ΤΟΠΙΚΑ

Καμία αναστολή στην υγιεινή και ασφάλεια

καμία-αναστολή-στην-υγιεινή-και-ασφάλ-623163

Το 2014 τρεις εργάτες σκοτώθηκαν σε ατυχήματα

Καμία ανασταλτικότητα δεν θα πρέπει να υπάρχει στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγείας στους χώρους εργασίας. Στην εποχή της οικονομικής κρίσης, που το άγχος του εργαζόμενου να μη χάσει την εργασία του αυξάνεται, δεν θα πρέπει να γίνονται υπαναχωρήσεις. Το 2014 είχαμε σημαντική μείωση ατυχημάτων, καθώς μειώθηκαν στα 61 από 84 το 2013, όμως τρεις εργάτες έχασαν τη ζωή τους.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη χθεσινή ημερίδα που διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο Valis από το Νομαρχιακό Τμήμα Μαγνησίας της Επαγγελματικής – Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών. Η προϊσταμένη του Τμήματος Επιθεώρησης Ασφάλειας Υγείας στην Εργασία Μαγνησίας, Μάγδα Ηλιδάκη, είπε ότι «τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται στη Μαγνησία σε μεγάλο βαθμό, όμως χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλη προσπάθεια και από τη δική μας υπηρεσία αλλά και τους κοινωνικούς φορείς, όπως τους εργαζόμενους και τους εργοδότες ».

Εχουμε σημαντική μείωση των εργατικών ατυχημάτων την τελευταία 30ετία, είπε η ίδια, τονίζοντας ότι συνεχίστηκε και το 2014, αν και πέρυσι είχαμε τρία θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα. «Ελπίζουμε να μην ξανασυμβούν τέτοια ατυχήματα. Πρέπει να δοθεί μεγάλη σημασία στους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους, ειδικά τώρα στην εποχή της κρίσης διότι οι εργαζόμενοι αποπροσανατολίζονται, επειδή σκέφτονται την οικονομική κρίση και φοβούνται μη χάσουν τη δουλειά τους» είπε η κ. Ηλιδάκη.

Η ίδια εξήγησε ότι «αυτό δρα ανασταλτικά στη λήψη μέτρων ασφαλείας. Οι εργοδότες θα πρέπει να δώσουν μεγάλη σημασία στην εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ώστε να προστατεύουν και να προασπίζονται την ασφάλεια των εργαζομένων» συμπλήρωσε.Η κ. Ηλιδάκη ευχαρίστησε το Νομαρχιακό Τμήμα της Επαγγελματικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών για τη διοργάνωση της ημερίδας, που ως στόχο είχε την ενημέρωση των επιστημόνων, των ηλεκτρολόγων, των μηχανικών δομικών έργων, των μηχανολόγων που έχουν θέσεις ευθύνης στη βιομηχανία για την κείμενη νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο Επιθεωρητής του Τμήματος ΕΑΥ στην Εργασία Μαγνησίας, Παναγιώτης Υδραίος, αναφέρθηκε στα Προεδρικά Διατάγματα 778/80, 1073/81,305/96. Επιπλέον, ενημέρωσε για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λαμβάνονται όσον αφορά τα ατυχήματα από ηλεκτρικούς κινδύνους όπως προβλέπεται από το πρότυπο του ΕΛΟΤ XD 384.

Για το ρόλο του μηχανικού είπε ότι επιβλέπει τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, ενώ ο τεχνικός ασφαλείας σε συνεργασία με το συντονιστή για θέματα ασφαλείας μεριμνούν για την οργάνωση των εργασιών και των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι κατά την εκτέλεση του έργου.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Μαγνησίας της Επαγγελματικής – Επιστημονικής Ενωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών Ιωάννης Παπαδημούλης υπογράμμισε ότι απώτερος στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση τόσο των μηχανικών όσο και των εργαζομένων για τις υποχρεώσεις, αλλά και τα δικαιώματά τους.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου