Προς παράταση η αποστολή οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

Τελευταία ενημέρωση: 2015-06-03, 14:15:06
Προς παράταση η αποστολή οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ

Το υπουργείο Οικονομίας θα καταθέσει τροπολογία

Παράταση μέχρι και τις 31 Ιουλίου στην υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ προτίθεται να δώσει το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού με τροπολογία που θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ομοσπονδία Οικονομολόγων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ελλάδας.

Οπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αριστείδης Παπανδρέου, που συμμετέχει στην ΟΟΕΕΕ, η Ομοσπονδία συναντήθηκε με τους υπεύθυνους του ΓΕΜΗ την περασμένη Παρασκευή και μετά από γόνιμο διάλογο κατανόησαν το πρόβλημα με τις δαπάνες και δόθηκε η διαβεβαίωση ότι η αποστολή δεν θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου όπως προβλέπεται, αλλά θα παραταθεί μέχρι τέλος Ιούλη.

Ωστόσο, η δημοσίευση των προσκλήσεων για τη σύγκληση των Γενικών Συνελεύσεων των ανωνύμων εταιρειών πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τις 9 Ιουνίου, επισημαίνει ο ίδιος.

«Δεν μπορεί να δοθεί παράταση και στην πρόκληση για Γενική Συνέλευση καθώς η δημοσίευση απαιτείται να γίνεται τουλάχιστον 20 μέρες πριν τη σύγκληση. Εξάλλου, η παράταση που ζητήθηκε αφορά στη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων και όχι στην καταληκτική ημερομηνία πραγματοποίησης των Γενικών Συνελεύσεων» διευκρίνισε.

Για την καθυστέρηση στην αποστολή των ισολογισμών στο ΓΕΜΗ όπως έχει ανακοινώσει και ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας, δεν ευθύνονται οι οικονομολόγοι, καθώς το υπουργείο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιες είναι οι εκπιπτόμενες δαπάνες, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτό να συνταχθούν οι ισολογισμοί.

Αίτημα για την παράταση -καθώς ακόμη δεν ανακοινώθηκε επισήμως- υπέβαλε και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος μετά από διαμαρτυρίες των λογιστών  -φοροτεχνικών ότι είναι αδύνατη η υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ 20 ημέρες πριν την ημερομηνία σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης (ήτοι την 10η Ιουνίου 2015).

Λόγω των καθυστερήσεων στην έναρξη της λειτουργίας της εφαρμογής και μεταξύ άλλων στην έκδοση της απόφασης της Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας προτείνει την άμεση προώθηση της τροπολογίας, η οποία θεωρείται επιβεβλημένη για την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται στο άρθρο 25 του κ.ν.2190/1920, στην παράγραφο 3 του άρθρου 10 του ν. 3190/1955 και στην παράγραφο 2 του άρθρου 69 του ν 4072/2012.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
1
+
7
=