ΤΟΠΙΚΑ

«Οχι» στην επικουρική ασφάλιση λένε τα πρατήρια υγρών καυσίμων

οχι-στην-επικουρική-ασφάλιση-λένε-τ-483236

Θα καταβάλλουν αναδρομικά δύο έτη ασφάλισης – Διαφωνία μεταξύ των βενζινάδικων της Αθήνας και της περιφέρειας

Δύο χρόνια επικουρική ασφάλιση θα πληρώσουν αναδρομικά για τα έτη 2013 και 2014, αν η κυβέρνηση τους εντάξει στο Επικουρικό Ταμείο, οι βενζινοπώλες, οι οποίοι προχθές το βράδυ στη γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν ομόφωνα ότι διαφωνούν με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η συνέλευση των πρατηριούχων συζήτησε για τα οικονομικά θέματα του κλάδου και κατέληξε ότι οι βενζινοπώλες δεν έχουν κανένα απολύτως όφελος για να ενταχθούν στο επικουρικό ταμείο.

Οπως εξήγησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Απόστολος Βολιώτης, οι επαγγελματίες του κλάδου στη Μαγνησία είναι αμφίβολο αν θα πάρουν ποτέ επικουρική σύνταξη, καθώς εντάχθηκαν στο ταμείο μόλις το 2008 και μέτρησαν τέσσερα χρόνια επικουρικής ασφάλισης μέχρι το 2012 οπότε και καταργήθηκε η εν λόγω ασφάλιση για τον κλάδο.

«Η Ομοσπονδία προωθεί την επικουρική ασφάλιση, όμως, η ένταξη στο ταμείο δεν ωφελεί τους Συλλόγους της Περιφέρειας», είπε ο ίδιος και αναφέρθηκε στα οικονομικά του κλάδου.

Οι πρατηριούχοι, από το Πάσχα και μετά, μετρούν απώλειες στον τζίρο τους ύψους 30%. Ο κ. Βολιώτης είπε ότι οι καταναλωτές περιορίζονται στις απολύτως απαραίτητες μετακινήσεις, λόγω των δυσμενών οικονομικών. «Από το Πάσχα και πριν το μόνο που κρατούσε τα βενζινάδικα όρθια ήταν το πετρέλαιο θέρμανσης, λόγω του χαμηλού κόστους», συμπλήρωσε.

Η τιμή της αμόλυβδης συνεχίζει να ακριβαίνει. «Πλέον έφτασε στα 1,56 ευρώ το λίτρο εξαιτίας των διεθνών συγκυριών», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου, υπενθυμίζοντας την καθυστέρηση που υπάρχει στην καταβολή της επιδότησης για την εγκατάσταση του συστήματος εισροών – εκροών στα καύσιμα.

«Εχουν περάσει δύο χρόνια και ακόμη δεν έχουν καταβάλλει ούτε ένα ευρώ», είπε ο ίδιος κι ενημέρωσε ότι η γενική συνέλευση αποφάσισε να στείλει έγγραφο διαμαρτυρίας στον υπουργό Οικονομικών.

Η τοποθέτηση των συστημάτων κόστισε εν μέσω οικονομικής κρίσης 15.000 – 20.000 ευρώ για κάθε επαγγελματία. Αν και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί με απόφαση που υπέγραψε ότι θα δίνονταν πανελλαδικά πιστώσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία καταβολή χρημάτων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου