ΤΟΠΙΚΑ

Ελαφρύνονται φορολογικά οι άνεργοι

ελαφρύνονται-φορολογικά-οι-άνεργοι-618413

Θολό παραμένει το τοπίο για τις μικρές καλλιέργειες

Ικανοποιούν λογιστές – φοροτεχνικούς οι προβλέψεις του φορολογικού πολυνομοσχεδίου για τους άνεργους και όσους έχουν εισοδήματα μόνο από τόκους ή τεκμήρια.

Οπως είπε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας, Αλέκος Κεχαγιάς, πρόκειται για δύο σημαντικές αλλαγές καθώς αίρουν ισάριθμες αδικίες, αν ψηφιστούν από τη Βουλή.

Τα τεκμαρτά εισοδήματα, τα οποία θα προκύψουν φέτος με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για όσους φορολογούμενους δεν απέκτησαν καθόλου εισόδημα το 2014 (ανέργους κ.λπ.) θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων, που προβλέπει αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, εξήγησε ο ίδιος.

Πρόκειται για μία θετική αλλαγή, είπε, όπως και αυτή για τα ελάχιστα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ και των 5.000 ευρώ για όσους δηλώνουν εισοδήματα μόνο από τόκους και ακίνητα.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι χρειάζονται και άλλες ενέργειες να γίνουν. Ειδικά για τους αγρότες, επισήμανε ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ τέσσερις φορές το χρόνο και όχι μία όπως ήταν υποχρεωμένοι να κάνουν το 2015.

«Αυστηροποιείται το καθεστώς φορολόγησης. Οι αγρότες υποχρεούται να τηρούν βιβλία όπως μία κανονική επιχείρηση. Να δηλώνουν έσοδα και έξοδα, όπως και επιμέναμε ότι ζητάει από το 2015 η νομοθεσία. Βέβαια, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα δηλώνονται οι επιδοτήσεις.

Παρ’ όλα αυτά, το μείζον πρόβλημα εξακολουθεί να αφορά εκείνους που έχουν μικρές καλλιέργειες, καθώς ενώ έχουν άλλη δραστηριότητα ως κύρια εργασία τους φορολογούνται και γι’ αυτές τις λίγες ελιές που μπορεί να έχουν.

Πρόκειται για το 80% των φορολογούμενων» είπε, χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι το υπουργείο δεν έχει δώσει καμία διευκρινιστική εγκύκλιο.

Να επισημανθεί ότι τα βασικά ερωτήματα των οικονομολόγων για τους αγρότες δεν έχουν απαντηθεί όταν η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, τρέχει.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου