Απάτη με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καταγγέλουν οι τοπογράφοι μηχανικοί

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-09, 15:30:50
Οι τοπογράφοι - μηχανικοί προτρέπουν τους αγρότες να ζητούν σφραγίδα και απόδειξη για τις δηλώσεις καλλιέργειας
Απάτη με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καταγγέλουν οι τοπογράφοι μηχανικοί

Με κίνδυνο επιβολής ποινών και απώλειας επιδοτήσεων

Απάτη με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ καταγγέλλουν οι τοπογράφοι μηχανικοί με κίνδυνο εκατοντάδες αγρότες να μπουν σε περιπέτεια με τους τίτλους δικαιωμάτων στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ και να χάσουν επιδοτήσεις.

Ρεπορτάζ: KATEΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Μαγνησίας του Πανελλήνιου Συλλόγου Διπλωματούχων & Τοπογράφων Μηχανικών, «πολλοί, άσχετοι με το επάγγελμα και την επιστήμη του Αγρ. Τοπογράφου Μηχανικού και με αφορμή τις δηλώσεις καλλιέργειας αγροτών, εκμεταλλεύονται την καλοπιστία των συμπολιτών μας και αποσπούν από αυτούς χρηματικά ποσά για να τους υπολογίσουν τις συντεταγμένες των κορυφών των καλλιεργειών τους, ώστε να τις δηλώσουν σωστά ως προς το εμβαδόν και την θέση, λέγοντάς τους μάλιστα ότι θα τους παραδώσουν τοπογραφικό διάγραμμα».

Δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένοι τονίζει ο πρόεδρος του Τμήματος, Χρυσόστομος Αποστόλου, να καταγράψουν ακριβή στοιχεία στην εμβαδομέτρηση και το χώρο των γεωτεμαχίων και δεν αναλαμβάνουν καμία ευθύνη για αυτά καθώς δεν κόβουν ούτε απόδειξη, ούτε υπογράφουν, παρά μόνο ζητούν για την εργασία την καταβολή 15-20ευρώ. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, οι αγρότες πρέπει να ζητούν σφραγίδα και απόδειξη ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Οι τοπογράφοι, που ενημερώθηκαν από μέλη του Συλλόγου για τη δράση αυτών των ατόμων, ενημερώνουν τους αγρότες ότι: «Τοπογραφικό διάγραμμα είναι ένας χάρτης ενταγμένος στο Ελληνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς του 1987 ή σε άλλο Εθνικό σύστημα όπως το HEPOS ο οποίος απεικονίζει υπό σμίκρυνση την μορφή και τη θέση στο χώρο μιας ιδιοκτησίας με πολύ υψηλή ακρίβεια, και περιλαμβάνει:

α. τα όρια τις ιδιοκτησίας

β. τα επικείμενα

γ. τους όμορους ιδιοκτήτες

δ. την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία.

ε. τη δήλωση μηχανικού για την αρτιότητα και οικοδομησιμότητα του γεωτεμαχίου

ζ. το ακριβές εμβαδόν του γεωτεμαχίου

στ. τις συντεταγμένες των κορυφών του γεωτεμαχίου

η. τις ισοϋψείς καμπύλες.

Κατά περίπτωση και αναλόγως τη χρήση του διαγράμματος, και άλλα στοιχεία μπορεί να αναγράφονται και κυρίως να βεβαιώνονται από τον Διπλ. Αγρ. Τοπογράφο Μηχανικό.

Οπως διευκρινίζουν, οι Διπλ. Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης και να επιτύχουν την ακρίβεια η οποία κατά περίσταση απαιτείται, έχουν επενδύσει σε τεχνογνωσία και σε ειδικά επιστημονικά όργανα όπως οι γεωδαιτικοί σταθμοί και τα GPS με κόστος δεκάδων χιλιάδων ευρώ. «Η τεχνολογία των GPS είναι ευρέως γνωστή και διαδεδομένη και βρίσκεται ενσωματωμένη σε πολλές συσκευές καθημερινής χρήσης. Οι συσκευές αυτές βοηθούν στον εντοπισμό της θέσης μας, αλλά δίδουν χαμηλή ακρίβεια ακατάλληλη για χαρτογραφικές εφαρμογές. Η ακρίβεια που προσφέρουν είναι της τάξης των δέκα μέτρων. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι σε ένα κτήμα εάν κάνουμε λάθος δέκα μέτρα σε κάθε κορυφή του, το αποτέλεσμα που θα προκύψει για το σχήμα και το εμβαδόν του, θα είναι τελείως λάθος. Συνακόλουθα θα δηλώσουμε λάθος την καλλιεργούμενη επιφάνεια, και πιθανότατα θα έχουμε επικάλυψη με τις όμορες καλλιέργειες.

Οι επαγγελματίες Διπλ. Αγρ. Τοπογράφοι Μηχανικοί υπογράφουν τα σχέδια και τα διαγράμματα που παραδίδουν αναλαμβάνοντας την νομική ευθύνη που προκύπτει από τυχόν λάθη και παραλείψεις. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να αποδίδουν το φόρο που αναλογεί» πρόσθεσε.

 

Η ΕΑΣ Πηλίου

Σύμφωνα πάντως, με πληροφορίες από την ΕΑΣ Πηλίου την ευθύνη για τις δηλώσεις καλλιέργειας έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι παραγωγοί, που πρέπει να προσκομίσουν ορθά στοιχεία για τα κτήματά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα υπάρξουν προβλήματα στον έλεγχο του ΟΠΕΚΕΠΕ και κατ’ επέκταση τους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι αγρότες πρέπει να επιδείξουν μεγάλη προσοχή καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθούν ποινές.

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
5
+
7
=