ΤΟΠΙΚΑ

«Κατέστρεψαν δημοτική περιουσία» καταγγέλλει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία

κατέστρεψαν-δημοτική-περιουσία-κα-480104

Σφοδρή αντίδραση από τη δημοτική αρχή Βόλου που κάνει λόγο για τοπικό σύστημα διαπλοκής – Η ανταπάντηση της Περιβαλλοντικής

Σε καταγγελία κατά του δήμου Βόλου για καταστροφή δημοτικής περιουσίας εξελίχθηκε χθες η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας με σκοπό να ενημερώσει για τα διάφορα …περιβαλλοντικά ζητήματα που απασχολούν την πόλη.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η περιβαλλοντική οργάνωση παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό για να αποκαλύψει, όπως ισχυρίστηκε, ότι τα φωτιστικά σώματα που αποξηλώθηκαν από το χώρο απέναντι από το πανθεσσαλικό στάδιο μεταφέρθηκαν στο ΧΥΤΑ. Οι Κ. Βολιώτης και Στ. Λημνιός επέλεξαν, πέραν των συνηθισμένων αρμοδιοτήτων τους, να υποκαταστήσουν την αντιπολίτευση του δήμου Βόλου, αλλά και να απαλλάξουν την τοπική αστυνομία από τη βάσανο… αναζήτησης των κλεμμένων φωτιστικών, καθώς τα εντόπισαν και τα βιντεοσκόπησαν.

Ολοκληρώνοντας, πάντως, την παρουσίαση του θέματος αναφέρθηκαν και στην καταστροφή πρασίνου, για την τεκμηρίωση της οποίας είχαν τοποθετήσει τμήματα φυτών έξω από τα γραφεία της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας. Η συνέντευξη Τύπου προκάλεσε την αντίδραση της δημοτικής αρχής, με το δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο να κάνει λόγο για «τοπικό σύστημα διαπλοκής» και την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία να ανταπαντά ότι δεν έλαβε καμία απάντηση στα ερωτήματα που απηύθυνε νωρίτερα.

Καταγγελία για καταστροφή

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο πρόεδρος της Περιβαλλοντικής Κώστας Βολιώτης και τα μέλη Στέλιος Λημνιός και Γιάννης Γερόπουλος κατήγγειλαν τη δημοτική αρχή ότι πίσω από την αποξήλωση των 45 φωτιστικών σωμάτων στο χώρο πίσω από το Πανθεσσαλικό κρύβεται οσμή σκανδάλου για απευθείας ανάθεση κατασκευής νέων φωτιστικών σωμάτων στο χώρο που καθαρίστηκε.

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας παρουσίασαν οπτικοακουστικό υλικό, με το οποίο υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο κατάστρεψε το φυσικό περιβάλλον αλλά και τη δημοτική περιουσία, προκαλώντας ζημία η αξία της οποίας είναι μεγάλη και επιφέρει κατηγορίες βαθμού κακουργήματος. Ωστόσο, η περιβαλλοντική οργάνωση δεν θα καταθέσει μήνυση κατά του δήμου Βόλου καθώς όπως εξήγησαν, η Εισαγγελία Βόλου μπορεί να παρέμβει αυτεπάγγελτα.

Για την απόδειξη της καταστροφής του πρασίνου, τοποθέτησαν τμήματα δέντρων έξω από τα γραφεία της Περιβαλλοντικής και υποστήριξαν ότι «σύμφωνα με πληροφορίες από τους κατοίκους της περιοχής συνολικά εκριζώθηκαν 40 δέντρα και όχι φυτά και μάλιστα σάπια όπως είχε ενημερώσει η δημοτική αρχή».

Συγκεκριμένα κ. Βολιώτης διατύπωσε σειρά ερωτημάτων για την πράξη αυτή του δήμου Βόλου, η οποία όπως ισχυρίστηκε δεν δικαιολογείται από την ανάγκη φιλοξενίας του παζαριού αλλά ενδέχεται να υποκρύπτει άλλες σκοπιμότητες.

«Ποια ανάγκη και σκοπιμότητα επέβαλε την καταστροφή δέντρων και θάμνων, ποτιστικών και υποδομών ποτίσματος στο Πανθεσσαλικό και τι εμπόδιζαν αυτά για την πραγματοποίηση του παζαριού;

Γιατί ο αντιδήμαρχος κ. Καντόλας δήλωσε την ίδια μέρα ψευδώς ότι «τα φωτιστικά και τα ποτιστικά τα είχαν ξηλώσει Ρομά»;

Γιατί επικεφαλής του συνεργείου ήταν ο κ. Καντόλας, που δεν είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος; Γιατί ξηλώθηκαν τα φωτιστικά που υπήρχαν για να τοποθετηθούν άλλα με ανάθεση για ποσό 7.995 ευρώ, όπως σύμφωνα με τοπική εφημερίδα, δημοσιεύτηκε στο διαύγεια;» είναι μερικά από τα ερωτήματα που διατύπωσε.

Από την πλευρά του ο κ. Λημνιός μιλώντας και με την εμπειρία του πρώην αντιδημάρχου Καθαριότητας είπε ότι τα φωτιστικά σώματα που απομακρύνθηκαν είναι μεγάλης αξίας, ενώ η αντικατάστασή τους ή επανατοποθέτησή τους απαιτεί ειδικά μηχανήματα, γερανούς, αλλά και υποδομή στήριξης. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είναι αυτά που βρέθηκαν στο ΧΥΤΑ, καθώς είναι ίδια και έχουν τα πρόσφατα ίχνη από τον τροχό κοπής. «Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ότι είναι τα συγκεκριμένα φωτιστικά που φυγαδεύτηκαν εκεί» συμπλήρωσε.

Απάντηση Αχ. Μπέου

«Μέχρι και τις πιο γραφικές φιγούρες, που δηλώνουν οικολόγοι, επιστράτευσε το τοπικό σύστημα της διαπλοκής, που σε συνεργασία με τα γνωστά δημοσιογραφικά σκουπίδια, συνεχίζουν τη λυσσαλέα συκοφαντική επίθεση κατά της Δημοτικής Αρχής του Αχιλλέα Μπέου», απαντά η δημοτική αρχή στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας και συνεχίζει:

Η ιστορία με τα φωτιστικά, στο Πανθεσσαλικό, και της περί δήθεν αρπαχτής, ξεπερνά κάθε όριο ανοχής απέναντι ακόμη και σε γραφικούς, τύπου Λημνιού και Βολιώτη και είναι βέβαιο ότι θα παρέμβει Εισαγγελέας, αφού εμείς θα προσφύγουμε σε αυτόν.

Βλέπετε όντως αναρτήθηκε στη Διαύγεια απόφαση του Δήμου Βόλου (ΑΔΑ: 7189Ω96-23Γ) αλλά αυτή αφορά εργασίες παροχής ρεύματος και φυσικά ουδεμία σχέση έχει με προμήθεια φωτιστικών και «αρπαχτές», όπως συκοφαντικά υποστηρίχθηκε και μάλιστα σε συνέντευξη Τύπου!!!.

Φαίνεται πως δεν είναι υπερβολικό, με δεδομένη την κακοήθεια και τη μισαλλοδοξία ορισμένων, να επαναλάβουμε ότι εμείς θα κριθούμε συνολικά από τους πολίτες για το έργο μας και όχι από τύπους όπως οι αυτοχαρακτηριζόμενοι σαν οικολόγοι.

Οικολόγοι ή οικολογούντες, που μέχρι τον περασμένο χρόνο ο Δήμος «προίκιζε» με δυο χιλιάρικα ετησίως για να δημοσιεύουν τις «ανησυχίες» τους και μέχρι πριν κάποια χρόνια η υπουργός της ΝΔ, Φάνη Πάλλη Πετραλιά τους ενίσχυε με δεκάδες χιλιάδες ευρώ, από ευρωπαϊκά προγράμματα, χωρίς ποτέ να δούμε μια κοινωνική λογοδοσία για το πώς και που διατέθηκαν τα χρήματα αυτά.

Αν όντως έχουν ανησυχία για το δημόσιο χρήμα, ας μας ενημερώσουν για τα πεπραγμένα τους. Τα δικά μας είναι ανηρτημένα στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και ο καθένας που γνωρίζει ανάγνωση μπορεί να ενημερωθεί.

Σε κάθε περίπτωση εμείς δεν θα απολογηθούμε σε όλους αυτούς που οδήγησαν την πόλη μας σε αυτό το χάλι, που νυχθημερόν παλεύουμε να διορθώσουμε».

Ανταπάντηση Περιβαλλοντικής

«Κρείττον το σιγάν», ανταπαντά στο δήμαρχο Βόλου, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλίας, αναφέροντας:

«Σε κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε σήμερα η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας δεν απαντάει η Δημοτική Αρχή Βόλου, η οποία, με χυδαίο, αλλά και γραφικό θα λέγαμε τρόπο, αναφέρεται στην Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, της οποίας η ιστορία και η δράση είναι γνωστή, πολλά χρόνια τώρα, στους πολίτες της Μαγνησίας, αλλά και ευρύτερα. Επομένως τα ψευδή και συκοφαντικά της ανακοίνωσης ότι: «μέχρι τον περασμένο χρόνο ο Δήμος «προίκιζε» με δύο χιλιάρικα ετησίως» την οργάνωσή μας, καλό θα ήταν να δοθούν στη δημοσιότητα από το Δήμο Βόλου για να αποδειχθεί, για μια ακόμα φορά, το ψέμα τους.

Κάνει λάθος όμως ο συντάκτης της ανακοίνωσης του Δήμου Βόλου ότι το έργο της Δημοτικής Αρχής θα κριθεί συνολικά, γιατί κρίνεται καθημερινά από τους πολίτες και τους φορείς της πόλης.

Το ότι δεν απάντησε βέβαια επί της ουσίας στα ερωτήματα που θέσαμε, αποδεικνύει ότι οι καταγγελίες μας είναι απόλυτα ακριβείς και δεν μπορούν να απαντηθούν.

Αφού για τα δέντρα που κόπηκαν και όχι μόνο πικροδάφνες, δεν μπορούν να πουν τίποτα, αφού υπάρχουν οι μαρτυρίες πολιτών, ενώ υπάρχουν και τα ίδια τα δέντρα, τα οποία εμείς φυλάξαμε μέχρι σήμερα για να τεκμηριώσουμε την καταγγελία μας.

Επίσης δε μπορεί να είναι απάντηση ότι τα φωτιστικά τα πήραν οι Ρομά (όπως δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο κ. Καντόλας) και μετά «μετανόησαν» οι καημένοι για την πράξη τους και πήγαν και τα τοποθέτησαν στο ΧΥΤΑ! Ή έστω ότι τα φωτιστικά περπάτησαν από μόνα τους ως εκεί!

Σε κάθε περίπτωση ισχύει για τη Δημοτική Αρχή το: «κρείττον το σιγάν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου