ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνει στο σφυρί η κατοικία 70χρονου για οφειλή ύψους 27.250 €

βγαίνει-στο-σφυρί-η-κατοικία-70χρονου-γι-612829

Παρά τη συζήτηση της ρύθμισης για τους δανειολήπτες

Ανείπωτη αγωνία για ηλικιωμένο επιπλοποιό. Η τράπεζα βγάζει στο σφυρί το σπίτι του σήμερα στις 4 το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Βόλου για οφειλή ύψους μόλις 27.250 ευρώ!

Δυστυχώς, ο οφειλέτης δεν μπορεί να ασκήσει αναστολή κατά του πλειστηριασμού, καθώς υπάρχει νομοθετικό κενό επειδή ο Νόμος 4224/13 καταργήθηκε το Δεκέμβριο του 2014 και η ρύθμιση για τους δανειολήπτες, που ορίζει εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας δεν έχει ακόμη κατατεθεί.

Η τράπεζα εκτελεί κανονικά το πρόγραμμα του πλειστηριασμού αν και εκκρεμούν δύο ανακοπές που έχει ασκήσει ο δικηγόρος του οφειλέτη, Δημήτρης Μπαρπάκης, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Βόλου και οι οποίες έχουν προσδιοριστεί για να συζητηθούν στις 3 Νοεμβρίου 2016 και στις 21 Σεπτεμβρίου 2017.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όρισε κατώτερη τιμή εκκίνησης του πλειστηριασμού ποσό ύψους 90.000 όταν η αξία του ακινήτου ανέρχεται στις 135.000 ευρώ.

Με αίτημα του δικηγόρου έγινε διόρθωση του προγράμματος πλειστηριασμού και ορίστηκε κατώτερη τιμή στις 103.000 ευρώ ενώ η αξία του ακινήτου εκτιμήθηκε τελικά στις 155.000 ευρώ.

Ολα ξεκίνησαν το 2010. Ο επιπλοποιός πήρε στεγαστικό δάνειο ύψους 22.000 ευρώ στις 22 Μαρτίου με προσημείωση υποθήκης προκειμένου να φτιάξει το σπίτι του.

Ομως λόγω της οικονομικής κρίσης, η δουλειά του παρουσίασε θεαματική μείωση του κύκλου εργασιών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις δόσεις.

Ηδη από τον Οκτώβριο του 2010 η τράπεζα κατέθεσε αίτηση για έκδοση διαταγής πληρωμής. Στα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν ο δικηγόρος άσκησε ανακοπή κατά της διαταγής πληρωμής, της 1ης επαναληπτικής περίληψης κατασχετήριας έκθεσης ακινήτου, κατά της β’ επαναληπτικής περίληψης και της γ’ που ακολούθησε.

Να επισημανθεί, ότι σήμερα ο 70χρονος συνεχίζει να λειτουργεί την επιχείρησή του για λόγους βιοπορισμού, καθώς οφειλές στο ΤΕΒΕ δεν του επιτρέπουν να συνταξιοδοτηθεί.

Στο μεταξύ, με αφορμή τον πλειστηριασμό η Ανοιχτή επιτροπή για την αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί «τις συλλογικότητες, πολιτικούς χώρους και αλληλέγγυους πολίτες, σήμερα στις 3.15μ.μ, έξω από τα δικαστήρια του Βόλου, για να αποτρέψουμε πλειστηριασμό 1ης κατοικίας συμπολίτη μας, από τράπεζα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου