ΤΟΠΙΚΑ

Ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι λογιστές Μαγνησίας

ηχηρό-μήνυμα-έστειλαν-οι-λογιστές-μαγ-472148

Αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου από εννέα λογιστές

Καθολική ήταν η συμμετοχή των λογιστών της Μαγνησίας στη χθεσινή κινητοποίηση που διοργάνωσε η Διαδικτυακή Παρέμβαση Λογιστών – Φοροτεχνικών για τη μικρή προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Μαγνησίας, Αριστείδη Παπανδρέου, όλοι οι λογιστές απείχαν από κάθε συναλλαγή με το Taxis σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα με τη συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών, εκτίμησε ο ίδιος, είχε ικανοποιητικά αποτελέσματα καθώς οι υπεύθυνοι του γραφείου της Αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη δέχτηκαν τους λογιστές και συζήτησαν τα προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με τον κόσμο των οικονομολόγων, οι υπεύθυνοι του γραφείου πρότειναν οι φορολογικές δηλώσεις να έχουν καταληκτική ημερομηνία μέχρι τέλος Ιουλίου, ενώ οι λογιστές μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες κτλ. και όλες οι δηλώσεις για επαγγελματίες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μέχρι τέλος Ιουλίου.

Οι λογιστές είναι ικανοποιημένοι για τον πρόσθετο λόγο ότι ζητήθηκε και θα υπάρχει μία πιο στενή συνεργασία μεταξύ υπουργείου – οικονομολόγων ώστε να βρεθούν λύσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Οι λογιστές Μαγνησίας συμμετείχαν στην πανελλήνια διαμαρτυρία γιατί το υπουργείο δεν τους αντιμετωπίζει ως ανθρώπους αλλά σαν υπολογιστές και προκειμένου να καταλάβει ότι οφείλει να εφαρμόζει πρώτα αυτό τους νόμους που το ίδιο ψηφίζει.

Η αγωγή

Στο μεταξύ, αγωγή κατέθεσαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών εννέα λογιστές της Μαγνησίας από σύνολο 110 πανελλαδικά εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου με σκοπό να ακολουθηθεί πρότυπη πιλοτική δίκη.

Οι λογιστές ισχυρίζονται ότι το Ελληνικό Δημόσιο με τις πράξεις και παραλείψεις του παρεμβαίνει στην άσκηση του επαγγέλματος του Λογιστή Φοροτεχνικού υποχρεώνοντάς τους να εργάζονται υπό συνθήκες αδικαιολόγητα δυσμενείς, κατά παράβαση όχι μόνο των άρθρων 5 παρ.1 και 22 Συντ. και 57 Α.Κ αλλά και των άρθρων 1 και 31 παρ.1 και 2 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. με τα οποία διασφαλίζεται το δικαίωμα σε εργασία υπό συνθήκες αξιοπρέπειας, με σεβασμό στην ασφάλεια και την υγεία.

Για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί καθώς τους ζητείται άνιση επιβολή υποχρεώσεων προς όφελος του γενικού δημοσίου συμφέροντος ζητούν να αναγνωριστεί η υποχρέωση να τους καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο ποσό ύψους 5.000 ευρώ.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου