ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για κατασχέσεις στον τεχνικό κόσμο

φόβοι-για-κατασχέσεις-στον-τεχνικό-κό-616673

Ειδοποιητήρια αποστέλλει το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων

Ειδοποιητήρια με αποστολέα το Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (πρώην ΤΣΜΕΔΕ) για οφειλές άνω των 100.000 ευρώ διαβιβάζονται με δικαστικό επιμελητή σε μηχανικούς τις τελευταίες εβδομάδες.

Το γεγονός έχει καταθορυβήσει τον τεχνικό κόσμο, καθώς δεν είναι γνωστό εάν το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κινεί παράλληλα διαδικασίες κατάσχεσης ή όχι όταν ένα μεγάλο μέρος των μηχανικών αδυνατεί να καταβάλει τις ασφαλιστικές του εισφορές και γι’ αυτό δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Την ίδια στιγμή, δεν είναι γνωστό αν ο υπολογισμός οφειλών συμπεριλαμβάνει τις προσαυξήσεις ή όχι όταν μέχρι σήμερα δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή των μηχανικών για το «επίμαχο» θέμα.

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται ο τεχνικός κόσμος. Μπορεί η λίστα με τους οφειλέτες μηχανικούς να αποσύρθηκε από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες Βόλου και Νέας Ιωνίας, μετά το θόρυβο που προκλήθηκε πριν μερικούς μήνες για τη νομιμότητα των ενεργειών, με την αποστολή απόρρητων στοιχείων, ωστόσο φαίνεται ότι το πρώην ΤΣΜΕΔΕ προτίθεται και ήδη κινεί από μόνο του τα νήματα για την είσπραξη των οφειλών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τουλάχιστον τρεις – τέσσερις μηχανικοί, έχουν παραλάβει τα ειδοποιητήρια του ΤΣΜΕΔΕ με τα οποία ενημερώνονται για το ακριβές ποσό των χρεών τους, ενώ η αποστολή ειδοποιητηρίων συνεχίζεται.

Στα σημειώματα δεν αναγράφονται προειδοποιήσεις για την αποπληρωμή των χρεών, όμως προκαλεί διάχυτη εντύπωση και συνάμα φόβο η επισημότητα της αποστολής των ειδοποιητηρίων, με τη διαμεσολάβηση δικαστικού επιμελητή.

Το γεγονός αναφέρθηκε ήδη στη Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Μαγνησίας, η οποία θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί στη συνεδρίασή της τη Δευτέρα, 16 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ.

Εξάλλου, η επίδοση των ειδοποιητηρίων με δικαστικό επιμελητή κινεί υποψίες ότι το επόμενο βήμα του ΤΣΜΕΔΕ θα είναι να απευθυνθεί στο ΚΕΑΟ για την είσπραξη των οφειλών αφού το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί στο ΤΕΕ Μαγνησίας.

Ο τεχνικός κόσμος περνάει μεγάλη κρίση λόγω των δυσμενών οικονομικών της χώρας. Σύμφωνα με τις στατικές, από την αρχή του 2010 μέχρι και σήμερα η οικοδομική δραστηριότητα καταγράφει βουτιά 80%.

Εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης οι μηχανικοί σε ποσοστό που φτάνει και το 40% δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Διοικούσα Επιτροπή θα εξετάσει το θέμα και τις ενέργειες που θα ακολουθήσει καθώς ήδη συζητείται το ασφαλιστικό και θα θέσει τις προτάσεις της για διαβούλευση στους βουλευτές Μαγνησίας ζητώντας παρέμβαση.

Εξάλλου, μόνο οι αρχιτέκτονες μετρούν λόγω οφειλών 113 διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ την τελευταία διετία όπως τουλάχιστον έγινε γνωστό στη τελευταία Γενική Συνέλευση Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας πριν μερικές εβδομάδες.

Αλλα θέματα της Διοικούσας

Στο μεταξύ, η συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Μαγνησίας θα συζητήσει για τα θέματα της Επιτροπής Βιώσιμης Κινητικότητας και ειδικά για το θέμα της αποξήλωσης ποδηλατοδρόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Διοικούσα θα εξετάσει εάν υπάρχει προγραμματισμός για την αποκατάσταση του δικτύου με εναλλακτική σήμανση.

Η συζήτηση γίνεται καθώς συνεργείο απομάκρυνε τα στηθαία και τα κολωνάκια στην οδό Φερών αλλά και τη Μεταμορφώσεως.

Η Διοικούσα Επιτροπή εκτιμά ότι ο δήμος Βόλου θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο προγραμματισμό και δαπάνη για την αποκατάσταση των ποδηλατοδρόμων, όπως προέβλεπε η εργολαβία.

Η Διοικούσα Επιτροπή θα συζητήσει ακόμη για την ιστοσελίδα προγράμματος Δημόσιας Υγείας, τη Λειτουργία Μόνιμων Επιτροπών κ.α.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου