας. Πολλά από τα ενοίκια είναι ανείσπρακτα, ενώ αρκετά είναι και τα ακίνητα που παραμένουν ελεύθερα.

Το υπουργείο Οικονομικών δεν είναι τυχαίο ότι και φέτος όπως και κάθε χρόνο έδωσε τη δυνατότητα της εκχώρησης. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να μην φορολογηθούν υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599 με τις οποίες βεβαιώνουν τη μη είσπραξη των οφειλόμενων μισθωμάτων, το ακριβές ποσό αυτών, την ακρίβεια των κατατεθειμένων εγγράφων και τη μη κατοχή άλλων εγγράφων και αποδεικτικών στοιχείων πλην των κατατεθειμένων.

 

Στη δυσάρεστη θέση

Δυστυχώς, στον άχαρο ρόλο να εκτελούν τις αποφάσεις των Πολιτικών Δικαστηρίων βρίσκονται οι Δικαστικοί Επιμελητές. Ο αντιπρόεδρος στο Σύλλογο Δικαστικών Επιμελητών Εφετείων Λάρισας - Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Μπαλλούς, είπε ότι είναι υποχρεωμένοι από το Νόμο. Ωστόσο, πάντοτε προσπαθούν να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο πλευρών, των ιδιοκτητών ακινήτων και των ενοικιαστών. Πολύ περισσότερο σήμερα, με τη δεδομένη οικονομική συγκυρία.

«Δίνουμε περισσότερο χρόνο στον οφειλέτη απ’ τον απαραίτητο που προβλέπει ο Νόμος προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση. Επιπλέον, μεσολαβούμε μεταξύ των δύο πλευρών ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, και να αποδοθεί το ακίνητο στον ιδιοκτήτη, και να διευκολυνθεί όσο είναι το δυνατόν περισσότερο ο οφειλέτης. «Σεβόμαστε τα δικαιώματα και των δύο πλευρών, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να εκτελέσουμε τις αποφάσεις» κατέληξε.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
7
+
8
=