ΤΟΠΙΚΑ

Ζήτησαν άμεσα μέτρα διάσωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας

ζήτησαν-άμεσα-μέτρα-διάσωσης-του-εθνι-481888

Τη έντονη αγωνία του για το μέλλον της Υγείας, όπως διαμορφώνεται στον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης μετέφερε χθες στους βουλευτές Μαγνησίας ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας (Ι.Σ.Μ), ο οποίος ζητά από την πολιτική ηγεσία να εφαρμόσει άμεσα μέτρα διάσωσης και ενδυνάμωσης του συνολικού Εθνικού Συστήματος υγείας για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικής περίθαλψης των πολιτών, χωρίς προκαταλήψεις, ιδεολογίες και αναχρονισμούς.

Στη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας παραβρέθηκαν οι βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Δανάη Τζήκα Κωστοπούλου και Κώστας Δελημήτρος, ενώ εκπροσώπους έστειλαν οι βουλευτές Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής και Χρήστος Μπουκώρος. Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η εκπρόσωπος Τύπου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Μετά από γόνιμο διάλογο, που κράτησε επί δίωρο, καθώς οι βουλευτές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ενημερώθηκαν αναλυτικά για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ιατρικό κόσμο, ο Ιατρικός Σύλλογος επέδωσε υπόμνημα με όλα τα αιτήματά του και ζήτησε -και έτυχε θετικής ανταπόκρισης- να οριστεί συνάντηση του Ι.Σ.Μ με τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παναγιώτη Κουρουμπλή, ώστε ο υπουργός να έχει την εικόνα και ενός περιφερειακού συλλόγου για την πορεία της Υγείας και όχι μόνο αυτή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Πανελλήνιας Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών. Εξάλλου, ο Ι.Σ.Μ είναι ένας από τους μεγαλύτερους περιφερειακά Συλλόγους, απαριθμώντας 850 και πλέον μέλη.

Με το πέρας της συνάντησης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.Σ.Μ, Ευθύμιος Τσάμης δήλωσε ότι: «πολιτική ηγεσία θα πρέπει να στηρίξει οικονομικά την Υγεία, αυξάνοντας τις δαπάνες στο 7% του ΑΕΠ από 4,2% που είναι σήμερα. «Είναι αναγκαίο να αναμορφώσει τα Νοσοκομεία και να τα στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό, όπως και τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία και το ΠΕΔΥ, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο και λειτουργικό Εθνικό Σύστημα Πρωτοβάθμιας Υγείας που θα περιλαμβάνει εκτός των προαναφερόμενων και τους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σύμφωνα με το υπόμνημα που επιδόθηκε, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να εξοφλήσει στους συμβεβλημένους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς οφειλόμενα από το 2012 μέχρι και σήμερα, καθώς και τα οφειλόμενα από τα προ του ΕΟΠΥΥ Ταμεία και μεταξύ άλλων να καταργήσει τους ληστρικούς φόρους claw-back και rebate και να καταργήσει τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.

Σχετικά με τις Ιδιωτικές Κλινικές, επισημάνθηκε ότι πρέπει επίσης να υποστηριχθεί η λειτουργία τους, καθώς λόγω των δανείων που αναγκάστηκαν και εξέλαβαν, εξαιτίας των υπέρογκων ποσών που οφείλονται από τον ΕΟΠΥΥ (6μηνες το 2013 και 4 μήνες το 2014) και της βαριάς φορολογίας, απειλούνται με λουκέτο.

Στο υπόμνημα αναφέρονται αναλυτικά όλα τα προβλήματα και οι προτάσεις του ιατρικού κόσμου για τη νέα ιατρική νομοθεσία, την κατάργηση του Ν. 3919 ΦΕΚ 32 Α περί απελευθέρωσης του ιατρικού επαγγέλματος, τις ιδιωτικές εταιρείες παροχής υγείας, την ΕΣΑΝ κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου