ΤΟΠΙΚΑ

Στη φόρα τα άγνωστα δάνεια συζύγων ~ Αιφνιδιάζει η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

στη-φόρα-τα-άγνωστα-δάνεια-συζύγων-αιφ-488935

Το υπουργείο Οικονομικών ενημερώνει αυτόματα για κάρτες – δάνεια

Εκπληξη, αιφνιδιασμό, οργή, αγανάκτηση προκαλεί για ένα μεγάλο αριθμό φορολογουμένων στη Μαγνησία η υποβολή της φορολογικής δήλωσης για το οικονομικό έτος 2014. Το Taxisnet ενημερώνει για δάνεια – κάρτες συζύγων για τα οποία υπήρχαν «άγρια μεσάνυχτα», καθώς μέχρι πέρυσι η δήλωση εισοδήματος δεν κοινοποιούσε τα εν λόγω οικονομικά στοιχεία, παρά μόνο εάν ζητούνταν.

Ρεπορτάζ: KATEΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Η υποβολή σταματά προσωρινά για δεκάδες έγγαμους φορολογούμενους στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή μέχρι να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για ένα ακόμη από τα λάθη που έκανε το σύστημα. Δυστυχώς, όμως, στην συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται ούτε για λάθος υπολογισμούς τεκμηρίων όπως έκανε στην αρχή το σύστημα, ούτε για τόκους σε κοινούς λογαριασμούς Τραπεζών, πρόβλημα που επίσης ξεπεράστηκε μετά τις διαμαρτυρίες φορολογουμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών βγάζει στη φόρα τα κρυφά οικονομικά στοιχεία στους συζύγους. Με τη συμπλήρωση των στοιχείων ο αιτών ενημερώνεται αυτόματα για τα δάνεια ή κάρτες της συζύγου του ή το αντίστροφό και δυστυχώς, όπως αποδεικνύει η πράξη για πολλούς έγγαμους φορολογούμενους αυτά δεν είναι γνωστά.

Σοκ προκαλεί για μεγάλο αριθμό έγγαμων φορολογουμένων η υποβολή της φορολογικής δήλωσης. Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς είπε ότι έχει αντίκτυπο στην οικογενειακή στέγη, ταρακουνώντας εν μέσω οικονομικής κρίσης τα θεμέλιά της.

Σύμφωνα με στοιχεία από το ΣΟΛ, στη Μαγνησία εκτιμάται ότι είναι δεκάδες οι φορολογούμενοι που …σταματούν τη συμπλήρωση των στοιχείων λόγω έκπληξης ή αιφνιδιασμού όταν ακόμη η διαδικασία υποβολής τρέχει με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς, καθώς εκτός των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα, δεν εκδηλώνεται και έντονο ενδιαφέρον.

Η υποβολή

Στο μεταξύ, με χαρακτηριστικά αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία της υποβολής δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος αν και η λειτουργία της εφαρμογής ξεκίνησε με δίμηνη καθυστέρηση, ενώ ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου.

Το σύστημα αναβαθμίστηκε στα κομμάτια εκείνα που αφορούσαν στους τόκους και τα τεκμήρια, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί η διευκρινιστική εγκύκλιος για τις εκπιπτόμενες δαπάνες, με αποτέλεσμα οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων και εταιρειών να μην μπορούν να καταρτιστούν.

Ο κ. Κεχαγιάς είπε ότι αν και έγιναν βήματα βελτίωσης ωστόσο το θέμα των δαπανών είναι σημαντικό αφού καθηλώνει τους λογιστές και δεν επιτρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου