ΤΟΠΙΚΑ

Αρχισαν τα… τεχνικά προβλήματα στην εφαρμογή

αρχισαν-τα-τεχνικά-προβλήματα-στην-ε-477216

Για τις φορολογικές δηλώσεις 2015 – Αλλαγή την τελευταία στιγμή στη φορολογία των αγροτών

Με τα χέρια σταυρωμένα ήταν χθες από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι λογιστές – φοροτεχνικοί. Η εφαρμογή του Taxisnet για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων, κυλούσε με βασανιστικό ρυθμό και τελικά πετούσε έξω από το σύστημα ακόμη και τις αιτήσεις αποστολής.

Οπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, τα προβλήματα με την εφαρμογή ξεκίνησαν προχθές, όμως ήταν λιγότερο αισθητά και οι εργασίες διεκπεραιώνονταν με επιμονή.

«Χθες η κατάσταση ήταν δραματική. Ισως επειδή υπήρχε μεγάλη επισκεψιμότητα για τη συλλογή στοιχείων, η εφαρμογή κυλούσε με ρυθμούς χελώνας και τελικά έβγαζε εκτός εφαρμογής τους αιτούντες για την υποβολή αίτησης φορολογίας εισοδήματος» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εξέφρασε δυσανασχέτηση, καθώς η επισκεψιμότητα θα αυξάνεται από εδώ και στο εξής, καθώς πλησιάζουν οι μέρες για τη λήξη της προθεσμίας υποβολής.

Σε στάση αναμονής για τους αγρότες

Στο μεταξύ, μετά τις αλλαγές που υπήρξαν στις δαπάνες και τα προβλήματα που υπάρχουν με τις φορολογικές διαδικασίες προσωπικών εταιρειών και ΕΠΕ, οι λογιστές είναι αναγκασμένοι να τηρήσουν στάση αναμονής για τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών και μάλιστα την τελευταία στιγμή.

Οπως εξήγησε ο κ. Κεχαγιάς, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες στους οικονομολόγους με ενημερωτικό έγγραφο ότι προωθείται αλλαγή στη νομοθεσία για τη φορολόγηση των αγροτών.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη διαδικασία υποβολής και να περιμένουμε να εκδοθεί το έντυπο ΑΑ – ΓΗΣ, καθώς το υπουργείο αποφάσισε να αντιμετωπίσει ένα ομολογουμένως γραφειοκρατικό πρόβλημα που αφορά στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας των χωραφιών για τη φορολόγησή τους.

Οι αγρότες ήταν υποχρεωμένοι να απευθυνθούν σε συμβολαιογράφο και λογιστή προκειμένου να υπολογιστεί το 3% της αντικειμενικής αξίας σαν έσοδο και έξοδο αντίστοιχα. Η διεκπεραίωση του υπολογισμού αυτού ήταν χρονοβόρα δίχως να έχει κανένα πρακτικό αποτέλεσμα» είπε ο ίδιος.

Ωστόσο, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο χρόνου για αλλαγές, ενώ δεν είναι γνωστό και τι θα γίνει με τις φορολογικές δηλώσεις των αγροτών που έχουν ήδη υποβληθεί. «Η φορολόγηση των αγροτών θα τιναχθεί στον αέρα» συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου