ΤΟΠΙΚΑ

Κινδυνεύει με αναστολή εργασιών η Μονάδα Αντιμετώπισης Αλτσχάιμερ

κινδυνεύει-με-αναστολή-εργασιών-η-μον-473849

Με δεμένα χέρια ο φορέας χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα – Πικρία για την αδιαφορία, όπως είπαν, των βουλευτών

Σε χαοτική κατάσταση βρίσκεται η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου. Σε συνέντευξη Τύπου χθες, επισημάνθηκε, ότι η Ελληνική Εταιρεία έχει πλήρη αδυναμία πληρωμών. Το προσωπικό της, που αποτελείται από 25 άτομα με τους εξωτερικούς συνεργάτες, τα οποία απασχολούνται στο Κέντρο Ημέρας, το Οικοτροφείο και την Κινητή Μονάδα, είναι απλήρωτο από τον Ιανουάριο και λόγω των οφειλών σε ΙΚΑ, Εφορία, ο φορέας είναι με δεμένα τα χέρια, καθώς δεν μπορεί να πάρει ασφαλιστική ενημερότητα και έτσι να λάβει την εγκεκριμένη χρηματοδότηση από το υπουργείο Υγείας ύψους 39.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Αποστόλης Κορδελάς, είπε ότι εάν δεν βρεθεί λύση άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε είτε να αναστείλει τις εργασίες του καθώς οι οφειλές αυξάνονται, είτε να δηλώσει πτώχευση αν και το Κέντρο Ημέρας φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 25 άτομα. Ο ίδιος εξέφρασε την πικρία του από το γεγονός ότι κανένας από τους βουλευτές δεν ανταποκρίθηκε στην πρόκληση να βοηθήσει την Ελληνική Εταιρεία ούτε και κανένας από τους υπόλοιπους φορείς, παρά μόνο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ.κ. Ιγνάτιος, που ενισχύει το φορέα με φαγητό.

Οπως ενημέρωσε, τα έξοδα του φορέα ανήλθαν στο τέλος Απριλίου στις 175.000 ευρώ. Τα μόνα χρήματα που πληρώθηκε η Εταιρεία από το υπουργείο Υγείας ήταν το Φεβρουάριο 99.000 ευρώ, με τα οποία καλύφτηκε το υπόλοιπο εξόδων του 2014. Στο φορέα ήρθε ειδοποίηση για χρηματοδότηση ύψους 39.000 ευρώ, ενώ είχε ακόμη ασφαλιστική ενημερότητα, όμως το υπουργείο ανακάλεσε την απόφαση και τελικά έστειλε νέα ειδοποίηση για την επιχορήγηση. Δυστυχώς, στο διάστημα που μεσολάβησε, η Ελληνική Εταιρεία έχασε την ασφαλιστική ενημερότητα και δεν μπορεί πλέον να πάρει τα χρήματα.

«Το ΙΚΑ αδυνατεί να μας δώσει ασφαλιστική ενημερότητα. Ζήτησα διακανονισμό, όμως θέλουν προκαταβολή ύψους 5.700 ευρώ, που δεν έχουμε. Παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουμε κάνει ώστε να βρεθεί λύση, ακόμη περιμένω τηλέφωνο από το διευθυντή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού» συμπλήρωσε.

Ο κ. Κορδελάς εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για «την αδιαφορία των βουλευτών, του δημάρχου και των άλλων φορέων, καθώς όπως είπε «ο μόνος που ενδιαφέρθηκε για τη μονάδα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης, που βοηθάει με την τροφοδοσία. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι οι βουλευτές μας που εκλέγονται από τους πολίτες της Μαγνησίας δεν ενδιαφέρονται. Νοιώθω αγανακτισμένος διότι υπάρχουν άνθρωποι εδώ που πεινάνε. Βγαίνει συνέχεια η κυβέρνηση, ο υπουργός και λέει ότι τα χρήματα που έχουμε θα τα δώσουμε σε συντάξεις και μισθούς, στους δημόσιους υπαλλήλους. Ας κρατήσουν και τους δημόσιους υπαλλήλους απλήρωτους ένα μήνα για να πληρωθούν και οι φορείς αυτοί που δεν έχουν πληρωθεί πέντε -μήνες έξι» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, ο φορέας κατάφερε με μεγάλη δυσκολία να πληρώσει το ρεύμα. «Γανιάσαμε να μαζέψουμε από δωρεές 3.500 ευρώ. Πήγαμε στον αντιδήμαρχο Κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Βόλου, Αναστάσιο Μπατζιάκα, του δώσαμε αντίγραφο – φωτοτυπία του λογαριασμού της ΔΕΗ, καθώς τα 1.700 ευρώ είναι του δήμου. Ζητήσαμε να κατεβάσουν λίγο το κόστος. Δώσαμε φάκελο με τις προτάσεις μας κι ακόμη περιμένουμε να μας απαντήσει», ισχυρίστηκε ο κ. Κορδελάς.

Από την πλευρά της το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ευαγγελία Κουντουρά, σημείωσε ότι η δομή πρέπει οπωσδήποτε να υποστηριχθεί. «Οι ψυχικές ασθένειες έχουν μεγάλη έξαρση αυτήν την εποχή. Ο Βόλος είναι μία πόλη που αν το θελήσει μπορεί να συντηρήσει το φορέα» συμπλήρωσε η ίδια.

Να επισημανθεί ότι παρόμοιο πρόβλημα υπήρξε και στο παρελθόν και υπήρξε απόφαση από τον πρώην υπουργό Οικονομίας Μάρκο Μπόλαρη με την οποία οι φορείς των ΝΠΙΔ για ένα τρίμηνο δεν θα χρειάζονται ασφαλιστική ενημερότητα. Η Ελληνική Εταιρεία περιμένει να γίνει κάτι ανάλογο, καθώς σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται και άλλες μονάδες με χαρακτηριστική την περίπτωση των Χανίων, όπου το προσωπικό στο Κέντρο Ημέρας είναι απλήρωτο οχτώ μήνες.

Η ενίσχυση με τις 39.000 ευρώ θα έδινε έστω προσωρινά χρόνο στο φορέα. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, το ΙΚΑ αρνείται να κρατήσει από τη χρηματοδότηση το μέρος της οφειλής που αντιστοιχεί στην προκαταβολή για το διακανονισμό, το οποίο ανέρχεται στις 5.700 ευρώ και να δώσει ασφαλιστική ενημερότητα.

Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών Βόλου χρωστάει 175.000 ευρώ και χρειάζεται ενίσχυση ύψους τουλάχιστον 100.00 ευρώ για να μπορέσει να πληρώσει έστω τα τρία από τα έξι μηνιάτικα στους εργαζόμενους. Η χρηματοδότηση του φορέα σε ετήσια βάση ανέρχεται στις 520.000 ευρώ, ενώ τα έξοδά του στις 650.000 -700.000 ευρώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου