ΤΟΠΙΚΑ

Με υψηλά πρόστιμα «απειλούν» τις εταιρείες, οι αλλαγές στις δαπάνες

με-υψηλά-πρόστιμα-απειλούν-τις-εται-481864

Σε αντίθεση με την περσινή, έρχεται η απόφαση της ΓΓΔΔ για τις εκπιπτόμενες

Με πρόστιμα και επιπλέον φορολόγηση κινδυνεύουν ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες και ΕΠΕ, καθώς η νέα απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για τις εκπιπτόμενες δαπάνες έρχεται σε αντίθεση με την παλιά και δεν αναγνωρίζει τις αμοιβές σε εταίρους προσωπικών εταιρειών και ΕΠΕ ως εκπιπτόμενες δαπάνες.

Οσες εταιρείες διεκπεραίωσαν τις παρακρατήσεις φόρων στο 2014 και έκλεισαν ισολογισμούς, απαιτείται να τα υποβάλλουν εκ νέου. Το ύψος των προστίμων και η επιπλέον φορολόγηση προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φοροτεχνικών Νίκος Μπουρμπούλιας δεν είναι αμελητέα, καθώς εξαρτάται από το ύψος των δαπανών.

Το γεγονός έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση και στον κόσμο των οικονομολόγων, καθώς όσοι προχώρησαν τις εν λόγω φορολογικές διαδικασίες με βάση την παλαιότερη απόφαση της ΓΓΔΔ καλούνται να επαναλάβουν τη διαδικασία και να κάνουν διορθώσεις.

Την ίδια στιγμή, ο χρόνος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για το οικονομικό έτος 2014 τρέχει και είναι ασφυκτικός, καθώς η υποβολή ξεκίνησε μέσα Μαΐου αντί για αρχές Φεβρουαρίου όπως κάθε χρόνο, ενώ η προθεσμία εκπνέει τέλος Ιουνίου.

Η υποβολή των δηλώσεων τρέχει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, με ενδεικτικό το παράδειγμα των εταιρειών, με τις μεν που διεκπεραίωσαν φορολογικές διαδικασίες να καλούνται εκ νέου να τις επαναλάβουν και τις δε να μην έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία εν αναμονή της διευκρινιστικής απόφασης των εκπιπτόμενων δαπανών που εκδόθηκε πριν από λίγες μέρες.

Ο κ. Μπουρμπούλιας δήλωσε ότι για τις αλλαγές στις εκπιπτόμενες δαπάνες, οι λογιστές ενημέρωσαν ήδη τους πελάτες, ώστε να μην προκύψουν προβλήματα στην εκκαθάριση.

Ο ίδιος είπε ότι: «δυστυχώς οι εταιρείες που χρειάζεται να διορθώσουν τις εν λόγω φορολογικές διαδικασίες, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα είναι πολλές» και εξέφρασε τη δυσανασχέτησή του για την εξέλιξη.

Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, όπως εκτίμησε, δεν θα ολοκληρωθεί στο προβλεπόμενο χρονικό διάστημα, αφού πλέον τρέχουν οι τελευταίες εβδομάδες για τις δηλώσεις φορολογίες εισοδήματος και διαρκώς υπάρχουν αλλαγές που καθυστερούν τη διαδικασία.

Η παράταση για τον ίδιο θεωρείται κάτι περισσότερο από αναγκαία με τις ευθύνες να βαραίνουν το υπουργείο, καθώς πλέον ο κίνδυνος να χαθούν τα έσοδα του κράτους είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου