ΤΟΠΙΚΑ

Ενημέρωση για τα Λογιστικά Πρότυπα σε σεμινάριο φοροτεχνικών

ενημέρωση-για-τα-λογιστικά-πρότυπα-σε-615146

Πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Forum

Με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο Forum η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Φοροτεχνικών Μαγνησίας για τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα. Διευκρινήσεις για το χρόνο τιμολόγησης όπως αυτός προβλέπεται στις νέες ρυθμίσεις έδωσε χθες στην ημερίδα ως βασικός ομιλητής, ο τ. Διευθυντής Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, Ιωάννης Τζίμας.

Οπως είπε, αυτό που παλιά αποτελούσε ένα βαρύ αντικείμενο που διασυνδέονταν με σειρά υποχρεώσεων, όπως ήταν η αναλυτική λογιστική παλιά και μεταξύ άλλων το βιβλίο αποθήκης, δεν υπάρχει τώρα και έχει γίνει ένα εύπλαστο εργαλείο που ουσιαστικά αναφέρεται στην τιμολόγηση που αποτελεί κοινοτική οδηγία.

Πρόκειται για ένα πλαίσιο, διευκρίνισε, που διαμορφώνει τους κανόνες αποτύπωσης των συναλλαγών καταγραφής τους στα αρχεία, είτε αυτά λέγονται βιβλία, είτε παραστατικά κατά τρόπο που να διευκολύνεται ο έλεγχος των δηλώσεων εισοδήματος, των δηλώσεων φόρου προστιθέμενης αξίας και κάθε άλλου φορολογικού αντικειμένου.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «πρόκειται για ένα χαλαρότερο πλαίσιο συγκριτικά με το παλιό, που οδηγούσε στον καταλογισμό παραβάσεων τυπικού χαρακτήρα. Ωστόσο λόγω των διαφοροποιήσεων σε σχέση με το γενικό λογιστικό σχέδιο, που ίσχυε επί δεκαετίες, αποτελεί αντικείμενο πλέον ενασχόλησης, διότι εισάγει νέες δυνατότητες αποτύπωσης των λογιστικών πράξεων».

Στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ο κ. Τζίμας αναφέρθηκε στα πρώτα δεκαπέντε άρθρα του Νόμου περί Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων. Οπως είπε, στα άρθρα αυτά ενσωματώνονται οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών, Κώδικα Βίου και Στοιχείων κ.ο.κ.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι: «Εισάγεται ένα νέο πλαίσιο, απλοποιημένο απαλλαγμένο από τυπολατρία, που δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση ή στον κάθε υπόχρεο να αποδεικνύει την ουσία των πραγμάτων χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη τυπολατρία. Και συνεπώς ο έλεγχος πρέπει να προσανατολιστεί στη βάση του ελέγχου της ουσίας και όχι του τύπου. Αυτό είναι και το βασικότερο μήνυμα».

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου