ΑΛΜΥΡΟΣ

Μειωμένες οι αποδόσεις κριθαριού στον Αλμυρό

μειωμένες-οι-αποδόσεις-κριθαριού-στο-485045

Συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό

Διάχυτη απογοήτευση για τη φετινή απόδοση του κριθαριού υπάρχει στον αγροτικό κόσμο Αλμυρού. Ο μέσος όρος απόδοσης ανά στρέμμα εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω στα 300 κιλά, με αποτέλεσμα η παραγωγή να εμφανίζει μείωση σε σχέση με πέρυσι ύψους 20%.

Ο γεωπόνος Δημήτρης Νανάς που ρωτήθηκε είπε ότι σε αυτό συνέβαλαν οι καιρικές συνθήκες καθώς οι πολλές βροχοπτώσεις της άνοιξης σε συνδυασμό με την ανομβρία το Μάιο είχαν σαν αποτέλεσμα το κριθάρι να μην αναπτυχθεί όπως προβλέπεται.

«Οι αγρότες φοβούνται τώρα τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν από εδώ και στο εξής καθώς κάθε βροχόπτωση θα κοστίζει το 10% της παραγωγής» είπε ο ίδιος.

Οσον αφορά στη διαμόρφωση των τιμών, σημείωσε ότι ακόμη δεν υπάρχει εικόνα αν και εκτίμησε ότι θα κυμανθούν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 13-14 λεπτά το κιλό. «Οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις τιμές που θα δώσουν οι έμποροι καθώς δεν υπάρχει ζήτηση. Οι κτηνοτρόφοι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για αγορά, με αποτέλεσμα οι έμποροι να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση των τιμών, όπως και οι επικρατούσες κάθε φορά διεθνείς συνθήκες» εξήγησε.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο Συνεταιρισμό Αλμυρού και σε ιδιωτικά Κέντρα. Η διαδικασία πήρε παράταση μέχρι 15 Ιουνίου από 15 Μαΐου καθώς το υπουργείο Οικονομίας καθυστέρησε να εκδώσει τις διευκρινιστικές εγκυκλίους, με αποτέλεσμα η υποβολή να ξεκινήσει με σημαντική καθυστέρηση. Ο κ. Νανάς είπε ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να καθυστερήσει και ο έλεγχος της καλλιέργειας και άρα η πληρωμή.

«Οι αγρότες βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση από οικονομικής άποψης και υπάρχει διάχυτη απογοήτευση. Οι αποδόσεις είναι μικρές, με αποτέλεσμα λόγω της χαμηλής ζήτησης να είναι μικρές και οι τιμές διάθεσης. Επιπλέον, οι επιδοτήσεις φορολογούνται για το 60-70% των αγροτών καθώς οι παραγωγικοί αγρότες αποζημιώνονται με πάνω από 12.000 ευρώ που αποτελούν το όριο» πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι στον αγροτικό κόσμο υπάρχει σκέψη για αλλαγή καλλιεργειών όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση. Προς επίρρωση επικαλέστηκε τους αγρότες που καλλιέργησαν μυρωδικά, καθώς δεν γνωρίζουν που να τα διαθέσουν επειδή η μεταποίηση δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε αυτό το στάδιο.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου