ΑΛΜΥΡΟΣ

Νίκος Τσανής: Κάθε πέρυσι και καλύτερα

νίκος-τσανής-κάθε-πέρυσι-και-καλύτερα-491124

Επικριτικός στην αποτίμηση των 8 πρώτων μηνών της δημοτικής αρχής Δημ. Εσερίδη ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού

Συνέντευξη στην ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Στασιμότητα και υποβάθμιση των υπηρεσιών που αφορούν στην καθημερινότητα του πολίτη βλέπει στους οκτώ πρώτους μήνες της δημοτικής αρχής Δημήτρη Εσερίδη ο επικεφαλής της Ενωτικής Δημοτικής Κίνησης Αλμυρού Νίκος Τσανής. Ο κ. Τσανής αποδίδει την εικόνα αυτή στην έλλειψη ενός σχεδίου οργάνωσης, ενώ κατηγορεί το δήμαρχο Αλμυρού ότι επιδεικνύει ένα ιδιότυπο μοντέλο αυταρχισμού. Υποστηρίζει ότι ο Δ. Εσερίδης επιδιώκει να μετατρέψει το Δημοτικό συμβούλιο από όργανο ελέγχου, κριτικής, διαβούλευσης και συναίνεσης σε όργανο ταχείας διεκπεραίωσης αποφάσεων και επικρότησης της πολιτικής της, στο οποίο φυσικά η παράταξή του δεν πρόκειται να συμφωνήσει. Ο ίδιος αναφέρεται στην ανάγκη τόνωσης του τουρισμού, την πορεία των έργων, ενώ αναλύει ποιες προτεραιότητες θα έπρεπε να έχει ο δήμος.

Εννέα μήνες συμπλήρωσε η δημοτική αρχή Δημ. Εσερίδη στα ηνία του δήμου Αλμυρού. Βλέπετε να έγιναν βήματα αναβάθμισης της καθημερινότητας του πολίτη σε τομείς όπως η καθαριότητα που ήταν μείζον θέμα για την πόλη και τους δημότες στις τελευταίες εκλογές;

Μια από τα ίδια ή κάθε πέρυσι και καλύτερα. Η νέα δημοτική αρχή αρχικά, με δηλώσεις στον Τύπο και με κινήσεις αυστηρότερου ελέγχου των δημοτικών υπαλλήλων προσπάθησε να δημιουργήσει προσδοκίες βελτίωσης που δεν επιβεβαιώνονται.

Προσπάθειες βέβαια γίνονται και δεν πρέπει να αγνοούμε τα ασφυκτικά μνημονιακά πλαίσια, όμως η δημοτική αρχή χωρίς σχέδιο οργάνωσης και πρόγραμμα, με υιοθέτηση του μοντέλου οργάνωσης της προηγούμενης αρχής και την επίδειξη ενός ιδιότυπου αυταρχισμού οδηγεί σε στασιμότητα και υποβαθμίζει τις υπηρεσίες καθημερινότητας προς τους δημότες.

Οσον αφορά το μείζον θέμα της καθαριότητας έχουμε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους δημότες. Επιβεβαιώνεται από: Το πλήθος χαλασμένων κάδων και τη δυσοσμία που αναδίδουν. Τη διακοπή της ανακύκλωσης για 5 μήνες. Τη διακοπή αποκομιδής κλαδιών, μπαζών και βαρέων αντικειμένων. Την ανυπαρξία μέριμνας για παραμελημένα οικόπεδα εντός οικισμών, που αποτελούν εστίες τρωκτικών και μόλυνσης. Τα σοβαρά προβλήματα αρρυθμίας στην αποκομιδή των απορριμμάτων στην πόλη και σε πολλές κοινότητες κ.α..

Στα θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, στις σημερινές συνθήκες κρίσης, ο Δήμος Αλμυρού ήταν και παραμένει υποτονικός έως ανύπαρκτος, αγνοώντας επιδεικτικά επεξεργασμένη και κοστολογημένη πρόταση που καταθέσαμε από 25/11 για διαβούλευση στο Δ.Σ. Προφανώς το κλείσιμο του ΚΑΠΗ και του παιδικού Ευξεινούπολης αποτελούν υποβάθμιση της κοινωνικής πολιτικής.

Επίσης, δεν υπάρχει ουσιαστική παρέμβαση για την στήριξη του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Η πλήρης αδράνεια της επιτροπής αθλητισμού αλλά και η έλλειψη επιτροπής πολιτισμού είναι γεγονός.

Τι απαντάτε σε εκείνους που σας κατηγορούν ότι δεν συνεργάζεστε με τη δημοτική αρχή και δυναμιτίζετε σκοπίμως το καλό κλίμα στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου;

Αρχικά πρέπει να σημειωθεί ότι αυτοί που με κατηγορούν, κυρίως είναι η δημοτική αρχή και πολύ στενός της κύκλος. Ποια είναι όμως η ουσία του ζητήματος; Χωρίς βέβαια να ισχυρίζομαι ότι έχω σε όλα δίκιο ή ότι δεν κάνω και λάθη.

Η δημοτική αρχή επιδιώκει να μετατρέψει το Δημοτικό συμβούλιο από όργανο ελέγχου, κριτικής, διαβούλευσης και συναίνεσης σε όργανο ταχείας διεκπεραίωσης αποφάσεων και επικρότησης της πολιτικής της, στο οποίο φυσικά δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε. Το συντηρητικό, αυταρχικό και αλαζονικό ύφος, η έλλειψη διάθεσης για συναίνεση, την οδηγούν σε προσωπικές επιθέσεις για να καλύψει τις κραυγαλέες αδυναμίες της σε σχέδιο και πρόγραμμα.

Αυτονόητα, είναι φανερό ότι η αντιπολίτευση που ασκούμε είναι δημιουργική και ακολουθείται από επεξεργασμένες προτάσεις (π.χ. δομές κοινωνικής αλληλεγγύης, δημοτικά τέλη, κανονισμός για χρήση κοινόχρηστων χώρων, διαχείριση αρδεύσεων Πλατάνου – Κροκίου κ.α.), ούτε ότι σε πολλά θέματα (πάνω από 50%) έχουμε στηρίξει τις προτάσεις της δημοτικής αρχής παραβλέποντας αδυναμίες όταν κινούνται σε σωστή κατεύθυνση.

Τέλος, μείζον θέμα, κατά τη γνώμη μας, είναι η ισότητα και η ισονομία στην αντιμετώπιση των δημοτών με ευαισθησία προς τους αδύναμους.

Ποια είναι όμως μερικά από τα δείγματα γραφής της νέας δημοτικής αρχής; Η άρνηση να αρθούν αδικίες στις χρεώσεις δημοτικών τελών σε κατοικίες, όταν σε ομοειδείς κοινότητες υπάρχουν διαφορές που φτάνουν στο 60%, ενώ όλοι συμφωνήσαμε στη μείωση τελών. Οι χρεώσεις αναδρομικών τελών και προστίμων σε δημότες που είχαν με απόφαση του Δήμου παρατάσεις εργοταξιακών παροχών ηλεκτρικού ρεύματος και αδικίες σε βάρος μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις χρεώσεις δημοτικών τελών, ενώ ευνοούνται προκλητικά κάποιοι ισχυροί. Η άρνηση να δεχθεί την αναγκαιότητα καθορισμού κανόνων για τις χρήσεις κοινόχρηστων χώρων (ισονομία), ώστε να αναβαθμιστεί η λειτουργία της πόλης προς όφελος δημοτών και επισκεπτών και η επιλεκτική καταγγελία μόνο δύο αυθαιρεσιών!!!

Ενόψει της θερινής τουριστικής σεζόν πιστεύετε ότι ο δήμος Αλμυρού προέβη σε όλες εκείνες τις ενέργειες ώστε ο δήμος και οι παραθαλάσσιοι προορισμοί του να προσελκύσουν τουρισμό;

Για μια ακόμη χρονιά ο Δήμος Αλμυρού είναι ο μοναδικός δήμος σε Μαγνησία, Λάρισα, Φθιώτιδα που, ενώ διαθέτει μεγάλο παραλιακό μέτωπο, δεν έχει πάρει ούτε μια γαλάζια σημαία. Φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι στο πρόγραμμα τουριστικής προβολής της Μαγνησίας συμμετείχαν ο Δήμος Βόλου, οι Δήμοι του Πηλίου και των Σποράδων και όχι ο δήμος Αλμυρού. Πόσοι γνωρίζουν ή πόσοι φροντίσαμε να μάθουν ότι οι παραλίες του Αλμυρού έχουν το καλύτερο μικροκλίμα του Παγασητικού;

Στο τελευταίο Δ.Σ. επισημάναμε στη δημοτική αρχή ότι πρέπει να δράσει άμεσα για τη συντήρηση των δρόμων που οδηγούν στις παραλίες και των εγκαταστάσεων στις πλαζ.

Πιστεύουμε ότι ο δήμος Αλμυρού έχει παραλίες με φυσικές δυνατότητες ανάπτυξης (Αλμυρός, Αμαλιάπολη, Νηές, Πτελεός, Αχίλλειο, Αγιος Δημήτριος), που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Είναι αναγκαία όμως, η υλοποίηση ενός σχεδίου συντήρησης και ανάπτυξης των υποδομών καθώς και ένα πρόγραμμα στοχευμένης προβολής.

Δεν πρέπει να παραβλέψουμε, ότι στο δήμο Αλμυρού ανήκει και το αναξιοποίητο τουριστικά βουνό της Οθρυος με σοβαρές δυνατότητες ανάπτυξης .

Επίσης σε επίπεδο οργάνωσης, πιστεύουμε ότι θα έδινε ισχυρή ώθηση η δημιουργία γραφείου τουρισμού του δήμου, το οποίο θα σχεδιάζει και θα συντονίζει τις δράσεις για θέματα τουριστικής ανάπτυξης.

Πως κρίνετε την πορεία των μεγάλων έργων στον Αλμυρό και την ευρύτερη περιοχή;

Τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι η ανάπλαση του κέντρου της πόλης του Αλμυρού και το έργο στις λίμνες Ζηρέλια, ενώ στο Μαυρομάτι υπάρχουν ακόμη πολλές εκκρεμότητες. Η λιμνοδεξαμενή και το αποχετευτικό Σούρπης δεν έχουν αρχίσει.

Οσον αφορά το κέντρο του Αλμυρού έχουν ξεπεραστεί σε ένα βαθμό, με την φιλότιμη παρέμβαση των τεχνικών υπηρεσιών προβλήματα που υπήρχαν λόγω ανυπαρξίας μελέτης εφαρμογής. Η έλλειψη, όμως, μελέτης επιπτώσεων για την εμπορική αγορά της πόλης έχει κάνει εμφανή τα προβλήματα. Οι προτάσεις μας, για εξασφάλιση ελεύθερων χώρων παρκινγκ περιμετρικά του έργου, διαπλάτυνση δυο δρόμων, δημιουργία επιπλέον επικλινών θέσεων στάσης για την τροφοδοσία και την κίνηση της αγοράς, συναντούν όλα, προς το παρόν, την αρνητική στάση της δημοτικής αρχής.

Σχετικά τώρα με το έργο στα Ζηρέλια, το οποίο έχει σταματήσει προσωρινά λόγω χρηματοδότησης, μείζον ζήτημα είναι η κατασκευή του δρόμου πρόσβασης προς αυτό το οποίο δεν έχει ακόμη δρομολογηθεί. Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η συντήρηση του αγροτικού δρόμου, γιατί πριν λίγες μέρες, ακινητοποιήθηκε τουριστικό λεωφορείο με μαθητές.

Ποιες κατά τη γνώμη σας θα έπρεπε να είναι οι προτεραιότητες έτσι ώστε ο Δήμος Αλμυρού να προχωρήσει πραγματικά μπροστά;

Εμείς από την αρχή ως κίνηση πολιτών και ως δημοτική παράταξη διατυπώσαμε όραμα για την περιοχή μας «Ο Αλμυρός μπορεί να γίνει πρότυπο κέντρο παραγωγής, συσκευασίας και μεταποίησης γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων υψηλής ποιότητας με παράλληλη ανάπτυξη πολύμορφου τουρισμού από τον Παγασητικό μέχρι την Οθρυ» και έχουμε κάνει επεξεργασίες για το σχεδιασμό και το πρόγραμμα δράσης ενός σύγχρονου δήμου.

Επιγραμματικά θα μπορούσα να αναφέρω:

  • Οργάνωση του Δήμου και των υπηρεσιών του, ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες προς τους δημότες.
  • Στήριξη της ΔΕΥΑΑΛ για την αναβάθμιση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης.
  • Εφαρμογή πολιτικής στήριξης και ανάπτυξης δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής πολιτικής, του πολιτισμού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.
  • Ισότητα και ισονομία στην αντιμετώπιση των πολιτών, ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση και για τη συντονισμένη ανάπτυξη της εθελοντικής δράσης.
  • Στήριξη της ανάπτυξης γεωργίας – κτηνοτροφίας με σχεδιασμό έργων (όπως εκτεταμένο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας, εξηλεκτρισμός ποιμνιοστασίων κ.α), προγραμματισμό διεκδίκησης ονομασίας προέλευσης τοπικών προϊόντων, διοργάνωση εκθέσεων προϊόντων και εφοδίων, δημιουργία καταναλωτικού συνεταιρισμού κ.α.
  • Πρωτοβουλίες για την τουριστική ανάπτυξη με το σχεδιασμό έργων δημιουργίας και αναβάθμισης των υποδομών στις παραλίες, τη δημιουργία υποδομών στην Οθρυ αρχίζοντας από απλές (τουριστικό περίπτερο, χάρτες διαδρομών κλπ.), αναβάθμιση των λιμανιών (Αμαλιάπολης, Πτελεού, Αχιλλείου) διεκδικώντας και την προσέγγιση θαλάσσιας συγκοινωνίας κ.α.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου